kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Intesa-Garanti parada anlaştı
İtalyan Intesa Garanti'yi satın aldı

Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'nın yüzde 40 hissesi, İtalyan Banca Intesa tarafından 800 milyon dolara alındı. Alım işlemleri eylül ayına kadar bitecek.



***

Intesa-Garanti parada anlaştı

İtalyan Intesa Bank, Garanti Bankası'nın yüzde 40'ının satın alınması için Doğuş Grubu ile anlaştı Eylülde tamamlanacak evlilikle, Türk bankacılık sektörü en büyük yabancı sermaye girişini sağlayacak.

İtalyan Intesa Grubu, Garanti Bankası hisselerinin satın alınmasına ilişkin Doğuş Holding ile ön anlaşma imzaladı. 336 milyar dolar büyüklüğü olan Banca Intesa ile Doğuş Grubu'nun yaptığı anlaşmaya göre İtalyan bankacılık devi Intesa, Doğuş Holding'ten ilk aşamada Garanti Bankası hisselerinin yüzde 40.05'ini satın alacak.
Satış işleminin eylül sonunda tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı. Banca Intesa'ya satılacak hisse senetlerinin fiyatı, Garanti Bankası'nın, satışın tamamlandığı tarihteki net aktif değerinin 1.55'le çarpılması sonucunda belirlenecek.
Bankanın bugünkü net aktif değeri üzerinden ve geçen yılki karın aynısının çıkacağı varsayımıyla söz konusu anlaşmanın hesabı yapıldığında ise Garanti'nin yüzde 40'ı 924 milyon dolara gelmesi bekleniyor.
Bu varsayımdan hareket edildiğinde de bankanın toplam değeri 2.3 milyar dolara ulaşacak. Böylece Türk bankacılık sektörü eğer Garanti Bankası'nın yüzde 40'ı için söz konusu satış rakamına ulaşırsa ilk kez bu büyüklükte bir yabancı sermaye girişiyle karşılaşmış olacak.

İKİNCİ AŞAMADA YÜZDE 9.96
Anlaşmaya göre Banca Intesa arzu ederse, satışın tamamlanmasını takip eden 1 yıllık sürenin sonundan itibaren 30 gün içinde, Garanti Bankası hisselerinin yüzde 9.96'lık bölümü için satın alma opsiyonunu kullanabilecek. 40.05'lik hissenin satışıyla birlikte kullanabilecek olan Banca Intesa, böylece ilk aşamada oy hakkı çoğunluğuna da sahip olacak. Anlaşmaya göre satış fiyatı, 800 milyon ABD Doları'nın üzerine, Garanti Bankası'nın 2004 yılı net karının (satış tarihi itibarıyla) 1.55'le çarpılması sonucunda çıkacak rakamın ilave edilmesiyle belirlenen tutardan fazla olmayacak.

11 EYLÜL SALDIRISI ENGELLEMİŞTİ
Bu rakamda Garanti Bankası'nın geçen yılki karını hiç değiştirmediği varsayılırsa bankanın toplam değeri 2.5 milyar dolar düzeyinde olacak. Opsiyona tabi hisse senetlerinin satış fiyatı ise opsiyonun kullanım tarihinden önceki 6 ay içinde Garanti Bankası hisse senetlerinin İMKB'de oluşan ağırlıklı ortalama fiyatına eşit olacak. Ancak oluşacak bu fiyat, ilk aşamada satılacak senetlerin satış fiyatının yüzde 150'sini aşmayacak. Garanti Bankası'nın borsada piyasa değeri 3.5 milyar doların üzerinde. Bankanın halka açıklık oranı yüzde 31'i düzeyinde. Garanti Bankası'nın İtalyan Banca Intesa'ya satışı konusu ilk kez 2001 yılında gündeme geldi. Ancak imzanın atılacağı tarihten 2 gün önce 11 Eylül'de ABD'de ikiz kulelere yönelik saldırının ardından İtalyanlar yatırım kararını erteledi. Koç Grubu da daha önce bankacılık sektöründe faaliyet gösteren İtalyan UniCredito ile ortaklığa gitmişti. İki grup arasında, 2001 yılında başlayan pazarlık sürecinde, Koç Grubu, finans şirketlerini, Koç Finansal Hizmetler AŞ adı altında topladı. İtalyan bankası, hisse değeri 480 milyon dolar olan Koç Finansal Hizmetler'e yüzde 50 oranında ortak olmuştu. Böylece 24 Mayıs 2002'de UniCredito, Koç Finansal Hizmetler'in çatısı altındaki yedi şirketin ortağı halini almıştı. Koç Grubu'nun ortaklık kurduğu UniCredito; 23 milyar dolar üzerinde piyasa değeri ile Avrupa'nın en büyük bankaları arasında bulunuyordu.

