Yılbaşı Hindisi

Yılbaşı Hindisi
  • 12 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Zor
  • Yılbaşı
Sofra Tarifi

MALZEMELER

1 adet Kalifornia hindisi
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ, yeterince tuz
Yarım su bardağı su
2-3 dal kereviz,
2-3 dal taze soğan
1-2 dal maydanoz,
1 adet havuç
1 adet küçük boy pırasa
1-2 adet defne yaprağı
4-5 adet tane karabiber

Sherry’li Jü Sos İçin:
Hindinin ayıklanmış kemikleri
Hindiden arta kalan su ve sebzeleri
10 su bardağı tavuk suyu
Yarım çay bardağı soya sosu
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çay bardağı Sherry (tatlı şarap)
Yeteri kadar tuz

YAPILIŞI

BİBER salçası, sıvıyağ ve tuzu karıştırarak hindinin üzerine sürün. Fırını 170 derecede ısıtın. 4 cm derinliğindeki bir tepsiye yarım su bardağı suyu dökün. Hindinin göğsü üst tarafa gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Kıydığınız kerevizi, soğanın yeşil yapraklarını, maydanozu, havucu, pırasayı, defne yaprağını ve karabiberi hindinin üzerine serpiştirin. Pişip pişmediğini arada kontrol edin. Hindi fırında kızarırken zaman zaman süzülen yağlarından kaşıkla alarak kuruyan bölgelerin üzerine gezdirin. Nar gibi kızardığında fırından alın. Hindiyi bütün olarak sebze garnitürü ve pilavla servis yapın.

Alternatif servis önerisi: Fırından çıkan hindinin kemiklerini ayıklayıp, etini dilimleyin. Sosu hazırlamak
için, kemikleri ve hindiyi pişirdiğiniz suyu, tavuk suyunu ve soya sosunu bir saat birlikte kaynatın. Daha sonra süzerek dinlendirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ilave ederek 1-2 dakika pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyip bir-iki çevirin. Sherry ve dinlenmeye bıraktığınız suyu karıştırarak ilave edin. Tuzunu ayarlayarak kaynamaya bırakın. Dilimlediğiniz hindiyi sos ve dilediğiniz sebzelerle servis yapın.

PÜF NOKTASI

Eti daha yumuşak olan Kalifornia hindisini tercih ederseniz, haşlamadan kızartabilir ve daha fazla et elde edebilirsiniz. Aldığınız hindi dondurulmuşsa, kullanmadan önce tam olarak çözülmüş olmasına dikkat edin. Hindinin yanında garnitür olarak kestaneli pilav, haşlanmış brüksellahanası kullanabilirsiniz. Yerli hindi kullanıyorsanız, hindiyi mutlaka bir saate yakın haşlayıp daha sonra kızartmanız gerekir. Yerli hindi seçerken dişi olmasına dikkat ediniz. Dişi hindilerin etleri daha yumuşak ve lezzetlidir.
SON DAKİKA