kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BUGÜNE KADAR 15 İSYAN ÇIKTI Buca Cezaevi isyanlarla anılıyor. 1995’ten bu yana önceki günle birlikte 15 isyan çıktı. Çoğu siyasi mahkûmlar tarafından çıkarılan isyanlarda çok sayıda mahkûm ve gardiyan yaralandı.
Buca'da 12 saatlik isyan
Mahkûmların 20 isteği var

Buca'da 12 saatlik isyan

Buca Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler, sorunlarını duyurmak için isyan çıkarıp 5 gardiyanı rehin aldı. Yatak ve yorganların yakıldığı olaylarda 5'i ağır 8 kişi yaralandı.

İzmir Buca Cezaevi'nde önceki gece yarısı saat 00.30 sıralarında cinayet suçundan tutuklu Mahir Bulut ve Hakan Ecevit'in başlattıkları isyan 12 saat sonra sona erdi. Cezaevi yönetiminin sorunlarını gidermedikleri gerekçesiyle başlayan olaylarda koğuşlar yakıldı, 5'i ağır 8 kişi yaralandı. Buca Cezaevi'nin 5. koğuşunda kalan tutuklu Mahir Bulut ve Hakan Ecevit gece revire gittiler. Koğuşlarına dönen mahkumlar kendilerine iyi bakılmadığı, sorunlarının giderilmediği ve sağlık kontrollerinin iyi yapılmadığı gerekçesiyle, koğuşa gardiyanların girmesine izin vermeyerek, yatak ve çarşafları ateşe verdiler. İlk etapta, 5. koğuşta yaşanan bu olayı, diğer koğuşlarda kalan hükümlü ve tutuklular da destekleyerek yatak ve çarşaflarını ateşe verdiler.

5 GARDİYAN REHİN
Buca Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüler, koşulların kötü olduğu gerekçesiyle yatak ve çarşafları tutuşturarak yangın çıkardıktan sonra yangına müdahale etmek isteyen 5 gardiyanı da rehin aldılar. Mahkumlar, havalandırma penceresinden "gardiyanlar elimizde onları öldürürüz"Koğuşta yangın Cezaevinde isyanın ardından bir anda dumanlar yükseldi.diye bağırdı. İsyancılar, daha sonra rehin aldıkları gardiyanlardan ikisini serbest bıraktılar.

KOĞUŞLARDA HASAR VAR
İsyancılar diğer koğuşların da eyleme katılmasıyla birlikte genelde tecavüzcülerin kaldığı koğuşlara yöneldiler. Baskında çoğu tecavüz suçundan tutuklu 5 mahkum ağır yaralanırken, 3 mahkum da ayaklarından şişlendi. İsyancılar 3 mahkumu da rehin aldılar. İsyanda yaralanan Mehmet Şahin ağır yaralı), Hamza Eryahşi (ağır yaralı), Bilal Sattık (24, oto hırsızlığından tutuklu ağır yaralı), Selahattin Güven (21, resmi evrakta sahtecilik suçundan tutuklu ayakta tedavi bacaklarından şişle yaralanmış), Murat Özonur (29, silahla yaralama suçundan tutuklu. Ayaklarından şişlendi), Medet Zobi (32, küçük yaşta çocuğa tecavüz suçundan tutuklu, başından ağır yaralı), Ali Özcan 36, başından ağır yaralı), Muhammed Kırçıl (ayaklarından yaralı) adlı mahkumlar Atatürk Eğitim Hastanesi'nde tedavi altına alındılar. İsyan sırasında mahkumların koğuş kapılarını ve camları kırdıkları, ara duvarları yıktıkları bildirildi. Cezaevi mutfağında bulunanAileler endişeli Mahkûm yakınları cezaevi kapısında saatlerce bekledi. yemek tüpleriyle koğuş koridorlarının bulunduğu pencere önlerine gelen tutuklu ve hükümlüler burada şartlarının yerine getirilmesini istedi. Yüzlerini bezlerle kapatarak cezaevindeki yönetimin çok kötü olduğunu, çay kaşığının 2 milyondan satıldığını, insan gibi muamele görmediklerini belirten eylemciler, tecavüz suçundan içeri giren 3 tutuklunun da ellerinde olduğunu söylediler. Bazı mahkumlar da başlarına Türk Bayrağı sararak, ellerinde şarap şişeleriyle çatılara çıktı.

