kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
  » Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Topbaş'tan yağış uyarısı

Topbaş'tan yağış uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş bugün beklenen olası yoğun yağış ile ilgili teyakkuz halinde olduklarını vurgulayarak, bazı bölgelere bir yılda yağacak yağışın bir saatte yağabileceği endişesini taşıdıklarını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte bugünden itibaren sel ve su baskınlarına yol açabilecek şiddetli yağış beklentisine ilişkin, ''Şu anda henüz teyakkuz halindeyiz. Hava şartları her an değişebilir'' dedi.

Topbaş, Kağıthane'deki Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı açıklamada, İstanbul'da metrekareye düşen yağış miktarının ortalama 55 kilogram olacağının tahmin edildiğini anlatarak, bazı noktalarda bunun 100 kilogramı bulabileceğini kaydetti.

Yağış miktarının İstanbul'un genelinde noktasal olarak farklılıklar gösterebileceğini, hangi noktaya ne kadar yağmur düşeceğini tahmin etmenin de mümkün olmadığını vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:

''Endişemiz şu; 1 yılda yağacak olan yağmurun 1 saat içerisinde bir noktaya düşmesi. 'Ben yağmur başlayınca kaçarım' deme fırsatı olmayacak noktalar olabilir. Su birikintilerinin geçmişte de rastlandığı yerler biliniyor. Bu noktalarda trafik yoğunluğu yapılmamasını rica ediyorum. Bu hem çalışma imkanlarımızı daraltacak, hem ulaşım imkanlarımızı daraltacak, hem de o kişilere problem olacak.

Sıkıntılı noktalarımız var. Oralarda can kaybı olmaması açısından uzak durmalarını temin etmeye çalışıyoruz. Misafirhaneler oluşturduk, yurtlardan destek aldık. Biz de risk arttıkça bazı noktalarda boşaltmalar yapacağız. Buna mecburuz. Şu anda henüz teyakkuz halindeyiz. Hava şartları her an değişebilir. Marmara Bölgesi üzerine beklenen yağmurda bir gecikme var. Sabah saatlerinde gelecek yağış saat 18.00'e ertelendi. Değişik bir atmosfer hareketiyle farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Temennimiz bu, risk yaşamayalım.''

Kadir Topbaş, kentiçi trafiğini de sürekli takip ettiklerini anlatarak, 55 kamerayla izlemenin yapıldığını, gerekirse kamera sayısını 100'ün üzerine çıkararak İstanbul'un her noktasını gözleme imkanı olacağını sözlerine ekledi.

GEREKLİ TELEFONLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada da,
kenti etkileyeceği tahmin edilen yağışlar nedeniyle oluşabilecek
olumsuzluklara karşı belediyenin tüm ekiplerinin çalışmalarını
sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların, su baskınları ve göllenmelerle ilgili olarak AKOM'un ''0212 321 17 39'', Beyaz Masa'nın ''153'', İSKİ'nin ''0212 588 39 10'', Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün ''0212 613 19 69'' ve Başkanlık Komuta'nın ''0212 449 48 91 - 0212 502 29 22'' numaralı telefonlarını aramaları istendi.

METEOROLOJİ: YAĞIŞ ETKİSİNİ ARTIRACAK

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentte bu sabah başlayan yağışın, gün içerisinde etkisini artırarak devam edeceğini bildirdi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, kentte sabah saatlerinde başlayan ve yer yer bazı bölgelerde etkili olan yağışın, özellikle bu akşam ve yarın en fazla etkisini göstereceğini belirterek, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

''En fazla etkisini bu gece ve yarın gösterecek olan rüzgarın da, özellikle poyrazdan kuvvetli, zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir'' diyen Yıldırım, hava sıcaklığının ise 18 Ağustos Çarşamba gününe kadar mevsim normallerinin altında seyredeceğini, 19 Ağustos Perşembe gününden itibaren de yeniden artacağını kaydetti.

"CAN KAYBININ OLMAMASI BİZİM HASSASİYETİMİZ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Yağışlarda can kaybının olmaması bizim hassasiyetimiz. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz'' dedi.

Topbaş, Kağıthane'deki Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) belediyenin ilgili birimleriyle birlikte, İstanbul'da beklenen olası şiddetli yağışın yol açabileceği olumsuz gelişmeleri değerlendirmek ve önlemler almak üzere çalışma yapıyor.

