kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul kaybetti eşim değil
Onun gibisini zor bulurlar
İstanbul kaybetti eşim değil

İstanbul kaybetti eşim değil

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın eşi Reyhan Gürtuna, eşinin yeniden aday gösterilmemesini hayal kırıklığı ile karşılamış. Gürtuna, "Kendini hizmete adamıştı. Onun gibi birini bulmak zor" diyerek, duygularını özetliyor.

'Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın eşi Reyhan Gürtuna, şu sıralar hüznü ve mutluluğu bir arada yaşıyor. Eşinin yeniden aday gösterilmemesinin hayal kırıklığını yaşayan Bayan Gürtuna, diğer taraftan mutlu. Çünkü artık birbirimizle daha fazla zaman geçireceğiz" diyen Gürtuna, eşinin tekrar 'zamanı ve zemini' geldiğinde yerini bulacağını söylüyor.

* Eşinizin başkanlık dönemi bitti, artık başkan eşi değilsiniz. Bundan sonra yaşamınızda ne gibi değişiklikler olacak?
Farklı meşguliyetler, farklı tempo olacak. Özellikle aile içinde kendimize zaman ayırmaya çalışacağız, çocuklarımıza ve birbirimize. Ben özellikle önümüzdeki altı ayı en iyi şekilde kullanmaya çalışacağım. Önce hep birlikte İngiltere'ye dil kursuna gideceğiz. Hep İngilizce'mi ilerletmek istemiştim. Şimdi bunun için fırsat var. Hızlandırılmış bir kurs alacağım. Hayat devam edecek yani. Dolu dolu bir hayat yaşayacağımı biliyorum. 5 yıl içerisinde yapmak isteyip de yapamadıklarımı yapacağım. Kitap okuyacağım, çocuklarımla daha çok birlikte olacağım, akraba ve arkadaşlarıma zaman ayıracağım.

* Bir Kadın Koordinasyon Merkezi kurmuştunuz. Belediyeye ait bir binada ve belediye çalışanlarıyla birlikte yardım organize ediyordunuz. Bu çalışma da artık sona erdi değil mi?
Ben her zaman orada çalışanlara benim geçici, yaptıkları işin kalıcı olduğunu söyledim. Onlara her şey devam ediyor gibi işlerine sahip çıkmalarını anlattım. İnşallah devam eder. Orayı ben kurdum, çocuğum gibi. Ama ne bana, ne çalışanlarına, sadece İstanbul'un gariplerine ait bir yer. Öyle inanıyorum ki varlığını sürdürecek. Yeni yönetimin talep ve ilgisi devam edip etmeyeceğine karar verecek.

* Eşiniz Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olmayı çok istiyordu. Ancak aday gösterilmedi. Bu bir hayal kırıklığına yol açtı mı?
Evet çok istiyordu, çünkü hizmetlerinin çok önemli bir kısmı bitmiş ve görsel kısmı kalmıştı. Bu isteği çok normal. Ama eşim siyasi hırsları olan bir insan değil.
Bu olayı taşıması da diğer siyasilere göre çok farklı oldu. Eğer siyasi hırsı olsaydı bu kadar başarısı zirveye vurmuş bir insan bu şekilde davranmazdı. Hırslı biri olsa çok daha farklı yollar var, onlardan birini kullanırdı. O ise sadece hizmet etmek istiyordu. Şu anda Müfit Bey'in sergilediği siyasi tavrı, siyasi zemin hazmedemiyor. Çok farklı bir tablo çiziyor. O sadece 'hizmet' diyor. Oysa insanlar makamları, daha üst makamlara çıkmak için kullanıyor. Ama eşim bunları yapmadı.

KİMSEYE AKIL ÖĞRETMEYE ÇALIŞMIYORUM

* Siz hayal kırıklığına uğradınız mı? Aslında biz ailece birbirimize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Bu bizim için büyük iyilik oldu. Ama ben İstanbul'un gerçekten kaybettiğine inanıyorum. Bu kadar donanımlı, kendini belediyeye vermiş ve İstanbul'a hizmet etmeyi kendine ibadet edinmiş bir insan bulmak kolay değil.

* Eşinizin bu donanımı anlaşılamadı mı?
Siyasi hesaplar her zaman birbirini tutmuyor. Siyasi tercihlerde çok mantık aramayın. Her partinin kendine göre hesabı vardır. Eşim çok iyi fark edildi, belki de fazla fark edilmesi sorun oldu.

