kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müzakereler başlatılsın hedefte tam üyelik var
Son dakika pazarlığı 'doğası gereği' içindi
Domates suyuyla şerefe

5 Kilit nokta

1- Niye tarih verilmedi
Rapor müzakerelerin başlaması için Konsey'e tarih önermedi. Verheugen "Bizim işimiz değil" dedi.

2- 'Derhal' yok ama
'Müzakerelerin gecikmeksizin başlaması' ifadesi kullanılmadı. Ancak bu ifadeyi içeren Kopenhag ve Selanik sonuç bildirgelerine iki kez atıfta bulunuldu.

3- Bu 'askı' herkese
Bundan sonraki bütün yeni adaylara "Demokraside ihlal olursa görüşmeler askıya alınır" uygulaması var.

4- İşçilere müjde
Hollandalı üye "Türk işçilerin serbest dolaşımına kalıcı emniyet supapları olmalı" ifadesini rapora sokmak istedi. Cümle "...supaplar düşünülebilir" diye değiştirildi.

5- Ucu açık olacak mı
Verheugen "Görüşmeler sonu kestirilemeyen ucu açık süreçtir" ifadesi için 'Bu katılım sürecidir" dedi.


Müzakereler başlatılsın hedefte tam üyelik var

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile müzakerelere başlanmasını tavsiye etti. Müzakerenin "doğası gereği ucu açık bir süreç" olacağını belirten AB Komisyonu, "Hedefin tam üyelik olduğu açıktır" dedi.

Komisyonu'nun Türkiye raporunda, "belli şartlarla Türkiye ile müzakerelerin başlaması tavsiye edildi." Komisyon'un 'tavsiye' belgesi özetle şöyle: "Avrupa Komisyonu, insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, azınlık haklarının korunması üzerine hazırlanan kapsamlı raporu temel alarak ve kilit yasal düzenlemelerin yürürlüğe gireceği düşünülerek Türkiye ile müzakerelerin başlamasını tavsiye etmektedir. Müzakere sürecinin, ileride yapılacak reformlara da yol göstereceği bilinmektedir. Ancak, Komisyon katılım müzakerelerinin doğası gereği ucu açık bir süreç olduğunun altını çizmektedir. Hedefin tam üyelik olduğu açıktır, ama şimdiden bunu garanti etmek mümkün değildir. Komisyonun tavsiye belgesindeki 8 temel unsur şöyle sıralandı:

TCK YÜRÜRLÜKTE DEĞİL
Türkiye anayasal ve yasal düzenlemelerde son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Ancak, Dernekler Yasası, yeni TCK ve İstinaf Mahkemeleri Kanunu henüz yürürlüğe girmemiştir.

UYGULAMA YAYILMALI
Türkiye bu reformların uygulanması için güçlü çabalar harcamaktadır. Ancak, yasal düzenlemeler ve uygulamalar daha geniş bir alana yayılmalı ve pekiştirilmelidir. Bunlar spesifik olarak, işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans, ifade özgürlüğünün uygulanması, dini özgürlükler, kadın hakları, azınlık hakları ve Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarının yakalanmasıdır.

MÜZAKERELER BAŞLASIN
Komisyon, şimdiye kadar gerçekleştirilmiş reformlar ışığında ve yukarıda bahsedilen yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi halinde; Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterli ölçüde yerine getirdiğini düşünmekte ve katılım müzakerelerinin başlamasını tavsiye etmektedir.

3 AŞAMALI STRATEJİ
Strateji üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmesinin devamını sağlamak, reform sürecini desteklemek ve güçlendirmek için işbirliği. AB, Türkiye'deki siyasi reform sürecinin devam etmesini garanti etmek için siyasi reformları yakından izlemelidir. Bu izleme süreci Katılım Ortaklığı temel alınarak yapılacaktır. Türkiye'deki siyasi reformların gelişimi 2005 sonundan başlayarak değerlendirilecektir. Buna göre, Komisyon Avrupa Konseyi'ne ilk raporunu Aralık 2005'de sunacaktır.

