Sofra

8 Porsiyon
Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    İki su bardağı un
    4 çorba kaşığı sıvıyağ
    3 damla sirke ya da limon suyu
    Yarım su bardağı ılık su
    1 çorba kaşığı tereyağı
    Tuz

    İçi için:
    1 adet orta boy lahana
    1 adet büyük boy soğan
    4 dilim dana jambon
    1 su bardağı su
    1 adet et suyu tableti
    5 çorba kaşığı sıvıyağ
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı tozşeker
    2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    1 çorba kaşığı kuşüzümü
    1 tatlı kaşığı karabiber, tuz

    Biber sosu için:
    Yarım kg kırmızı biber
    1 su bardağı su
    1 adet et suyu tableti
    1 çorba kaşığı sıvıyağ
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı un
    1 çorba kaşığı sirke
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 çorba kaşığı tozşeker
    1 adet defne yaprağı
    Tuz, karabiber
Hamuru hazırlamak için, unu eleyip derin bir kaba alın. Üzerine sıvıyağ, sirke ve tuz ekleyin. Ilık su ilave ederek yoğurun. Hamuru nemli bir bez örterek 30 dakika dinlenmeye bırakın. İçi için, lahanayı ince kıyın ve tuzla ovun. Biraz yumuşadığında yıkayıp süzün. Soğanı ince kıyın. Jambonu jülyen doğrayın. Dolmalık fıstığı yapışmaz yüzeyli tavada kısık ateşte kavurup, kenara alın. Küçük bir tencerede 1 su bardağı suyu kaynatın. Üzerine ufalanmış et suyu tabletini ekleyip eriyene kadar kaynatın. Diğer taraftan sıvıyağı ve tereyağını bir tencereye alıp kızdırın. İnce kıyılmış soğanı ilave edip rengi dönene kadar kavurun. Üzerine jülyen doğranmış jambonu ekleyip 2 dakika kavurun. Ovulmuş lahana, tozşeker, dolmalık fıstık, kuşüzümü tuz ve karabiber katıp 5 dakika birlikte pişirin. Et suyu tableti eklediğiniz suyu tencereye dökün. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. 4Bu arada dinlenen hamuru merdane yardımı ile 1-2 cm kalınlığında ve 50 cm çapında açın. Daha sonra bir mutfak bezinin üzerine alın. Ellerinizi yumruk yapıp hamurun altına koyun. Yavaş yavaş hamuru bir yandan gerip bir yandan yumruklarınızın üzerinden kaydırarak inceltebileceğiniz kadar inceltin. Hamurun kenarlarında kalan kalın kısımları bıçakla kesip çıkarın. 1 çorba kaşığı tereyağını eritip soğutun ve hamurun üzerine sürün. Hazırladığınız lahanalı harcı süzüp hamurun bir ucuna koyarak boydan boya yayın. Bezi kendi üzerine kaydırarak hamuru yuvarlayın. Daha sonra bez yardımı ile yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Hamurun iki ucunu keserek düzeltin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verip üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakın. 5Biber sosu için, 1 su bardağı suyu kaynatıp içine küçük parçalara böldüğünüz et suyu tabletini ilave edin. 5 dakika kaynatıp ocaktan alın. 6Kırmızı biberi temizleyip küçük küçük doğrayın. Sıvıyağ ve tereyağını bir tavaya alın. Üzerine ince kıyılmış soğan ve un ilave edip birlikte 2-3 dakika kavurun. Hazırladığınız et suyunu azar azar tavaya ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca kırmızı biber, sirke, biber salçası, tozşeker, defne yaprağı, karabiber ve tuz ekleyin. Ara sıra karıştırarak 20 dakika pişirin. Sosu bir kaşıkla bastırarak süzgeçten geçirin. Limon suyu ekledikten sonra ştrudel ile birlikte servis yapın.