kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlar istedikleri yaşta doğurabilecek
Kadınlar istedikleri yaşta doğurabilecek
Yöntemi basit ve kansız

Kadınlara müthiş haber

Türk doktor başardı: Kadın menopozda bile anne olabilecek

Donmuş yumurta nakli
ABD'de
çalışan Prof. Dr. Kutluk Oktay, dünyada ilk kez dondurulmuş yumurtayı insan karnına naklederek embriyo elde etmeyi başardı. Bu gelişme, kanser tedavisi ya da başka nedenle üreme yeteneğini kaybeden kadınlar için büyük umut anlamına geliyor.

YAŞLI ANNELİĞE İLK ADIM
BULUŞ
menopozu kader olmaktan çıkarmanın, bu dönemde bile anne olmanın ilk adımı. Menopoz öncesi dondurulup saklanan yumurta, istenirse deri altına nakledilecek. Hormon desteğiyle kadın regl olup yumurta üretecek.





***

Kadınlar istedikleri yaşta doğurabilecek

Dondurulmuş yumurta sayesinde kadınlar istedikleri yaşta anne olabilecekler. Dünyada ilk kez bir Türk doktor Kutluk Oktay tarafından geliştirilen yöntem menopoz, kanser ve hastalıklar nedeniyle doğurma yeteneğini kaybeden kadınlara yeni bir şans veriyor..

DÜNYADA ilk kez bir Türk doktor, dondurulmuş yumurtayı insanın karnına naklederek embriyo elde etmeyi başardı. Newyork Presbyterian Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Kutluk Oktay'ın yöntemi yumurtlama yeteneğini herhangi bir nedenden kaybeden kadınlar için büyük umut anlamına geliyor. Menopozun ardından dondurulmuş yumurtalar sayesinde yeniden çocuk sahibi olmaya imkan verecek olan yöntem, kanser veya başka hastalıklar nedeniyle yumurtlama yeteneğini yitiren kadınlara da tekrar anne olma şansını tanıyor. Daha önce tıp dünyası dondurulmuş embriyolardan ve spermler yararlanabiliyordu. Ancak dondurulan yumurtalar kullanılamıyordu. Prof. Dr. Kutluk Oktay'ın başkanlığındaki Newyork Presbyterian Hastanesi'nde geliştirilen araştırma - 196 derecede dondurulan yumurta dokusunun kullanılmasını sağlayacak. Meme kanseri olduğu için yumurta dokusunu dondurtan bir hastanın -196 derecede saklanan yumurta dokusunu karın derisinin altına enjekte eden doktorlar bu dokudan tekrar yumurtlama yeteneği sağlamayı başardılar. Beş yıl boyunca azot tanklarında bekletilen yumurtalar, karın dokusunun altına yerleştirildikten sonra vücuda adapte olarak tekrar yumurtlama yeteneği gösterdiler. Üstelik bu yumurtalardan embriyo elde edildi. Prof. Dr. Oktay, tek bir embriyodan hamilelik elde etme şansının yüzde 10 dolayında olduğunu ancak çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

DÜNYADA İLK KEZ
TIP
dünyasının eşsiz ilerleme olarak kabul ettiği yöntem, üreme yeteneğini kaybeden kadınlara rahimlerinin elverişli olması halinde üreme imkanı veriyor. Kemoterapi, radyasyon veya yumurtaları tahrip eden başka tedaviler geçiren kadınlarda veya kızlar için büyük umut anlamına geliyor. Yumurta dokuları tedaviden önce alınarak dondurulduktan yıllar sonra tekrar yumurta üretmek amacıyla kullanılabiliyor. Üstelik üretilen yumurtalar embriyo oluşturabilecek kadar sağlıklı bir yapı gösterebiliyor. Araştırmayı Prof. Dr. Oktay'la birlikte sürdüren ve dünyaca ünlü pek çok kişinin de kadın doğum uzmanı olan Presbyterian İnfertilite Merkezi Direktörü Dr. Zev Rosenwaks çalışmanın önemini şu şekilde açıkladı: "Bu araştırma üremede iki yönden önem taşıyor. Öncelikle yumurta dokusunu dondurarak kadınların üreme yeteneği korunabilir ve ikincisi doku uzun süre dondurulmuş olarak kaldıktan sonra gebelik bile mümkün olabilir."

KANSERLİ KADIN ANNE OLABİLİR
ARAŞTIRMADA
başarılı sonuç elde edilen vaka için, 30 yaşında meme kanseri tanısı nedeniyle yumurtalık dokusu dondurulan bir hasta seçildi. Beş yıl önce yumurtalık dokusu alınarak dondurulan kadın hasta, kemoterapiden beş yıl sonra kanseri şifaya kavuşunca Dr. Oktay'ı aradı. Kapsamlı bir konsültasyondan sonra 15 over dokusu parçası çözülerek hastanın karın derisinin altına nakledildi. Üç ay sonra doku hormon ve yumurta üretimine başladı ve yumurtalar her ay yapay döllenme için toplandı. Dr. Oktay sekiz ayda yaklaşık 20 yumurta topladıklarını ve bunlardan sekizinin döllenebilecek kadar iyi olduğunu açıkladı. "Sonunda sağlıklı görünüme sahip, dört-hücreli bölünme aşamasında olan bir embriyo elde ettik. Embriyo hastanın rahmine yerleştirildi. Tek bir embriyo ile hamilelik şansı muhtemelen yüzde 10'- dan az ama denemeye devam edeceğiz." Dr. Oktay bu yöntemin çocuklar ve erişkinler dahil birçok hasta tipi için önemli olduğunu söylüyor. "Bu ülkede her yıl potansiyel olarak yüzbinlerce erişkin ve çocuk teknikten yararlanabilir, her yerden 6-7 yaşında ve daha büyük hastalarımız var."

Esra TÜZÜN / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kıbrıs'a güvence formülü aranıyor
 Galada Kekilli izdihamı
 Başarılı olmak için 'doğmuş'
 Türkiye AB dışında, tampon bölge olsun
 Sıcaklık azalıyor, karla karışık yağmur geliyor
MEHMET TEZKAN
Seçim yeni muhalefet arayışının zemini olacak
28 Mart...
EMRE AKÖZ
En değerli papağan
Geçenlerde Antalya'ya gitmiştim...
UMUR TALU
Üç büyüğün nevi şahsına münhasırı
Şu belediye...
MUHARREM SARIKAYA
Gül'ün, Powell ve Bremer'e sitemi
Türkiye, kaygılarını...
Yunanistan tarihinin en genç Başbakanı
Yunanistan'da seçimlerin galibi, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi...
Ankara'dan Sistani'yle gizli temas
Irak'taki anayasa gelişmelerinden rahatsız olan Ankara, Şiiler'in...
Zirve ağır geldi
Zirve ağır geldi
"Genç futbolcularımız, şampiyonluk için yeterli tecrübeye sahip...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.