kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokaklar ceset dolu
2bin yıllık Periler Şehri
20 SANİYEDE TARİH OLDU
13 yılda 58 bin kişi depremde öldü
Sokaklar ceset dolu
Dünya Yardım Elini Uzattı
Fay bağlantısı var ama tetikçi değil
'Birkaç gün Pülümür'e dikkat'
Benin'deki uçağı deprem mi düşürdü?

Sokaklar ceset dolu

20 saniyede enkaza dönen Bem kentinde can pazarı yaşanıyor ‘Bütün evler yıkılmış. İki katlı ev göremiyorsunuz. Meydanda yüzlerce çocuk var. Hepsi ağlıyor. İnsanlar birbirine battaniye getiriyor. Bazı battaniyeler cesetler için kullanılıyor... Gözlerime inanamıyorum. Sokaklar cesetlerle dolu. Ağlaşan, yakınlarını aramak için başka kentten gelenler, birbirine sarılan insanlar var. Trafik arapsaçı olmuş durumda’.

İRAN'I dehşetle titreten 20 saniyeden sonra yerle bir olan Bem şehrinde enkaz altından çıkarılan binlerce kişi hastanelere kaldırıldı, 500'den fazlası dün yapılan cenaze törenleriyle toprağa verildi. Ancak halen binlerce kişi, yüzde 90'ı yıkılan kentteki evlerinin altında. Bazıları belki halen hayatta, bazıları ise çoktan öldü... Yakınları enkaz altında kalanlar, birer taş ve toprak yığınına dönüşen evlerinde enkazı kaldırmaya çalışıyor. Çevre illerde oturan ama yakınları depremin vurduğu Bem'de olanlar, otoyolda kilometrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

İKİ KATLI EV KALMAMIŞ
Yetkililer, kente giden kurtarma ekiplerinin çalışmalarını aksatan bu araç kuyruğunu azaltmaya çalışırken, kentte oturan ve depremden yaralı kurtulanlar da kayıp yakınlarını bulmaya çalışıyor. Reuters muhabiri Parise Hafesi ise kente zorda olsa girebilenlerden... Hafesi, kent meydanında gördüklerini şöyle anlattı: Bütün evler yıkılmış. İki katlı ev bile göremiyorsunuz. Kent merkezine yaklaştığımızda ağıtları ve ağlama seslerini duyuyorsunuz. Meydanda yüzlerce çocuk var. Hepsi ağlıyor. İnsanlar birbirine üşümesinler diye battaniye getiriyor. Bazı battaniyeler ise cesetleri sarmak için kullanılıyor...

ACİLEN KAN LAZIM
Kente gelen devlet televizyonu muhabiri ise canlı yayında halktan kan bağışı yapılması için adeta yalvardı: Çalışmalar devam ediyor, binlerce insanın göçük altında kaldığı sanılıyor. Burada en çok kana ve ilaca ihtiyaç var. Bütün İranlılar'a sesleniyorum. Kan bağışı yapın lütfen... Benzer bir çağrıyı Kızılhaç görevlisi Mustafa Magedi de televizyondan yaptı. Associated Press muhabiri Ali Ekber Dareini ise kent girişlerinin polisler tarafından kapatıldığını, kente gelen kurtarma ekiplerinin ise enkaz bölgelerine yaklaşmakta zorlandığını anlattı: Sokaklarda ağlaşan, yakınlarını aramak için başka kentten gelenler, birbirine sarılan insanlar var. Trafik arapsaçı olmuş durumda. Araçlar ilerleyemiyor... Uluslararası bir gazeteci ise "Gözlerime inanamıyorum. Sokaklar cesetlerle dolu" diye üzüntüsünü ifade etti. CNN muhabiri Şirzat Bozorgmehr ise gördüklerini şöyle anlattı: Kentte kimsenin bir deprem beklemediğini gördük. Sokaklara yayılmış insanlar yardım için bağırıyor. Havaalanı da yıkıldığı için dış yardımların gelebileceğini sanmıyorum. İnsanların birçoğu şokta...

İLK UÇAKLA DÖNDÜLER
Tahran'dan İstanbul'a gelen İranlılar, ülkelerinde meydana gelen 6.3 şiddetindeki depremi ancak Atatürk Havalimanı'na indiklerinde öğrendiler. Uçaktan iner inmez telefonlarına sarılarak, yakınlarına ulaşmaya çalışan İranlılar'dan bir bölümü, ilk uçakla ülkelerine döndüler. Yolculardan Şişli Terakki Okulu'nun öğrenimini sürdüren İran vatandaşı Aras Hatebi, ailesinin deprem bölgesinde olmamasına rağmen paniğe kapıldı. Telefonla aradığı yakınlarının sağ olduğunu öğrenince mutluluğunu gizleyemeyen Hatebi, "Deprem çok büyük bir felaket. Ülkemizde şimdiye kadar deprem nedeniyle çok sayıda insanımız öldü. Ailemle cep telefonu yardımıyla görüştüm. İyi olduklarını öğrendim. Çok mutluyum" dedi.

EŞİNİ DUYDU SEVİNDİ
Deprem bölgesinde ailesi bulunan Mehdi Vefai de, çok sayıda ölü ve yaralı öldüğünü duyunca şoka girdi. Büyük uğraş vererek eşine telefonla ulaşmayı başaran Mehdi Vefai, depremden ailesinin zarar görmediğini öğrenince gazetecilere sarılarak gözyaşı döktü. Ailesine ulaşamayan Muhammed Asgari ise, "Telefonla ailemi arıyorum ama kimseye ulaşamıyorum. Çok üzgünüm. Ailem deprem bölgesi Bem'in merkezinde yaşıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum" diye konuştu. Yakınlarına ulaşamayan yolculardan Yakup Nuri, "Annem, ağabeylerim ve bütün akrabalarım depremin olduğu bölgeye çok yakın yerde yaşıyorlar. Telefonla aradım. Ne aileme ne de diğer yakınlarıma ulaşabildim" diye konuştu. Ailelerinden haber alamayan İranlılar'ın büyük bölümü ilk uçakla döndüler.

Gökhan ARTAN

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Dilimize dolananlar
 Sıkıysa eşine yalan söyle
 Michael Jackson evlendi iddiası
 Bir haftada 516 bin seyirci
 Türkiye'den ilk yardım ekibi gitti
 'Kıbrıs Elenizmi adalete ulaşacak'
BENİ TUTAMAZLAR
BENİ TUTAMAZLAR
"Bendeki sürat Tanrı vergisi. Birebirde geçemeyeceğim oyuncu yoktur.
İnciler
İnciler
Artık üzülmeyecek
İLK yarıdaki performansımızla camiayı ve...
Başbakan'ın köy özlemi
Başbakan'ın köy özlemi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Başkent Organize Sanayii Bölgesi'nin...
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
AKP’ye Sezer ve YSK kıskacı
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, büyükşehir belediyelerinin...
İdamdan döndü Noel Baba oldu
İdamdan döndü Noel Baba oldu
Kurduğu Noel Baba şirketi ile The Wall Street Journal'a haber olan...
El Kaide İstanbul'da bitti
Bombalı saldırıların 'El Kaide'nin Türkiye unsurları' tarafından...
Töre indiriminden 'uyum'a çalım
Töre cinayetlerinde indirim sağlayan 462. madde 6. Uyum Paketi'yle...
Tecavüzcüye peşin tahliye
OSMANİYE'DE yerel bir gazetenin sahibi evli ve 2 çocuk babası...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.