kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal istedi, 3 muhalif milletvekili partiden atıldı
Baykal istedi, 3 muhalif milletvekili partiden atıldı

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Ketenci, Tomanbay ve Aydın'ı partiden kesin ihraç etti. Milletvekilleri, kararın iptali için dava açacak.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Genel Başkan Deniz Baykal'ın talimatıyla ihraçları istenen muhalifler İstanbul milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci ve Hasan Aydın ile Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay'ın partiden kesin ihracına karar verdi. YDK'nın dün parti genel merkezinde 2 saate yakın süren toplantısına 15 üyeden 14'ü katıldı ve ihraç kararı 12 oyla alındı. Eski Kahramanmaraş Milletvekili Ali Şahin "Eksik ve yetersiz iddialarla hazırlanan dosyalara dayanılarak alınacak olan bu karar vicdanları yaralar" diyerek "ret" oyu verdi. Saniye Gülbarut da aynı gerekçeyle "kesin ihraç yerine geçici ihraç" isteyip, "muhalefet şerhi" koydu. Milletvekillerinin "partililikle bağdaşmayan" tutumları nedeniyle kesin ihraç edildiği, istendiği halde suçlamalara karşı savunma vermedikleri, kesin ihraç kararının, "partinin son kararı" olduğu açıklandı, ancak mahkeme yolunun açık olduğu kaydedildi.

"BEN KUŞ DEĞİLİM"
Kararı, SABAH'tan öğrenen muhalif milletvekilleri gözyaşlarını tutamadı. Ketenci, sert tepki göstererek, Baykal ve ekibini "moloz ve takozlar" olarak niteledi. 1959 yılında 'Bucak Başkanı' olarak kayıt olduğu CHP'den ihraç kararının hayatının en üzüntülü günü olduğunu, ancak hiç kimsenin kendisini CHP'den koparmaya gücünün yetmeyeceğini belirten Ketenci, şöyle konuştu: "Genel Başkan ve onun paçasına eteğine tutunarak siyaset yapanlar Türk demokrasisinin önünde moloz ve özelde sosyal demokrasinin önünde takozdurlar. Bu molozlar ve takozlar ortadan kaldırılmadıkça ne Türk demokrasisinin önü açılır ne de sosyal demokrasi bütünleşir. Bir emir eri topluluğunun kararı beni CHP'den koparamaz. Ben kendi gürültüsünden korkan Genel Başkan'ın etrafındaki kuşlardan değilim. Ben bir devrimciyim. Devrimci diz çökmez, el etek öpmez. Düdük çaldığında, başını vermesi gerektiği zaman başını verebilecek yüreği olan insandır."

"BENİ KOPARAMAZLAR"
İstanbul Milletvekili Hasan Aydın, kararın iptali için mahkemeye başvuracaklarını belirterek, "Üzüntüm sonsuz. 25 yıldır CHP'liyim. Son 20 yıldır Baykal'la siyaset yaptım. Suçumuz 'Kral çıplak' demekmiş. Beni CHP'den koparmaya kimsenin gücü yetmez. Bir gün o koltuklarda oturup tiranlık yapanlar halkın vicdanında asla affedilmeyeceklerdir" diye konuştu. Aydın şöyle devam etti: "İnsanları kendi partisinden, düşüncesinden, görüşünden, inancıdan koparmak bu kadar kolay yapılmamalı. Ben partiye karşı herhangi bir suç işlemedim. Partiyi sonuna kadar savunmayı namus borcu bildim. Tamamen dedikoduya bağlı, söylentilere bağlı böyle bir kararı doğru bulmuyorum, adil bulmuyorum. Bu partiye biz geri döneceğiz. Ancak bize bunu yapanları ne halk ne de CHP örgütü asla affetmeyecektir."

"BAYKAL İSTEDİĞİ İÇİN"
Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tomanbay da, bu sonucu beklediğini bu nedenle de savunma yapmaya gerek görmediğini belirterek, şunları söyledi: "Ne yazık ki bu karar sadece Genel Başkanın isteği doğrultusunda verilmiş bir karardır. Bu işlem bizleri değil bizlerin CHP'den şekil olarak ihracına ortak olanların, yol açanların parti ve örgüt kamuoyundan ve Türk halkının vicdanından ihraç edilmelerine neden olmuştur. Sonuna kadar onurla CHP'liliği göğsümüzde ve bilincimizde taşıyacağız. Bu işlemi yok var sayıyorum. CHP'nin başarısı için bu karara rağmen partimiz için çalışmaya devam edeceğiz." Tomanbay, kararın Baykal'ın kamuoyundaki saygınlığını ve güvenilirliğini daha da düşüreceğini sözlerine ekledi. İhraç kararıyla CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 168'e düştü.

Fatih ETÜRK / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Biz devletiz kardeşim!
 'Bakanlık binası kansere neden oluyor' iddiası
 2 trilyonluk tazminat Dadaşkent'i batırdı
 KKTC Başbakanı, Erdoğan'la görüştü
 Talat, Erdoğan'ı evinde ziyaret etti
MEHMET BARLAS
Herkes eşittir, bazıları daha fazla eşittir...
Hani bir...
MEHMET ALTAN
Yargıtay ile MİT ne görüşür ki?
Sonunda MİT Başkanı ile...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin kriz arapsaçı
MİT Başkanı Şenkal Atasagun ve...
YAVUZ DONAT
Uzaylı gazeteci
Uzaylı bir gazeteci dünyaya inse...
ÖMER LÜTFİ METE
Varlıkları yokluklarından beter
MİT Müsteşarı...
İstanbul'da yağış alarmı
Gökgürültülü sağanak yağış İstanbul'u etkisi altına alacak. Marmara...
Müşteriyle not gönderip kurtuldular
İstanbul Bağcılar'da birlikte oldukları müşterilerine verdikleri...
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Hande Ataizi'nin mal paylaşımı konusunda eşiyle anlaşmazlığa...
Emekli olana çok kızıyorum
Emekli olana çok kızıyorum
Refet Angın Cumhuriyet'in ilk kadın öğretmenlerinden. Bugün 90...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.