Terkib-i Tuffahiyye (Elma Dolması)

Terkib-i Tuffahiyye (Elma Dolması)
  • 6 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta
  • Yemek Daveti
Sofra Tarifi

MALZEMELER

6 adet sert yeşil elma

600 gram kuşbaşı kuzu eti

200 gram koyun kıyması

500 gram siyah üzüm

2 tatlı kaşığı tane sumak

2 çorba kaşığı pirinç

150 gram badem

150 gram kuru kayısı

Yarım limonun suyu

Yeteri kadar su

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

Üzümleri 1.5 su bardağı su ve sumakla birlikte 5 dakika kaynatın. Ocağı kapatıp 5 dakika bekletin ve suyunu süzüp kenara alın. Pirinci yıkayıp 15-20 dakika tuzlu ılık suda beklettikten sonra yıkayıp süzün.
3 Bademleri 10 dakika kaynar suda bekletip, kabuklarını soyun. Kayısıları ikiye bölüp, ılık suda 30 dakika bekletin. Eti yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alın. Üzerine 1 su bardağı sumaklı üzüm suyu ekleyip, bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağı iyice kısın ve yumuşayana dek pişirin. Elmaların üstünü kapak
şeklinde kesin. Düz durmasını sağlamak için dip kısmını da hafifçe kesin. İçlerini temizleyip, kararmalarını önlemek için limonlu suda bekletin. Kıymayı bir kaba alıp üzerine pirinç, tuz, karabiber, 3 çorba kaşığı su ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız harcı elmalara paylaştırın. Kapaklarını kapatın. 7 Pişen eti tencereye alın. Üzerine elmaları dizin. Kalan sumaklı üzüm suyundan 1 su bardağını tencereye ekleyin. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağı iyice kısın. 10 dakika pişirdikten sonra kayısı ve bademleri ekleyin. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Elma dolmalarını servis tabağına aktarın. Etrafına etli karışımı yerleştirip servis yapın.
BİZE ULAŞIN