PAZARLIK YAPILDI
Cezaevine çok sayıda itfaiye ve ambulans aracı ile Jandarma birlikleri de takviye olarak sevk edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de cezaevi çevresinde güvenlik önlemleri aldılar. Buca Cezaevi Savcısı, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, İl Jandarma Alay Komutanı Kur. Kd. Albay Şükrü Dinçol, cezaevi yönetimiyle birlikte her koğuştan birer temsilci ile yaptıkları görüşmelerde mahkumların isteklerini dinledi. Mahkum temsilcileri, görüşmelerde cezaevi şartlarının iyileştirilmesi durumunda eylemlerine son vereceklerini bildirdiler.

VALİ: HAKLIÇatıya çıktılar İsyan başlatan mahkûmlarVE MEŞRU
Öte yandan İzmir Barosu Cezaevi İzleme Komitesi'ndeki avukatlar da mahkumlarla cezaevi yönetimi arasında arabulucuk yaptı. Cezaevi yönetimi ile tutuklu ve hükümlüler arasında görüşmeler devam ederken cezaevine gelen itfaiye ekipleri, koğuşlardaki yangına dışarıdan müdahale ettiler. Yapılan görüşmeler sonucunda cezaevi önünde basına açıklamalarda bulunan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hamdi Yıldırım, eylemin sona erdiğini, rehine gardiyanların bırakıldığını söyledi. Saat 12.00'de eylemlerine son veren mahkumlar, rehin tuttukları 5 gardiyanı da eylemin sona ermesiyle birlikte serbest bıraktılar. Cezaevi Müdürü Zeki Uzun, mahkumların hepsinin yerlerine döndüğünü belirterek olayların fazla büyümeden bitmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Ailelerin de endişeli bekleyişi sona erdi. İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, "Ayaklanmanın mutlu bir şekilde sonuçlanmasından memnun oldum" dedi. Mahkumların "haklı ve meşru istekleri" bulunduğunu kaydeden Göksu, "Başsavcımız bunları not aldı. Bunları değerlendirip mutlaka yerine getireceğiz" dedi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Merkezi sistemle ezan
 Çakıcı cezaevine girdi
 Yargıtay Başkanı Özkaya aklandı
 Yalçınkaya için dosyalar birleştirildi
 Ankara Savcısı'na Peker soruşturması
 Köln Mahkemesi: Kaplan kararı yasal
 Bayram hakimi de müdürü de yaktı
 Polis eşinin hakkını arıyor
 50 bin Sarıyerli'yi korkutan bekleyiş
 Beyazıt Devlet Kütüphanesi 120 yaşında
 Haydi hayırlısı
 Z.Burnu Belediyesi denetime başladı
 Vatandaş 750 bin liralık pide fiyatını beğenmedi
ERDAL ŞAFAK
Denize bir şişe
İslam dünyası bugün 14 yüzyıllık...
UMUR TALU
Gol ofsayt ise!
"Haber", genellikle "yeni olan"...
ERGUN BABAHAN
AB'nin asıl sınavı
Türkiye yakın geçmişinde yaşadığı...
ÖMER LÜTFİ METE
Kimlik mızıkacılığı
Türkiye'nin Kopenhag'ta Danimarka'yı...
Kasımda görüşürüz
Adaylar, 2 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden önceki son...
Türkiye üye veya güçlü ortak olsun
Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda dün Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin...
Çok yazık oldu
Çok yazık oldu
Danimarka deplasmanında alınan tek puanla rakibe avantaj verilmedi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.