kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sular Yükseliyor
Sular Yükseliyor
Kyoto Protokolü

Sular Yükseliyor

Küresel ısınma konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Sir David King "Buzlar hızla eriyor. Bunun sonunda birçok şehir sular altında kalacak. Londra, New York ve New Orleans bu sonla karşılaşacak ilk şehirler..." dedi.

Bugüne kadar biri bize yazın kar yağacağını söyleseydi sadece "saçmalama" der, gülerdik... Ya da bundan birkaç yıl önce biri bize, geçen sene Avrupa'yı etkisi altına alan ve 25 bin kişinin ölümüne sebep olan sıcaklık dalgası gibi inanılmaz hava değişimlerinden bahsetseydi birçoğumuz bunun sadece paranoya olduğunu ve korkmanın yersiz olduğunu söylerdi... Fakat tüm söylenenler gerçek oldu! Bugüne kadar küresel ısınmanın dünyaya "yapabileceği" etki üzerine konuşan bilimadamları artık "yaşananlar" üzerine konuşmaya başladı. Küresel ısınma konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Sir David King, "Dünyanın hızlı adımlarla büyük felaketlere yaklaştığını ve eğer önlem almazsak dünyanın sonunu hazırlayacağımızı" söylüyor.

ATMOSFERDEKİ DURUM VAHİM
İngiltere'nin saygın üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan ve İngiliz hükümetinin bilim danışmanı olan Sir King, şu an atmosferde son "55 milyon yıl" boyunca olduğundan daha fazla karbondioksit olduğuna dikkat çekti. King, bugüne kadar bilimsel verilerin gerçeği yansıtmayacağını düşünen hükümetleri Kyoto protokolünü imzalamaya çağırıyor. Dünyada meydana gelebilecek ani hava değişimleri ve benzer felaketlerle savaşabilmek için Kyoto protokolüne uymak dışında yapılabilecek başka hiçbir şey olmadığını vurgulayan Sir King, "Buzların hızla eridiğini görüyoruz. Bunun sonunda birçok dünya şehri sular altında kalacak. Londra, New York ve New Orleans bu sonla karşılaşacak ilk şehirler..." dedi.

TEHLİKE ÇOK HIZLI YAKLAŞIYOR
İngiliz hükümetinin "gayri resmi elçisi" olarak Rusya'ya giden ve burada yetkilileri Kyoto protokolünü imzalama konusunda ikna etmeye çalışan bilimadamı, Rusya dönüşü İngiliz The Guardian gazetesiyle konuştu. Dünyanın yaklaşan bir felaketin eşiğine geldiğinin altını çizen Sir King, atmosferdeki artan karbondioksit gazıyla küresel ısınma arasında direkt bir bağlantı olduğunu söyledi. Buzul çağında deniz seviyesinin yaklaşık 150 metre daha az olduğunu belirten Sir King, "12 bin yıl önce buzul çağına göre deniz seviyesi yükseldi. O zamandan bu zamana buzullarda yaşanan erime de hızlandı. Grönland'daki buzullar eridiği zaman, deniz seviyesi 6-7 metre yükselecek. Antartika'da da aynı olay yaşandığı zaman hesaplarımıza göre deniz seviyesi yaklaşık 110 metre yükselecek" diyerek yaklaşan tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti. Atmosferdeki karbondioksit miktarının da buzul çağına göre yaklaşık 100 birim yükseldiğini belirten bilimadamı, "İklim değişimleri, insanoğlunun son 5 yıldır karşılaştığı en büyük sorun" yorumunu yaptı.

ISINMA TERÖRDEN TEHLİKELİ!
Dünya liderlerini tehlike konusunda uyarma çalışmaları çerçevesinde Çin ve Japonya'ya da gidecek olan Sir David, "Kilimanjaro'daki buzların 30 ila 40 yıl içinde" kaybolacağını belirtti. Sir King ayrıca geçen sene sıcaklık dalgası yüzünden 25 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "küresel ısınmanın terörden daha büyük bir tehdit" olduğunu vurguladı. Ayrica şu an atmosferde bulunan karbondioksit miktarına da dikkat çekerek az miktardaki karbondioksit yüklemelerinin bile büyük sorunlara sebep olabiceğini belirtti.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Oltası paratoner gibi yıldırımı çekti
 Yaz yağmuru korkuttu
 Üç gül soldu
 Bayram nakledildi
 Başarısız liseliye sınav hakkı
 Sendikal haklara güvence geliyor
MEHMET TEZKAN
2005'te seçim olur mu?
Soru şu: AB, Türkiye'ye tarih...
EMRE AKÖZ
Çarpık anlayış düzeltildi
Arşive baktım... Kamusal alan...
ERGUN BABAHAN
Transfer
CHP ile AK Parti, birbiriyle tamamen zıt...
UMUR TALU
Kaymak tabaka yağ tabakası olduğunda
AKP, CHP'den sözde...
AHMET HAKAN COŞKUN
Şu aylaklık günlerinde
Akmerkez'den hoşlanmıyorum,...
'Kırmızı hat' teklifi
İsrail Başbakan Yardımcısı Olmert, Ankara'ya gerekirse her gün...
Blair aklandı
İngiltere de Irak raporunu açıkladı: Başbakan Blair'in iyi niyetten...
İşte 10 numara
İşte 10 numara
Emre Belözoğlu'nu 1 yıllığına kiralamak için İnter'le anlaşmaya varan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.