Çok ortaklı dev
INTESA
Grubu'nun hakim hissedarları yüzde 14 ile Credit Agricole, yüzde 8 ile Fondazione Cariplo ve yüzde 5 ile Generali Grup. Intesa Grubu'nun İtalya'da 12, Fransa'da 3, Brezilya'da 2, İrlanda, Macaristan, Cayman Adaları, Hırvatistan, Arjartin, Kolombiya ve Slovakya'da birer olmak üzere toplam 25 bankası bulunuyor. 4341 şubesinde 71 bin çalışanı olan Intesa, ocakta Moody's tarafından A1 notu ile değerlendirildi. Intesa 2003 yıl sonu itibariyle net 1.2 milyar Euro kar ettiğini açıkladı.


DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Turusgaz'ın etkisi bitti Gama ortaklıktan çekildi
 Fikret Bey, 'Ayşe sen anlarsın' dedi, çocuk bezi işini...
 Belediyelerin 3.5 katrilyon liralık borcu silinecek
 'Rusya'da turizm markası olacağız'
 Yavuz Canevi: Birleşmeler kapımıza geldi
 Önce devler için üretti şimdi sıra kendi markasında
 Artık CEO'lara da kolay para yok
 'Reformlar zamanında yapılsaydı istikrar çoktan yakalanırdı'
 Romanya ile ticaretimiz 2 milyar dolar
 Müsiad'da yola Ömer Polat'la devam
 Fitch: Borç yüksek ama istikrar sinyali var
 Yabancı Harekâtı
 Türk kağıtlarının riski yarıya indi
 Migros, kârını yüzde 68 arttırdı
 Koç, Türk Traktör'ü halka açacak
 Teşvik Yasası 25 ili AKP'ye döndürdü
 Şirketler
 Türksat uyduları özelleştirilmeyecek
 Tekstilciler Çin'le ortak hareket edecek
 TeliaSonera'nın CEO'su prim yüzünden istifa etti
YAVUZ SEMERCİ
TRT de futbol ihalesini alabilir
Haziran ayında, Türkiye...
İLKER SARIER
En iyi Baykal vatandaş Baykal
Yüzlerce insan ağız...
SERVET YILDIRIM
Seçimin ardından
Seçim sonuçları belli olduktan sonra...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Seçimi almanın yolu işsizlikten geçer
İktidar partisi...
Nişan günü infaz
Diş Hekimi Bülent Ulusoy tüm ailesi yapılacak nişanı için onu...
İnce Memed'in Apdi Ağa'sı öldü
Oyuncu, yönetmen, yazar Peter Ustinov 83 yaşında öldü.
Ayrılığın ardında ihanet yatıyormuş
Ayrılığın ardında ihanet yatıyormuş
Serdar Şınlak ile eşi Nevşah Hanım'ın evliliklerinin üzerinde...
Neden saklanıyorlar?
Neden saklanıyorlar?
ettiği işadamı Moris Kohen, yaklaşık on gündür sosyetik estetik...
IMKB
E: 20,031 D:% -4.10
DOLAR
S: 1,318,000 D:% 0.08
EURO
S: 1,607,000 D:% 0.50
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.