MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

17 Haziran 2014, Salı

Çatıda, CHP de MHP de yok

CHP ve MHP'nin iki aya yakındır sürdürdüğü "Çatı Aday" arayışı bitti. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde uzlaştı.

CHP, muhafazakâr kimliği nedeniyle İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri'ni aday gösteriyor gibi bir izlenim oluşuyor.

***

CHP, sosyal demokrat ideolojiye sahip olduğunu iddia eden bir parti. MHP ise milliyetçi, mukaddesatçı, Türkçü söyleme sahip. Fakat iki partinin çatı adayı, AK Parti'nin İİT'e Genel Sekreter yaptırdığı muhafazakâr bir isim.

CHP ve MHP'nin iki aylık arayışından politikayla, partiyle, siyasetle alakası olmayan bir aday çıktı. Zaten İhsanoğlu da daha önceki bir röportajında "Benden politikacı olmaz" demişti.

Yani ne sosyal demokrat ne de milliyetçi reflekslere sahip bir aday bulamadılar.

***

AK Parti yıllardır siyasete küsmüş kitleleri siyasi zemine çektikçe, muhalefet tersini yapıyor. Siyasetle alakası olmadığını söyleyen bir diplomatı aday gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı, artık halk seçeceği için ister istemez sembolik değil siyasi bir kurum olacaktır. Toplumsal hiçbir karşılığı olmayan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yarışa baştan geride başladığını kabul etmek gerek.

Sadece sembolik anlama sahip İhsanoğlu'nun bence bu yarışta şansı yok. Seçim kampanyasında bir aday tabanına vaatlerde bulunurken "Siyaset üstü" olduğu söylenen İhsanoğlu nasıl bir kampanya yürütecektir?

***

Yine de demokrasimizin işlemesi güzel. Medyada, "Muhalefet aday göstermesin, Erdoğan tek kalsın, sistem kilitlensin" diye sevinenleri boşa çıkarmak siyaseten olumlu.

Ekmeleddin İhsanoğlu'na Cumhurbaşkanlığı adaylığı hayırlı olsun diyorum. Umarım barış ve huzur içinde seçeriz yeni Cumhurbaşkanımızı.

Son bir soru?

Başbakan Erdoğan'ın adaylığının konuşulduğu bir dönemde sahi neden Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin ismi Köşk adaylığı için ima bile edilmedi?

SON DAKİKA