kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'da yağış alarmı
10 yılın en büyük yağışı

İstanbul Belediyesi, kente son on yılın en şiddetli sağanak yağışına karşı alarma geçti. Bugün ve yarın etkili olacak gökgürültülü sağanak özellikle dere yataklarında kurulmuş yerleşim birimlerini tehdit ediyor.

Riskli evlere tahliye
Tahminlere göre metrekareye düşen yağış miktarının 100 kilograma kadar çıkması bekleniyor. Belediye yetkilileri, başta vadi ve dere yatağındakiler olmak üzere kritik bölgelerdeki evlerin tahliyesini istedi.


İstanbul'da yağış alarmı

Gökgürültülü sağanak yağış İstanbul'u etkisi altına alacak. Marmara ve yurdun kuzey ve batı kesimlerinde cuma gününe kadar yağmur hüküm sürecek. İstanbul'un, son 10 yılın en yoğun yağışıyla karşı karşıya olduğu, vadi ve dere yataklarına inşa edilmiş bazı evlerin tahliyesinin söz konusu olduğu bildiriliyor.

Dün başlayan ve Marmara ile yurdun batı kesimlerinde etkili olması beklenen sağanak yağışa karşı İstanbul'da acil önlemler alınıyor. Meteoroloji İşleri Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, yurdun kuzeybatı kesimleri, Balkanlar ve Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisine girecek. Yağışlar bugün Marmara'nın Doğusu ve Batı Karadeniz bölgelerinde olmak üzere, yurdun kuzey ve batı kesimlerinde de devam edecek. Gökgürültülü sağanak yağışlar, pazartesi ve salı günü Ege ve Marmara'nın tamamı ile Karadeniz'in batı kesimlerini etkisi altına alacak. Çarşamba günü ise Marmara'nın doğusu, Karadeniz'in tamamı ile Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun kuzey kesimleri yağışlı geçecek. Hava sıcaklıkları ise 4 ila 6 derece azalacak. Yağışların cuma gününe kadar aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor.

DERE YATAKLARI TEHLİKEDE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kenti 4 gün etkisi altına alacak sağanak yağışla ilgili olarak Kağıthane'deki AKOM tesislerinde acil bir toplantı düzenledi. Toplantıyı yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kentin şu anda Balkanlar ve Orta Akdeniz'den gelen iki sistemin etkisi altına girmek üzere olduğunu belirterek, Marmara üzerinde birleşecek bu iki sistem nedeniyle İstanbul'un son 10 yılın en büyük yağışını alma ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu, tahminlere göre, metrekareye düşecek yağış miktarının ortalama 55 kg olacağını, yer yer de 100 kilograma çıkacağını söyledi. Vadi ve dere yatakları başta olmak üzere, bu tür bölgelerde yaşayan insanların daha tedbirli olmaları gerektiğini dile getiren Topbaş, "Bu bölgelerde yaşayanlara uzaklaşmalarını öneriyoruz. Gerekirse biz de yer yer tahliyeler yapacağız. Bahçelievler Tavukçu deresi, Alibeyköy dere yatağı, Küçükköy deresi ile Kasımpaşa'nın da aralarında yer aldığı bazı bölgeler belirledik. İstanbul'da ilk kez evlerin tahliye edilmesi söz konusu olabilir. Bu konuda bize ait motellerde 71 kişilik 19 oda hazırlandı" diye konuştu.

İZİNLER KALDIRILDI
Gerektiği takdirde helikopterle de kurtarma yapılabileceğini ifade eden Topbaş, üç gündür kanal ve mazgal temizleme çalışmalarının sürdüğünü, kritik noktalarda da iş makineleri ve kurtarma ekiplerinin hazır olduğunu bildirdi. İstanbul'daki özel araç sahiplerinin de problemli bölgelere ulaşabilmeleri için deniz seviyesine yakın noktalardaki yolları kullanmamalarını öneren Topbaş, ulaşımda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini istedi. Topbaş, bazı ev ve işyerlerinin atık su kanallarını yağmur suyu kanallarına bağladığına da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle bu yağışlarla banyo ve tuvaletlerinde yağmur suyu basıncı görenler, atık su kanallarını yağmur suyu kanallarına bağladıklarını ve bunun da su baskınına yol açacağını bilmeliler. Yağmurlardan sonra evini su basan vatandaşlar mutlaka İSKİ'ye müracaat ederek atık sularını ana kanala bağlatsınlar." Topbaş, yağışlarla birlikte kuvvetli rüzgar ve fırtına da beklediklerini vurgulayarak, "Belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İzinler 24 saat kaldırıldı. Halkımızın da duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

YILDIRIM CAN ALDI
Öte yandan yağmurun etkili olduğu Tekirdağ'da da dün düşen yıldırım can aldı. Şarköy ilçesindeki Kızılcaterzi Köyü'nde hayvanlarını otlatan 36 yaşındaki Mustafa Hata yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetti. Şiddetli yağmur Sakarya'da da hayatı felç etti. Sakarya Devlet Hastanesi'nin bazı bölümleri ile çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Özellikle Adnan Menderes Caddesi'nde çok sayıda araç yolda kalırken, maddi hasarlı kazalar meydana geldi. İtfaiyeye 50'ye yakın su baskını ihbarı ulaşırken, ekipler sel baskınları için çalışma yaptı. Sağanak yağışlardan dolayı bazı semtlere bir süre elektrik verilemedi.

Güngör KARAKUŞ / MERKEZ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Müşteriyle not gönderip kurtuldular
 Hülya Avşar'a milyon dolarlık dava
 600 milyon için yatağa mahkum ettiler
 Çalıştıkları fabrikayı soyarken yakalandılar
 Aşırı yağış ambulansı vurdu
 Otonuz yok, 'satmışsınız'
 Eski muhtar öldürüldü
 Beyoğlu'nda cinayet
 Cinayet zanlısı yakınları karakol bastı
 Bomba ihbarı 2 uçağı indirtti
 Fransız dağcı mahsur kaldı
REHA MUHTAR
Ateş Hattı-2
Ateş Hattı'nın yaratıcısı gazeteci Reha...
ÖMER ÇELİK
Kendinden kaçma!
Amin Maalouf'un "Yüzüncü Ad"...
EMRE AKÖZ
'Mecra' kazası
Dün pazar ilavemizde yayınlanan,...
REFİK DURBAŞ
Tartışmanın önemi ve yöntemi......
SABAH Posta...
SAVAŞ AY
Ortaköylüler darılmış Leyla Abla!..
Öyle kalın bir dosya...
Mutluluğun kilosu: 56
Mutluluğun kilosu: 56
Küçük Dev Adam Halil Mutlu, toplamdaki 295 kiloluk derecesiyle üst...
Boksta şova devam
Boksta şova devam
69 kiloda Bülent Ulusoy, 64'te Mustafa Karagöllü boksta ikinci tura...
Baykal istedi, 3 muhalif milletvekili partiden atıldı
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Ketenci, Tomanbay ve Aydın'ı partiden...
Biz devletiz kardeşim!
SABAH 'Derin Kavga' dosyasını açıyor: MİT'çi Kozinoğlu, Yargıtay...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.