kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Derin ayrıcalıklar

Aşırı hız yapan bir hakime ceza kesilemeyeceğini biliyor muydunuz? Hatta hız yapan emekli hakime de ceza kesmeniz zor. Aynı şekilde tacizci bir polis memuru, dolandırıcı bir milletvekili, rüşvet aldığı sanılan bir valiyle ilgili soruşturma açmak için de bin dereden su getirmeniz lazım.
Türkiye'de herkes eşit, ama bazı insanlar bizden daha eşit. Onlar da genel anlamda "dokunulmazlık zırhı" altına saklanan bürokrasi ve vekiller. Yani genel hatlarıyla "devlet."
Dün, sonunda toplanan Yargıtay Birinci Başkanlık Divanı, adı iki mafya skandalında (Çakıcı ve Sedat Peker soruşturmaları) öne çıkan Yargıtay Genel Sekreteri Yardımcısı Ercan Yalçınkaya'nın istifasını kabul etti. İsmi fazlasıyla lekelenen Yalçınkaya, istifa etmeseydi, basına yansıyan tüm mafyoz kasetlere, "Reis'e selamımı söyle" lakırdılarına rağmen, koltuğunu koruyacaktı. Yalçınkaya'nın polisin halen yürütmekte olduğu Çakıcı-Peker soruşturması çerçevesinde takibe alınması, hatta soruşturma kapsamına girmesi mümkün değil. Çünkü o bir Yargıtay üyesi. Haliyle ancak Adalet Bakanlığı müfettişleri konuyu araştırıp bulgularını Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na götürür, onlar da gerekli görürse (ki nadiren meslektaşlarını zora sokuyorlar) durum Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredebiliyor. Ne tatlı!
Herkes aksi kanıtlanana kadar masumdur. Belki Yalçınkaya da masumdur. Ama burada rahatsız edici olan Yalçınkaya'nın hala koltuğunda olması değil, "dokunulmazlık" nedeniyle "soruşturulamaz" oluşu. Ben herhangi bir belediye başkanı ya da Yargıtay mensubu ile aynı suçu işlesem, örneğin ikimiz de Sedat Peker'le iş bağlıyor olsak, onlarla ilgili kararı meslektaşları ya da İçişleri Bakanı veriyor, ben ise anında gözaltına alınıyorum.
"Dokunulmazlığın" yalnız milletvekillerinin sahip olduğu bir ayrıcalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Maalesef Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı alanlarında görev yapan ve (vergilerimiz sayesinde) devletten maaş alanlara tanınan hukuki ayrıcalıklar, diğer batı ülkelerindekilerden kat kat fazla. Muhabirlerimiz Zübeyde Yalçın ve Hülya Karabağlı'nın haberine göre, dokunulmazlık zırhına sahip siyasetçi ve bürokratlar 10 kategoride toplanıyor. Aralarında Yargıtay üyeleri, hakim ve savcılar, valiler, müsteşarlar, belediye başkanları, milletvekilleri, cumhuriyet başsavcısı ve avukatlar var.
Kuşkusuz "yargı bağımsızlığı" açısından hakim ve savcıların mesleklerini uygulayabilmeleri, istedikleri kararı özgürce verebilmeleri için belli ölçülerde korunması lazım. Dokunulmazlık demokrasi için gerekli. Aynı şekilde milletvekilleri de kürsüden istedikleri konuda konuşabilmeli, yasa yapabilmeli. Ama bu imtiyazlı kitlenin trafik cezasından (ve mafyacılıktan) bile muaf oluşu nasıl açıklanabilir?
Geçenlerde bir avukat, miting alanına girenleri arayan polis tarafından üstü aranınca dava açarak tazminat kazanmış. Avukatlık Yasası'na göre avukatların görev sırasında işledikleri suçlarla ilgili soruşturma açılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın izni gerekiyor. Ama Allah aşkına, miting meydanına girerken herkes gibi aransa ne çıkar? Bu yargı bağımsızlığını zedeler mi?
"Dokunulmazlık" işlevsel bir demokrasi için şart. Ama "adalet" de. Yasama, yürütme ve yargı organlarındakilerin görevlerini yapabilmeleri için yaratılan koruma mekanizmaları "imtiyaz duvarları" halinde. Kamu içindeki kokuşmuşluğu gizliyor.
Bayramdan bayrama aklımıza gelince milletvekili dokunulmazlığının sınırlanmasından söz ediyoruz. Yapalım. Ama diğer imtiyazları da daha mantıklı ve demokratik bir çizgiye çekerek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Barzani'yi ağırlarken   / 12-10-2004
 Devlet kim?   / 10-10-2004
 Fransız sokakları...   / 07-10-2004
 Brandenburg hatırası   / 04-10-2004
 Bir bardak suda fırtına   / 01-10-2004
 Brüksel buluşması   / 20-09-2004
 "Yanlış Anla(t)ma"   / 18-09-2004
 "Sınırötesi"   / 06-09-2004
 Nerede gerçek muhafazakarlar?   / 02-09-2004
 "Okunmadan imha edilsin" emri   / 30-08-2004
ERDAL ŞAFAK
Fransa utansın
Bugün Fransa Meclisi'nde olmak vardı.
ALİ KIRCA
Alman İslamı, Türk Müslümanlığı ve Avrupa...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye'yi Sonderschule' leştirmek
Üç şeyi hiç...
UMUR TALU
Görülmüştür!
Uğur Dündar'ın televizyon haberinin,...
ERGUN BABAHAN
Himayeli mafya
Bugün Türkiye'de var olan mafya...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin ayrıcalıklar
Aşırı hız yapan bir hakime ceza...
Bu da Saddam Kolomb!
Bir yıl arayla çekilen iki fotoğraf... Biri, Saddam'dan geriye iz...
Türbanlı Merkel
Alman Berliner Kurier gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı imza...
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Ay-yıldız, 2006 Almanya elemelerinde Danimarka'yı ezdi. Bir penaltı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.