kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Market Yasası geri çağrıldı!
Market Yasası geri çağrıldı!
Zammın kaynağı yüzde 10'luk tasarruftan

Market tasarısı bakanlığa iade

PERAKENDE piyasasını düzenleyen marketlerin tepkisine yol açan tasarı, bekletildiği Başbakanlık'tan Sanayi Bakanlığı'na geri "çağrıldı."


***

Market Yasası geri çağrıldı!

Sanayi Bakanlığı ile perakende sektörünü karşı karşıya getiren yasa tasarısı, İTO'da tartışıldı. Toplantı sonrası market yöneticileriyle yemek yiyen Müsteşar Adem Şahin, "Tasarıyı Bakanlığa geri çağırdık" haberini verdi.

PERAKENDE sektörünün en önemli gündem maddesi olan Tüketim Maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışıyla İştigal Eden Büyük Mağazalar Hakkında Kanun Tasarısı, İTO'da Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un da katıldığı bir panelde tartışıldı. Hipermarket genel müdürleri ve tedarikçilerin zaman zaman gerilimli konuşmalarla karşı karşıya geldiği panelin sonunda konuşan Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, "Organize perakendecilerin ağırlığının artmasını biz de istiyoruz. Bunun için yasaya da gerek yok, ama siz de sektöre çeki düzen verin" dedi. "Diyaloğa devam, kapımız da gönlümüz de size açık" diyen müsteşar, son anda en önemli haberi verdi: "Adı üstünde, bu bir tasarı. Tabii ki üzerinde değişiklikler olabilir. Zaten tasarıyı Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'nden geri çağırdık, Bakanlığa döndü."

ÖNEMLİ BULUŞMA
"Büyük Mağazalar ile Üretici ve Toptancı İlişkileri'' konulu panelin açış konuşmasını yapan Ali Coşkun, perakende ticaretin dağınık bir yapı içerdiğini belirterek, "Türkiye'de perakende ticareti ve alışveriş merkezleri projeleri daha ince ayarlar gerektiren bir sürece girmiştir'' dedi. Coşkun şöyle devam etti: "Hükümet olarak biz büyük mağazalara karşı değiliz. Ancak bu alışveriş merkezlerinin içinde ürün satışının yanı sıra kuru temizleme, terzi, çamaşırhane, restoran, sinema gibi bölümlerin de hizmet vermesi, diğer esnaf kesimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Mahalle ve sokak aralarında bulunan bakkalların, küçük esnafın ortadan kalkmasıyla istihdam sorunu kronikleşmekte, sosyal ilişkiler zayıflamakta.'' Ali Coşkun, bu tür alışveriş merkezlerine yönelik kuruluş aşamalarında yer seçimi ve inşaat gibi belirleyici konularda özel bir düzenleme bulunmamasının ve bu işlemlerin genellikle belediyelerin inisiyatifine bırakılması sonucunda ortaya çıkan yasal boşluk ve denetimsizliğin küçük esnafın aleyhine uygulamalara yol açtığını söyledi. Bakan Coşkun, imar planı şartlarına uygun ticaret merkezlerine hiçbir engel çıkarmadıklarını, ancak şartların imar planında olmaması durumunda yetkiyi belediyelere ve valiliklere, denetimi de meslek dallarına verdiklerini belirtti. Coşkun, "Bizim arzumuz çevre ve şehirleşme düzeni, imar planları ve trafik açısından uygun olmayan yerlerde büyük mağaza açılışını kontrol altına almaktır" dedi. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Demir Sabancı da tasarıyla ilgili "Yasaklar 1980'lerdeki demir perde ülkelerini anımsatıyor. Kuruluş izinleri subjektif kriterler içeriyor" değerlendirmesini yaptı.

MARKETLERE KONTROL
Üretici ve toptancılar adına konuşan İTO Üyesi Ali Zafer Taciroğlu da tasarının ödeme sürelerini düzenleyen maddesine destek vererek "Marketlerden tedarikçilere yapılacak ödemeler konusunda şantaj boyutuna girmiş davranışlar, terbiyesizlikler var. Keşke yasa bunu düzeltebilse" dedi. Bakkaliye Meslek Komitesi Üyesi Sezgin Elmas da "Büyük mağazalara mal vermek büyük derttir. Oradan çıkmak da dengeleri bozacağı için imkânsız. Dipdibe market açma gayretindeki bazı büyük zincirlerin faaliyetleri kontrol altına alınmalı" diye konuştu.

ESEN EVRAN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kara Şahin Türkiye'de üretilecek
 Yılmaz iyi ki bürokratları dinlememiş
 IMF plansız harcamadan rahatsız
 2034 tahviline 6 milyar dolarlık talep yağdı
 İki Tercüman'la AB'ye girilmez!
 Eczacıbaşı, Avrupalı Sanayiciler üyesi oldu
 Cep telefonuna 25 milyona garanti
 Turizmde 13.5 milyon kişiyle rekor kırdık
 MTV'de online mahsuplaşma
 Bonozedeler için yasa teklifi
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Çıkış tamam mı, devam mı?
İstanbul Borsası'nın 8.5 ayı...
İLKER SARIER
Yargıtay hâkimleri niçin 'zede' oldular?
İmar Bankası'na...
SERVET YILDIRIM
IMF'den kurtulmak...
Türkiye'de bir kuşak IMF ile...
Darülacezespor
Süper lig takımlarından İstanbulspor 78 yıllık tarihinin en kötü...
YUNANİSTAN'DA 3. Papandreu dönemi
Yunanistan'da iktidar partisi PASOK'un başkanı Kostas Simitis,...
Can'la devam
Can'la devam
"Biz Evleniyoruz" programının seksi sunucusu Ebru Akel'in,...
Modaya uydu
Modaya uydu
Athena'nın solisti Gökhan'la mutlu bir ilişki yaşayan çılgın...
IMKB
E: 19,405 D:% 0.11
DOLAR
S: 1,370,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,742,000 D:% 0.23
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.