kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Deniz Yıldızları' geliyor kirletmeyin
Binlerce deniz yıldızı görevde

İstanbul'da 250 bin öğrenci, gönüllü birer çevreci olarak çalışıyor

Yakalarında deniz yıldızı amblemli kimlikler taşıyan 250 bin öğrenci İstanbul'u sokak sokak dolaşarak çevre sorunlarını belirliyor. Öğrenciler nerede çöp, kaldırım işgali ve yeşil alan eksikliği görürse belediyeye bildiriyor.


***

'Deniz Yıldızları' geliyor kirletmeyin

Valilik görevlisi olarak yakalarında 'deniz yıldızı' amblemli kimlikler taşıyan 250 bin öğrenci İstanbul'u sokak sokak geziyor, çevre sorunlarını tespit edip, kentin bakımlı bir hale gelmesi için belediyeleri harekete geçiriyor.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün üç yıl önce İstanbul'daki tüm ilkokul ve liselerde hayata geçirdiği "Çevre Eğitim Projesi" (ÇEP) ile bugüne kadar 250 bin çevre gönüllüsü öğrenci yetiştirildi. Beş bin çevre gönüllüsü öğretmen eşliğinde şehri sokak sokak gezerek ellerindeki tespit ve ikaz formlarına çevre sorunlarını not eden "deniz yıldızları", valilikten aldıkları yetki ile şehrin güzelleştirilmesi için belediyeleri harekete geçiriyor. Ana sponsorluğunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ÇEP'de görev alan öğrenciler diktikleri fidanlarla Sarıyer ve Bakırköy'- de küçük birer orman oluşturdu, yüzlerce ton kağıdın da geri dönüşümünü sağladı.

HER SINIFTAN BEŞ ÖĞRENCİ
İstanbul'da 2 bin 500 ilkokul ve lisenin tamamında başlatılan proje ile her sınıftan seçilen beş öğrenci Çevre Gönüllüsü' olarak yetiştirilmeye başlandı. Öğrencilere önce eğitim seminerlerinde ağaç, su, hava döngüsünün insan yaşamındaki önemi, su ve enerji gibi kaynakların tasarruflu kullanılması ile kazanılacak zenginlikler anlatıldı. Bugün İstanbul'da beş bin gönüllü öğretmen eşliğinde 250 bin ilkokul ve lise öğrencisi, yaşadıkları kenti güzelleştirebilmek için haftada bir gün yoğun mesai yapıyor. Kaymakamlık tarafından sınırları belirlenen bölge içinde sokak sokak gezen öğrenciler çöplerden, kaldırım işgaline, görüntü kirliliğinden, yeşil alan eksikliğine kadar gördükleri her türlü çevre sorununu ellerindeki tespit ikaz formlarına not ediyorlar.

BELEDİYELERE EV ÖDEVİ
Yakalarında valilik yetkilisi olduklarını gösteren, deniz yıldızı amblemli kimlik kartları ile sokaklardaki esnafı ve vatandaşları çevreyi kirletmemeleri konusunda uyaran öğrenciler, belediyelerin yapması gereken işleri de tespit ediyorlar. Her okulda kurulan ve iki öğretmen, iki veli ve okul müdüründen oluşan Okul Çevre Komiteleri, öğrencilerin doldurduğu tespit formlarını Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan İlçe Çevre Komiteleri'ne gönderiyor. Formlar buradan da projenin en üst düzeyde yürütücüsü olan Valilik, Çevre Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, Greenpeace gibi sivil toplum kuruluşları yetkililerinden oluşan İl Çevre Komitesi'ne geliyor. Komite çocuklar tarafından tespit edilen sorunların çözümünü sağlamakla sorumlu. Belediyeler de okullara her sorun ile ilgili yanıt vermekle yükümlü.

ESKİ MADENE ORMAN
ÇEP Projesi'nin mimarı İl Çevre ve Orman Müdürü Yardımcısı İslam Sadıker, başta Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlığın ve okul müdürlerinin sahip çıkmasıyla projenin önemli sonuçlar verdiğini belirterek, şunları söyledi: "Öğrencilerimiz Sarıyer'de tahrip edilmiş 5 dönümlük arazi üzerinde 2 bin fidandan oluşan küçük bir ÇEP ormanı oluşturdular. Bakırköy'de de yine E5 karayolunun üzerinde 5 dönümlük bir alanda ağaçlandırma sahaları var. Ayrıca her ilçede belediyelere parklar yaptırıp, topladıkları kağıtları dönüşüm firmalarına satarak projeye mali katkıda bulunuyorlar. Önümüzdeki günlerde ise Gaziosmanpaşa, Şile gibi eski maden sahalarında ağaçlandırma yapabilmeleri için proje hazırlıyoruz." diye konuştu. Proje ile amaçlarının düşünen, sorgulayan, çevrenin iyileşmesi için aktif çaba harcayan gençler yetiştirmek olduğunu ifade eden Sadıker, büyükleri uyardı: "Çocuklar her hafta bu bölgelerde dolaşıp olumsuzlukları ve olumlulukları tespit ediyorlar. Bir yanlışınızı gördüklerinde sizi uyarabilirler. Ya da kapısının önün temiz olan bir esnafa çiçek de verebilirler. Lütfen çocuklara 'Sen mi kurtaracaksın memleketi?' demeyin. Elbette onlar kurtaracak. Bunu dediğinizde çocuk inançla, sevgiyle yaptığı çalışmanın sonucunu alamıyor. Kimi büyüklerde biraz gurur da var. 'Yere tükürmeyin' diye uyarıldıklarında tersleyebiliyorlar çocukları" diyor.