Kadir Topbaş, ilk bilgilerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden aldıkları bilgilere göre, bugün sabah saatlerinde beklenen yağışta bir gecikme olduğunu belirterek, ''Bugün 18.00 itibariyle yağış gelebilir. Ancak, 3 saat önce ya da 3 saat sonra da başlayabilir. 24 saatlik dilim bizim için riskli'' diye konuştu.

Kentte Ağustos ayı yağış ortalamasının metrekareye 30 kilogram olduğunu, bu yıl 11-12 Ağustos'ta bunun bazı noktalarda 96 kilograma çıktığını, bugün de ortalama 55 kilogram yağış beklendiğini anlatan Topbaş, bazı noktalarda bunun 100 kilogramı da bulabileceğini bildirdi.

Topbaş, bugün saat 08.00 itibariyle de metrekareye Ömerli'de 14, Darlık'ta 30, Terkos'ta 3, Alibeyköy'de 8, Çekmece'de 6, Sazlıdere'de 3 kilogram yağış düşerken, Elmalı'ya ise hiç yağmur yağmadığını söyledi.

Kadir Topbaş, yağışın hangi noktaya ne kadar düşeceğinin farklılık arz ettiğini, bunu önceden bilemediklerini ifade ederek, endişelerinin İstanbul'un dere yatakları, vadiler ve bunlara yakın yerlere yapılmış yerleşim yerlerinden kaynaklandığını dile getirdi.

'ÇALIŞMALARIMIZI YOĞUNLAŞTIRDIK'

Daha önce sıkıntı yaşanan yerleri tespit ettiklerini ve bu noktalarda yaşayan vatandaşları ''tedbirli olmaları'' konusunda uyardıklarını hatırlatan Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu bölgelerde yaşayan insanlarımızı taşıyacağımız noktaları belirledik. Bunlar yurtlar, Florya'daki moteller, spor salonları ve Kızılay'la irtibatlı olarak hazırladığımız yerlerdir. İş makinelerimiz, araç-gereçlerimiz ve personelimizle hazır bekliyoruz. Özel sektörden de gerektiği zaman iş makinelerinin devreye sokulması için uyarılarımızı yaptık. Yağışın etkili olacağı alanlardaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Vatandaşlarımızdan da tedbirli olmalarını bekliyoruz. Yağışlarda can kaybının olmaması bizim hassasiyetimiz. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Biz bu çalışmaları yaparken, medya da bize yardımcı olmalı. Panik havası olmadan akıllı ve doğru bir şekilde adımlarımızı atmalıyız. Bu tip olaylarda topyekün birlikte hareket etmeliyiz. Ama vatandaş buna katılmadığı zaman bizim tek başına başarılı olmamız mümkün değil. Sürücülerden de ricamız, saat 18.00 trafik için pik saat. Sürücülerimizin, yağışın yoğun etkileyeceği güzergahları pik saatte kullanmamalarını istiyoruz. Bu hem onlar için, hem de bizim ekiplerimizin müdahalesine engel olmaması içindir.''

''BAHÇELİEVLER'DEKİ AİLEYE EV SAĞLANACAK''

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ''Bahçelievler'de 3 kişinin hayatını kaybettiği olayda da ailenin uyarıları dikkate almadığını ve dolayısıyla da evi tahliye etmediğini'' belirterek, ''Bu aileye ev sağlanacak. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Malın telafisi mümkün, ama hayatın telafisi mümkün değil'' diye konuştu.

Yağış için en riskli bölgenin Alibeyköy Deresi olduğunu, orada geçmiş dönemde istimlaklar yapılarak gecekonduların taşındığını, ancak dar bir bölgede yaşayan insanların taşınmamakta direndiğini kaydeden Topbaş, şöyle dedi:

''Burası devamlı tehdit altında. Dün, o bölgenin hemen boşaltılması için talimat verdim. Buradaki yerleri istimlak edip hepsini kaldıracağız. Kimse kusura bakmasın. Her yağmur, bizim de reflekslerimizi, bilgi ve deneyimlerimizi artırıyor. Tavukçu Deresi'ndeki ıslah çalışmaları da durmuştu. Orada da çalışmaları yeniden başlattım.''

Topbaş, bazı evleri banyo ve tuvaletlerden basan sularla ilgili olarak da, bu binaların atıksularının teknik hata sonucunda atık su kanalına değil yağmur suyu kanalına bağlanmasından dolayı problem yaşandığını ve bütün bu sorunların çözüleceğini söyledi.

