Sofra

12 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    İçi için: 10 adet yumurtanın sarısı
    3 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı sıvı yağ
    Yeteri kadar su
    250 gram tereyağı
    1 su bardağı fındık
    1 çay fincanı badem
    1 çay fincanı ceviz
    200 gram sarı kuru üzüm
    1 çorba kaşığı kuş üzümü
    1 tatlı kaşığı tarçın
    Yarımşar çay kaşığı toz karanfil,
    kimyon, zencefil, yenibahar
    Tuz

    Baklava hamuru için:
    1 su bardağı süt
    2 adet yumurta
    1 su bardağı su
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    10 su bardağı un
    3 su bardağı nişasta
    750 gram tereyağı

    Şerbet için: 5 su bardağı toz şeker
    6 su bardağı su
    5-6 damla limon suyu
Öncelikle erişte için yumurta sarısı, un ve tuzu iyice yoğurun. Oklava yardımıyla hamuru açın ve ince şeritler halinde kesin (şerit ne kadayıftan kalın ne de erişteden ince olmayacak). Erişteyi yapışmaması için 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuzlu kaynar suda 5-10 dakika haşlayın ve süzün. Daha sonra tereyağını eritin ve içine haşlanmış erişteyi katıp, hafif kavurun. İçine kavrulmuş fındık, badem, ceviz, sarı üzüm, kuş üzümü, tarçın, karanfil, kimyon, zencefil ve yenibaharı katıp, karıştırın. Diğer tarafta toz şeker, su ve limon suyunu kaynatıp, koyu bir şerbet hazırlayın. Şerbetin yarısını erişteli karışımın içine katın ve 6-7 dakika daha ocağın üstünde pişirip, iç harcı hazırlayın. Baklava hamuru için derin bir kasede süt ve yumurtayı çırpın. Su ve zeytinyağını ilave edip, çırpmaya devam edin. Unu katın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi merdane yardımıyla nişasta serperek baklava hamuru inceliğinde açın. Erittiğiniz tereyağı ile çukur bir tencerenin dibini yağlayın. Açtığınız 12 hamurdan 11'ini üst üste kenarları dışarı taşacak şekilde tencereye yerleştirin. Hazırlamış olduğunuz erişteli iç harcı içine boşaltın. En son kalan 1 adet yufkayı harcın üzerine yayın (yörede buna duvak denir). Kenarlardan sarkan fazla kısımları kesip, alın. Kalan tereyağını üzerine gezdirin. Tencereyi önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin. Sıcak tatlının üzerine kalan soğuk şerbeti gezdirin. Soğuduktan sonra servis yapın.