'TABELALARI DEĞİŞTİRTTİK'
İstanbul Lisesi İlkokulu 3 A sınıfında okuyan 9 yaşındaki Hürriyet Deniz Özgün de Eminönü'ndeki 400 Deniz Yıldızı'ndan biri. Özgün, parklara çok fazla sigara izmariti ve yemek çöpleri atılmasından yakınarak konuşuyor: "Bu bölgede en büyük sorun düzensizlik bence. Her şey iç içe. Tarihi eserlerin olduğu meydanlarda bile işportacılar yüzünden adım atmak imkansız hale geldi. Esnaf yüzümüze gülüp her şeyi yapacaklarını söylüyorlar ama pislik devam ediyor." Çevresindeki herkesi yaşadıkları çevreye karşı duyarlı olmaları konusunda uyardığını anlatan 9 yaşındaki Mehmet Can Nalçacı ise, yapabildiklerini şöyle anlatıyor: "Artık buranın esnafı bizi tanıyor. Tabela kirliliğini azaltmaya çalıştığımızda bizi kırmadılar. Binaların dış cephelerini boyadılar. " 'Deniz Yıldızı' Başak Kaya ise, Cağaloğlu'ndaki tarihi PTT binasının gittikçe karardığını fark ettiklerinde esnafla yaşadıklarıtatsız anıyı aktarıyor: "Postanenin kalorifer kullanması yüzünden karardığını söylediler. Oysa postane 11 yıl önce doğalgaza geçmiş. Tekrar hesap sormaya gittik. Halbuki onların binalarından çıkan baca dumanları kararmaya sebep oluyor. Doğalgaza geçmeye söz verdiler."

Yıldız ATEŞ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Hukuk, sekreterin 'imaj'ını onayladı
 Kürtçe yasağı bana duyulan ilgiyi artırdı
 Boş salon ünlü mezatçıyı ağlattı
 Meyve bıçaklarını yıkatarak izleri sildi
 23 kayıplı kazaya 11 yıl hapis cezası
 Gaspçı polis intihar numarası ile kandıramadı
 Yanlış Aıds Teşhisi Öldürdü
 Bedava ‘Giy Git’ defileyle açıldı
 AY BALIĞI yolunu şaşırdı
 Uzak, Fransa'da gösterime girdi
 Ya çocuğum da bir bağımlıysa!..
 Gaye'nin okulunda yas
 Canavar kurbanı Aşan'a son görev
ERDAL ŞAFAK
Kurbanda ateşkes
Buna da şükür! Her maddesi barut fıçısı...
MANSUR FORUTAN
Hatalı bir liste
Tüyoyu Memed Güler'den aldım. Bülent...
MEHMET BARLAS
Bayramda, Küba'ya veya Kuzey Kore'ye gitsenize!..
Kurban...
ÖMER ÇELİK
Sol'un toparlanması
Yine bir seçim zeminindeyiz ve yine...
HINCAL ULUÇ
Devletin tükendiği sokak..
Ayazma Deresi Caddesi'ni bir...
MEHMET TEZKAN
İstanbul'da parti mi önemli aday mı?
Son günlerde...
EMRE AKÖZ
Devekuşunun züppe türü
Geçenlerde, "İslami medya...
Fener hâlâ geri viteste! 1-1
Fener hâlâ geri viteste! 1-1
Ligin ilk yarısını hayal kırıklığı ile kapatan sarı-lacivertliler,...
Terim'den Tehdit
Terim'den Tehdit
Sözleşmesi biteceklerin hemen imza atması gerektiğini belirten Fatih...
İncirlik Üssü sorun oldu
İncirlik Üssü sorun oldu
ABD askerlerinin İncirlik Üssü'nden rotasyonuna izin verilmesi AKP'de...
AK Parti rekora koşuyor
AK Parti rekora koşuyor
4 bin 107'si İstanbul'da olmak üzere AK Parti'ye başvuran 8 bin aday...
Komşudan Başsağlığı
Komşudan Başsağlığı
Şehit yüzbaşı Mehmet Ali Yandım'ın cenaze törenine NATO Güneydoğu...
Konya Havaalanı ABD'ye açılıyor
İncirlik Üssü'nün kullanımı ile ilgili tartışmalar sürerken,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.