kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bakanlık binası kansere neden oluyor' iddiası
'Bakanlık binası kansere neden oluyor' iddiası
CHP'li İnce: İlkokul binalarında da var

Ürperten iddia

Eski eğitim müsteşarı Bener Cordan dün kanserden öldü. Cordan'ın ölümü bakanlık binasındaki asbest iddiasını yeniden gündeme getirdi.

YÖK Yürütme Kurulu üyesi Cordan'ın yanı sıra, eğitim müsteşarı yardımcısı Acar, müşavir Eşkinat ve genel müdür Cerit'in de kansere yakalanması Milli Eğitim Bakanlığı binasının yapımında asbest kullanıldığı iddialarını artırdı. Bu konuda daha önce Meclis'e soru önergesi veren CHP milletvekili İnce, "Birkaç ay önce telefon konuşmamızda Cordan'ın kendisine de kanser olma nedeniniz bu bina demiştim" dedi.

'Bakanlık binası kansere neden oluyor' iddiası

Eski Milli Eğitim müsteşarı, YÖK üyesi Bener Cordan kansere yenik düştü ve CHP milletvekili İnce'nin korkunç iddiası yine gündeme geldi İnce'ye göre 1970 öncesi yapılan ilkokullar da dahil kamu binalarında asbest kullanılıyor bu da personelin kansere yakalanmasına yol açıyor.

ESKİ Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan kanserden öldü ve korkunç şüphe yeniden gündeme geldi Milli Eğitim Bakanlığı binası'nda kullanılan asbest kanser yapıyor. İddia sahibi CHP'li Muharrem İnce 70'li yıllarda yapılan ve ilkokulların da aralarında bulunduğu kamu binalarında asbest kullanıldığı belirterek, dehşetin büyüklüğüne dikkat çekti. Bakanlıkta bugüne kadar bilinen beş üst düzey yönetici kansere yakalandı.

YARIN TOPRAĞA VERİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı'nda 8 yıl müsteşarlık görevi yapan son olarak YÖK Yürütme Kurulu üyeliği yapan Bener Cordan, vefat etti. 2 yıla yakın akciğer kanseriyle savaşan Cordan, tedavi için sık sık ABD'ye gidiyordu. Ancak 65 yaşındaki Cordan tüm çabalara rağmen, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 8 yıllık kesintisiz eğitimin temelini atan Cordan için, yarın Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılınacak. Cordan'ın cenazesi daha sonra İstanbul'a götürülecek ve yarın Fenerbahçe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

BEŞ YÖNETİCİ KANSER
Cordan gibi, Bakanlık Merkez Teşkilatı binasında uzun süre görev alan Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Acar, Müşavir Murat Eşkinat, Genel Müdür Haşim Cerit ve yaşama gözlerini yuman Müsteşar Yardımcısı Kenan Kolukısa da kansere yakalandılar. Türkiye dışında artık hiçbir ülkede kullanılmayan asbestin kamu kurumlarında kullanılmasına devam edildiğine ilişkin iddialar CHP tarafından bir yıl önce TBMM gündemine taşınmıştı. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlamasını istediği yazılı soru önergesinde, Bakanlık'ta birbiri ardına görülen hastalıkların asbestten kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu. İnce, asbestin, alev almayan maddelerin yapımında, sanayinin çeşitli kollarında kullanılan mineral lif olduğunu, bu nedenle kamu binalarında yangın durdurucu madde olarak kullanıldığını anlattı. Asbest liflerinin akciğerde birikmesinden dolayı solunum yolu rahatsızlıklarına ve ender görülen bazı kanser türlerine neden olduğunu kaydeden İnce, "Üstelik bu rahatsızlıkların oluşumunda, asbest liflerinin kısa bir süre solunmasının dahi, bu hastalıklara yakalanmak için yeterli olduğu kaydedilmektedir" dedi.

ÇELİK: ELİMİZDE VERİ YOK
Bakan Çelik ise, verdiği yanıtta, "1967 yılında yapılan binaya ait mimari proje ve mahal listesi temin edilememiştir. Soruya konu olan personelin hastalıklarında asbest maddesinin etken olup olmadığı hususunda veri bulunmamaktadır" yanıtını vermekle yetindi. Çelik, ülke genelinde inşa edilen okullarda piyasadan temin edilen olağan inşaat malzemelerinin kullanıldığını da belirterek, "Bu malzemelere TSE tarafından belge verilirken, asbest ve diğer zararlı maddelerin insan sağlığına zarar vermeyecek limitlerinde olması veya hiç kullanılmaması öngörülmektedir" dedi.

Fatih ERTÜRK / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal istedi, 3 muhalif milletvekili partiden atıldı
 Biz devletiz kardeşim!
 2 trilyonluk tazminat Dadaşkent'i batırdı
 KKTC Başbakanı, Erdoğan'la görüştü
 Talat, Erdoğan'ı evinde ziyaret etti
MEHMET BARLAS
Herkes eşittir, bazıları daha fazla eşittir...
Hani bir...
MEHMET ALTAN
Yargıtay ile MİT ne görüşür ki?
Sonunda MİT Başkanı ile...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin kriz arapsaçı
MİT Başkanı Şenkal Atasagun ve...
YAVUZ DONAT
Uzaylı gazeteci
Uzaylı bir gazeteci dünyaya inse...
ÖMER LÜTFİ METE
Varlıkları yokluklarından beter
MİT Müsteşarı...
İstanbul'da yağış alarmı
Gökgürültülü sağanak yağış İstanbul'u etkisi altına alacak. Marmara...
Müşteriyle not gönderip kurtuldular
İstanbul Bağcılar'da birlikte oldukları müşterilerine verdikleri...
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Hande Ataizi'nin mal paylaşımı konusunda eşiyle anlaşmazlığa...
Emekli olana çok kızıyorum
Emekli olana çok kızıyorum
Refet Angın Cumhuriyet'in ilk kadın öğretmenlerinden. Bugün 90...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.