ASKIYA ALINABİLİR
Komisyon, AB Anlaşması ve Avrupa Anayasası gereği, temel hak ve özgürlükler, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü konularında ciddi ve kalıcı ihlalleri belirlemesi durumunda müzakerelerin askıya alınmasını önermektedir. Avrupa Konseyi, böyle bir öneri durumunda, nitelikli oy çokluğuna dayanarak karar verecektir.

KOMPLİKE MÜZAKERE
Türkiye ile katılım müzakerelerinin spesifik bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Müzakereler, tüm AB üyelerinin katıldığı Hükümetlerarası Konferans (HAK) çerçevesinde yürütülecektir. Müzakereler çok komplike olacaktır. Avrupa Konseyi hangi başlığın müzakerelere açılacağına, müktesebatın uygulanmasını göz önünde bulundurarak karar verecektir. Müzakere başlıklarının açılması için o konudaki tüm yasal zorunlulukların önceden yerine getirilmesi şarttır. Uzun geçiş dönemleri gerekebilir. Bunun yanı sıra, yapısal politikalar ve tarım gibi bazı alanlarda özel düzenlemeler uygulanabilir ve işçilerin serbest dolaşımına kalıcı kısıtlamalar getirilmesi düşünülebilir. AB, Türkiye ile müzakereler sonuçlandırılmadan önce, 2014'den itibaren mali perspektifini tanımlamalıdır.

GÜÇLÜ DİYALOG
Üçüncü aşama, Türkiye ile AB üye ülkeleri halklarını bir araya getirerek siyasi ve kültürel diyaloğun güçlendirilmesidir. Bu süreçte sivil toplum en önemli rolü oynamaktadır. Avrupa Komisyonu bu diyaloga destek vermek için çeşitli önerilerde bulunacaktır.

UCU AÇIK AMA
Komisyon, müzakere sürecinin ileride yapılacak reformlara da yol göstermek açısından faydalı olacağı konusunda ikna olmuştur. Müzakereler, doğası gereği ucu açık bir süreçtir ve sonucu şimdiden garanti edilemez. Hedefin tam üyelik olduğu açıktır ama şimdiden bunu garanti etmek mümkün değildir. Müzakerelerin sonucu ne olursa olsun, Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Avrupalı yapısını kalıcı kılmayı hedeflemektedir. Avrupa'nın 50 yıllık entegrasyonu çerçevesinde, Türkiye'nin de pürüzsüz bir entegrasyona ulaşması için üyeliğe çok iyi hazırlanılmalıdır.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye'nin tarihini değiştiren 'tavsiye'
 Avukatlar aranıyor
 Oğuzhan Beyaz kalp krizi geçirdi
 Balkaner cinayetlerinin failine iki kez müebbet
 Öz'ün programı reyting rekortmeni
 Alibeyköy'de yıkım zamanı
 Kadıköy'de tarih canlanıyor
 Kurtuluş günü törenle kutlandı
 Deniz taksi hazır ama!
ERDAL ŞAFAK
Koşul değil güvence
"Türkiye, Kopenhag siyasi...
ALİ KIRCA
İlk tanışmanın unutulmaz şanssızlığı!
Bu "karşılıksız...
ÖMER LÜTFİ METE
'Yatalak egemenlik' ve 'uygarlık tedavisi'
Adamcağızın...
UMUR TALU
Sözlü, yazılı devrim
Çakıcı devletle hesaplaşsın.
ERGUN BABAHAN
Demokratik gözetim
Türkiye, 17 Aralık'ta müzakere...
Verheugen sağolsun!
Raporun son şeklini aldığı dünkü toplantıda din özgürlüğü ve insan...
Filistinli çocuklar hedef
İsrail'in başlattığı askeri operasyonun yedinci gününde tanklardan...
Dua ediyorum
Dua ediyorum
"O kadroda arkadaşlarım var ve başarılı olmalarını yürekten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.