AKOM'un 24 saat çalışacağını, kendisinin de bu çalışmaların başında bulunacağını dile getiren Topbaş, gelen bilgilere göre zaman zaman açıklama yapacağını anlattı. Bu arada Topbaş, henüz tamamlanmayan Bilgisayar Destekli Kontrol Sistemi hakkında da basın mensuplarına bilgi verdi.

Sistem sayesinde radar görüntüleri ile yağacak yağmurun yoğunluğunun tespit edildiğini ve nerelere ne kadar yağış düşeceğinin önceden belirlenebildiğini kaydeden Topbaş, sistem tamamlandığında İstanbul'un hangi noktasında su baskınları ya da selin olacağının ve hangi binaların etkileneceğinin ekrandan izlenebileceğini sözlerine ekledi.

EYÜP'TE 150-200 HANE BOŞALTILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp'te vatandaşların ve ilçe belediyesinin talebi üzerine, Karadolap Mahallesi'ndeki yaklaşık 150-200 hanenin boşaltılmasına karar verdi.

Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) basın mensuplarına açıklama yapan Genel Sekreter Yardımcısı ve AKOM Başkanı Mesut Pektaş, Eyüp'teki Küçükköy Deresi'nin Haliç'e bağlanan bölümünde yer alan Karadolap Mahallesi'nde oturan vatandaşların ve Eyüp Belediyesi'nin talebi üzerine bölgedeki hane sakinlerinin tahliye edileceğini söyledi.

Yaklaşık 150-200 hanenin bulunduğu bölgeye İETT otobüslerinin sevk edildiğini belirten Pektaş, vatandaşların Cevizlibağ'daki Atatürk Öğrenci Yurdu'na götürüleceğini bildirdi. Pektaş, bu kişilerin yiyecek-içecek dahil her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağını kaydetti.

BURSA VALİLİĞİ'NDEN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Bursa Valiliği, bugün başlayıp, 18 Ağustos Çarşamba gününe kadar etkili olması beklenen yağışlı hava nedeniyle vatandaşları uyardı.

Bursa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, meteorolojiden alınan bilgiye göre, kentin 16-18 Ağustos tarihlerinde sağanak yağışın etkisine gireceği bildirildi.

Yağışların, sel, taşkın, su baskını ve yıldırım düşmesi gibi tehlikeli doğal afetlere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, vatandaşların olumsuz şartlara karşı hazırlıklı bulunmaları istendi.

Açıklamada ayrıca, sorunla karşılaşacak vatandaşların, ''112 Acil Servis'', ''155 Polis İmdat'', ''185 Su Arıza'', ''186 Elektrik Arıza'', ''154 Alo Trafik'' ve ''156 Alo Jandarma'' gibi hatları arayabilecekleri kaydedildi.

ADAPAZARI'NDAKİ ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Adapazarı'nda, dün etkili olan sağanak sonrasında bazı bölümlerini su basan Sakarya Devlet Hastanesi'nde temizlik çalışmaları sürüyor.

Sakarya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tacettin Koç, su altında kalan acil servis, MR ve Kan Merkezi'nde, temizlik çalışmalarının tamamlandığını ve hizmetlerin normale döndüğünü söyledi. Temizlik çalışmaları devam eden polikliniklerin, yarın hizmete gireceğini bildiren Koç, su baskını sırasında bilgisayarlar ile bazı tıbbi cihazların zarar gördüğünü kaydetti.
YAVUZ DONAT
Uzaylı gözüyle Türkiye
Uzaylı bir gazeteci Türkiye'ye...
IMKB
E: 18,832 D:% 0.03
DOLAR
S: 1,461,000 D:% 0.34
EURO
S: 1,802,000 D:% 0.28
Fitil yine ateşlendi
Geçici meclisi seçmek için toplanan liderler konferansı,bombalı...
Charley, 15 milyar dolar 'hortumladı'
Küba'dan sonra ABD'nin Florida sahillerini de vuran 'Charley,'...
Baykal istedi, 3 muhalif milletvekili partiden atıldı
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Ketenci, Tomanbay ve Aydın'ı partiden kesin ihraç...
Biz devletiz kardeşim!
SABAH 'Derin Kavga' dosyasını açıyor: MİT'çi Kozinoğlu, Yargıtay Başkanı ile 4...
Hurley 'çamaşırcı' oluyor
Hurley 'çamaşırcı' oluyor
Kylie Minogue ve Elle Macpherson'dan sonra İngiliz oyuncu Elizabeth...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.