Sofra

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    600 gram kuzu budu
    Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
    2 adet soğan,
    2 adet renkli süs biberi
    1 adet büyük boy domates
    250 gram Komgose domates sosu
    200 gram kuzu jü sos,
    sıvıyağ
    1 demet taze soğan
    1 demet taze kekik
    1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber,
    tuz
    Kuzu jü sos için:
    1.5 kg kadar kuzu kemiği
    3 adet kıyılmış havuç
    2 adet kıyılmış pırasa
    3 diş sarmısak
    1 adet küp doğranmış kereviz
    Tane karabiber,
    2 adet domates
    1 çay bardağı mısırözü yağı
    Bir tutam kekik
    Bir tutam biberiye
    Komgose domates sosu için:
    1 tatlı kaşığı tereyağı
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    1 adet soğan,
    diş sarmısak
    2 adet büyük boy domates
    2 adet dolmalık biber
    Yarım tatlı kaşığı salça
    1 su bardağı et suyu
    Kekik,
    pulbiber,
    tuz
    5 dal dereotu
    2 adet defne yaprağı
Kuzu budunu temizleyip dilimleyin. Dilimlediğiniz etleri jülyen doğrayın. Sızma zeytinyağı, 1 adet soğanın suyu, tuz ve karabiberden oluşan karışımda bir süre bekleterek marine edin. Daha sonra sacdöküm ızgara veya vog tavada yağsız olarak kızartın. Bu arada diğer soğanın kabuğunu soyun. Biberlerin ve domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın. Soğanları ayıklayıp diğer sebzelerle birlikte ince ve uzun doğrayın. Çok az yağda soteleyin. Üzerine kızarmış etleri, sosları ve taze kekiği ekleyip karıştırın. 2-3 dakika birlikte pişirin. Arzuya göre kızarmış patatesle birlikte servis yapın. Kemikleri kırıp bir süre fırında kızartın. Büyük bir tencereyi ateşe oturtun. Yağı ekleyip, yemeklik doğranmış soğan ve sarmısağı 1-2 dakika soteleyin. Doğranmış diğer sebzeleri ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Fırınlanmış kemikleri ve 2-3 litre soğuk suyu ekleyin. İlk kaynadığında üzerindeki köpüğü alın. Ağır ateşte suyunu kontrol ederek 2-3 saat kaynatıp süzün. Kekik ve biberiyeyi karıştırın. İsteğe göre bu sosa başka bir tencerede az tereyağı ile kavrulmuş un ekleyip, çorba kıvamında koyulaştırabilirsiniz. Tereyağını eritip, zeytinyağını ilave edin. Biraz kızdırın. İnce kıyılmış soğan ve sarmısağı ekleyin. Birkaç dakika kavurup, ince kıyılmış dolmalık biber ekleyin. 3-4 dakika daha kavurun ve kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılıp ince kıyılmış domatesleri, salça, defne yaprağı ve et suyunu da ekleyerek bir süre kaynatın. Baharat ve ince kıyılmış dereotu ekledikten sonra ateşten alın.