* "Eşimi anlamadılar, ona haksızlık ettiler" diyor musunuz?
Kısmet diyorum. Ama hâlâ hücrelerinde İstanbul'a hizmet etme aşkı dolaşıyor. Hâlâ daha 'bu eksik, şu yapılmalı' diyor. Kendisini birden soyutlaması mümkün değil. Ama İstanbul'un problemlerini çözmede araştırmalar yapmaya devam edeceğini biliyorum.

* Peki siyasi hayatı devam edecek mi?
Eşimin öyle bir derdi yok. Zamanı ve zemini geldiği zaman o yerini bulacaktır mutlaka. Bu ülkenin Müfit Bey'e ihtiyacı var. Siyasi anlamda yerini bulacaktır demiyorum sadece hizmet anlamında diyorum. Ancak yakın bir tarihte herhangi bir siyasi yaklaşım içinde olmayacak, dinlenecek.

* Topbaş, İstanbul'a hizmet için uygun mu?
Şu anda bu konuda bir şey söyleyemeyiz. Beş yıl geçsin göreceğiz.

* Protokollere başörtüsü yüzünden katılmadığınızı söylemiştiniz. Gerekirse 'şapka takar giderim' sözleriniz tepki gördü mü?
Bana direkt gelen tepki olmadı ama tepki gördüğümü biliyorum. Daha çok Ankara'daki siyasi eşlere akıl öğretiyor gibi bir cümle oldu. Tam da protokolde başörtüsü tartışmalarının olduğu bir döneme denk gelmişti. Davos'a giden hanımefendilerin kıyafetleri manşetti. Öyle olunca da ben de sanki onlara akıl öğreten gibi algılandım.

* Zaman zaman bazı açıklamalarınızın, eşinize zarar verdiğini düşünüyor musunuz?
Zarar veriliyor elbette. İzahta zorluk çekiyor bazen.

* Peki, eşinizin size 'Reyhan biraz az konuş' dediği zamanlar oluyor mu?
Şahsiyetli bir kadın olmak zor. Ben ne istediğimi biliyorum. Bunları hissettiğinizde ve hayata geçirdiğinizde farklı bir tip oluyorsunuz. Ama eşim bu halimden memnun, o bu kadar memnun olmasa, ben bu kadar rahat olamam. Beni olduğum gibi kabul ediyor, varlığıma müdahale etmiyor. Bu da beni güçlendiriyor. Problem benim birey olarak kendimi ifade etmem değil, problem bu toplumun bu tür bireyselliği kolay kabul edemeyişi. Benim ağzımdan çıkan bir şey bana aittir, ama bu eşime göre yorumlanıyor, onun konumu dikkate alınıp, söylediklerimden mana çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da beni rahatsız ediyor.

* Eşinizin CHP'den aday gösterilebileceği iddialarının söz konusu olduğu dönemde, 'Eşi daha modern' gibi yorumlar sizi rahatsız etti mi?
Bu dönemde, bazıları benim başımı açıp açmayacağıma karar vermeye çalışıyordu. Biri de izin veriyor, 'Yok seçim zamanı açmasın' açıklamaları yapılıyordu. Komik yani. Önemsemiyorum tüm bunları.

Pervin KAPLAN / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Karaburun'un kaderini değiştiren emekli çift
 Çimen gözlü çevreci
 Ayşe Hatun'un hapis korkusu
 'Bayan usta' sponsor arıyor
 Sahnenin verdiği özgürlüğü kullanıyor
 ODTÜ Sanat Festivali başlıyor
 Afyon'da müzik festivali
 Cezayir'di Fransız oldu
 Terazi kadını için uyum Akrep için tutku önemli
 Sevgi Sözcükleri
 Ayşe Hatun'un renkli yuvası
 Minik iğnedenlik
HAKAN & UTKU
Berbat Durum Senaryoları
Varsayın Üç Büyükler olarak...
REFİK DURBAŞ
Bugün bir şiir okuyun
Bir yarışma programında sunucu,...
AYŞE TÜTER
Tarhunlu omlet
Yumurta, tarhun, tuz, karabiber ve suyu...
Tazminatıma avukatım el koydu
Ünlü bir market zincirinin Kozyatağı'ndaki şubesinde bir yük...
Aşkını tercih etti
Güneysu AKP Gençlik Kolları Başkanı Kadem Tarakçı ile kadın kolları...
En 'Has' Gazete SABAH seçildi
Kadir Has Üniversitesi öğrencileri 2003'te Sabah'ı "En Has" Gazete...
Beren garantide!
Beren garantide!
Manken Ebru Şallı ile Harun Tan çiftinin oğulları Beren, dün...
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Bu aralar Sabancı Ailesi, sağlık konusunda biraz şansız bir...
Yükselen yıldız
Yükselen yıldız
Amerikalı genç yıldız Jessica Biel, ülkemizde de severek izlenen '7th...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.