Sofra

Zorluk Derecesi Orta
Ev Yapımı

MALZEMELER

    150 gram arnavut biberi ya da acı biber
    350 gram kırmızı tatlı biber
    650 gram kiraz domates
    1 çay kaşığı karbonat
    6 su bardağı tozşeker
    2 su bardağı su
    1 çay kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı limon tuzu (toz halinde olan)
ÖNCELİKLE biberleri ve domatesleri yıkayın. Kırmızı biberlerin tepesini keserek, tohum kısmını çıkarın. Bir
tencerenin içine su ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek, su kaynadığı zaman tüm sebzeleri içine atın (karbonatı renk sabitlemek için kullanın). Tam 8-10 dakika kadar haşlayın. Sebzeleri süzgece alarak, soğuk
sudan geçirin ve süzün. Soğuduğu zaman sebzeleri bu kez, buzlukta tam 30 dakika tutarak şoklama yapın (bu şekilde, kireç kaymağı kullanmadan, reçel içinde sebzelerin diri kalması sağlanıyor). Bu arada şerbeti hazırlayın. Bunun için de, 6 su bardağı tozşekere, 2 su bardağı su ilave edin. Ocağın üzerine koyun. Kaynamaya başladıktan sonra, şerbeti 8-10 dakika kadar kaynatın. Kaşıkla kontrol edin, şerbetin biraz kıvam kazanması gerek. Eğer 10 dakika sonrasında hala kıvam kazanmadıysa, biraz daha kaynatın. Kıvam bulan şerbete, buzluktan çıkardığınız sebzeleri ilave edin. 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin (tereyağı ilavesi, köpükleri temizlediği gibi,reçelin berraklaşmasına neden oluyor). 30 dakika hep beraber kaynatın. Bu sürenin sonunda, 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzunu ekleyin. 8-10 dakika kadar daha kaynatın. Reçelden bir kaşık alıp tabağa dökün, eğer yayılmıyorsa reçel olmuş demektir. Soğuduğu zaman kavanozlara doldurup saklayabilirsiniz. Benim verdiğim süreler ortalama süredir. Siz kıvama dikkat edin; eğer reçeliniz yeteri kadar kıvam kazanmadıysa, bu süreyi artırabilirsiniz. Reçel soğuduğu zaman bile size sulu geliyor ise, 3-4- dakika daha, yani reçeliniz biraz daha koyulaşıncaya kadar kaynatın