kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa
Boşanmak anonim şirket tasfiyesi gibi...
26 yıllık evlilik biterse?
Eşine aldığı manto kimin?
Kredileri artık kim ödeyecek?

Hande'nin evliliğini 24 saatte bitiren yasa

Hande Ataizi'nin mal paylaşımı konusunda eşiyle anlaşmazlığa düşmesiyle çıkan tartışma, Yeni Medeni Kanunu, yani haklarımızı tam olarak bilmediğimizi ortaya koyuyor. 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yasayla birlikte daha çok eski evlilikler tartışıldı. Ancak Ataizi-Pekin çiftinde olduğu gibi yeni evliliklerde de artık önemli düzenlemeler var.

Sanatçı Hande Ataizi'nin İstanbul'un ünlü zenginlerinden Avukat Ahmet Pekin'in oğlu Fethi Pekin ile yaptığı evliliğin 24 saat içinde bozulması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Ataizi'nin boşanma durumunda malların nasıl paylaşılacağını gösteren sözleşmeyi imzalamak istememesi nedeniyle evliliğin bozulduğu şeklindeki iddialarla, tartışma 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Medeni Kanun üzerinde odaklaştı. Ancak ileri sürülen fikirler gerçekten de Yeni Medeni Kanun'un getirdiği sistemin kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini ortaya koyuyor. Hukukçular da kanun değişikliği sırasında tartışmanın daha çok kanunun eski evlilikleri nasıl etkileyeceği üzerinde yapıldığını bu nedenle yeni evliliklere ilişkin uygulamanın yeterince anlatılamadığını belirtiyorlar.

EDİNİLMİŞ MALLARDA ORTAKLIK
Türkiye'de eski uygulamada daha çok kadınların mağdur olduğunu kaydeden İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazan Moroğlu, yeni uygulamanın bu açıdan önemli olduğunu ifade ediyor. Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Avukat Moroğlu şunları söylüyor: "Kanun evliliklerin sonlanmasıyla birlikte malların paylaşımı konusunda 4 mal rejimi sözkonusu. Bunlar mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı, mal ortaklığı ve edinilmiş mallara katılma. Kanun tarafların evlilik öncesinde ya da evlilik sırasında bu mal rejimlerinden birini seçmedikleri durumda otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejiminin devreye gireceğini belirtiyor. Ama taraflar her istedikleri anda aralarında anlaşarak mal rejimini belirleyebilirler." Tüm bunların aslında eski kanunda da olduğunu belirten Avukat Moroğlu, "Tek fark eskiden seçim yapılmazsa otomatik olarak mal ayrılığı geçerli oluyordu. Şimdi ise edinilmiş mallara katılma kuralı geçerli oluyor" diyor.

KAMUOYU YANLIŞ BİLİYOR
Hande Ataizi örneğinden yola çıkan medeni hukuk uzmanı Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Ortan ise kamuoyunun konuyu yanlış bildiğini savunuyor. Ataizi'nin evlenmek suretiyle eşinin ve ailesinin servetine ortak olacakmış gibi bir takım düşüncelerin ortaya atıldığını kaydeden Prof. Ortan şöyle konuşuyor: "Hande Hanım sözleşmeyi imzalamazsa sanki tüm servete konacakmış gibi yorum yapılıyor. Oysa sözleşme imzalanmazsa edinilmiş mallara ortaklık kuralı geçerli olur. Bu zaman da kocasının evlenmeden önceki serveti onun kişisel malları olarak kabul edileceğinden Hande Hanım'ın bundan pay alması mümkün değildir.

HANGİSİ GEÇERLİ OLACAK?
Hukukçular kanun değişikliğinden önceki evliliklerin sonlanması durumunda taraflar arasında herhangi bir sözleşme yoksa 1 Ocak 2002 tarihine kadar olan mallar için eski kanun hükümlerine göre mal ayrılığı rejiminin uygulanacağını söylüyor. Ocak 2002 tarihinden sonraki mallar içinse edinilmiş mallara katılım rejimi geçerli olacak. Peki yeni evliliklerde hangi kural işleyecek? Avukat Moroğlu "Taraflar aralarında anlaşarak bir mal rejimi tespit etmezlerse edinilmiş mallara katılım rejimi uygulanacak" diyor ve devam ediyor: Uygulamaya baktığımızda yeni evlenenlerin çok azı bir seçim yaparak bildiriyor. Dolayısıyla yasal rejim olan edinilmiş mallara katılım yaygın olarak geçerli olacak."

NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Emekli olana çok kızıyorum
 Yeni başlıyorum sırada Dünya Şampiyonası var
 Hayat onu, o da hayatı çok sevdi
 Şampiyon İstanbul'da okuyacak
 Şarapçı köyün son 'şarapçısı'
UMUR TALU
Malın olacak ki...
Bilinir.
Ege ve Akdeniz...
Fitil yine ateşlendi
Geçici meclisi seçmek için toplanan liderler konferansı,bombalı...
Charley, 15 milyar dolar 'hortumladı'
Küba'dan sonra ABD'nin Florida sahillerini de vuran 'Charley,'...
Mutluluğun kilosu: 56
Mutluluğun kilosu: 56
Küçük Dev Adam Halil Mutlu, toplamdaki 295 kiloluk derecesiyle üst...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.