kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 
Yenilgiler, zaferlerden daha ilgi çekicidir..
Şaka
Cep telefonlu dilenci

Yenilgiler, zaferlerden daha ilgi çekicidir..

İngiliz Konsolosluğu'nun (Pera House) açılışında dört konuşmacı vardı. Başkonsolos Barbara Hay, Cornucopia dergisinden Lord John Scott, Büyükelçi Sir Peter Westmacott ve Ekselansları Galler Prensi Charles.
Ben bu konuşmaların, geçen yıl terörist saldırısı sırasında hayatını kaybeden maktul Konsolos Roger Short'un hatırası üzerinde kurulu olacağını sanıyordum. Oysa Short'un adı bir kez, Büyükelçi'nin konuşmasında geçti. O da, Roger Short'un da binanın onarımı için çaba gösterdiği ve ünlü avizelerin satılmaması için verilen ortak mücadelede yer aldığı şeklinde geçti.
Aynı tür bir tören bizde olsa, saldırıda görev başındayken hayatını kaybeden insanlardan "Şehitler" diye söz edilir ve tören onların isimleri üzerinde kurulurdu.
İşte buna galiba "Kültür Farkı" deniliyor. Bizim geleneklerimizde, insanlar yaşarken fazla bir değer ifade etmiyor. Çünkü önemli olan "Devlet" ve "Lider"dir.
Onlarda ise insanlar yaşarken önemseniyor. Ölümden sonra da, devletin ve yaşamın devam ettiği gerçeği ile, hayat yaşayanlar ve kurumların devamlılığı üzerine kuruluyor. Bu açıdan bakıldığında, terörist saldırıda hayatlarını kaybedenler için anma törenleri geçmişte zaten yapılmıştır. Yeni bir bina ile yeni bir döneme geçilirken, bunu ölenlerin isimleri üzerine yerleştirmek, faydacı bir davranış değildir.
Bir başka kültür farkını da, bu hafta Londra'da yer alan "Hafif Süvari Alayı"nın Kırım Savaşı'nda başına gelenlerin 150'nci yıldönümü etkinliklerinde görebiliriz.
İki İngiliz komutanın (Lord Cardigan ve Lord Lucan) rekabetleri sonucu, 670 mevcutlu süvari alayı, çok yanlış bir kararla Rus topçularına karşı hücuma geçirilmiş ve bu saldırıda süvarilerden 200'ü ölmüştü. Kırım savaşı tarihteki ilk medyatik savaştı. O savaşa katılan fotoğrafçı Roger Fenton'un saptadığı görüntüler, kamuoyunu çok etkilemişti.
Savaş sırasında hastalanan Fenton'un yerine geçen fotoğrafçı James Robertson'un ise, daha önce iki yıl (1853-55) İstanbul'da fotoğraflar çektiğini biliyoruz. Bu ilk İstanbul fotoğraflarını, Sedat Hakkı Eldem kitaplaştırmıştı (İstanbul-Boğaziçi Anıları, 1979).
İmparatorluk tarihlerinde bunca büyük zafer bulunan İngilizler, bu küçük sayılacak yenilgiyi, zaferlerinden daha çok hatırlarlar. Tıpkı General Gordon'un Mehdi'ye yenilmesi gibi, Hafif Süvari Alayı'nın yenilgisi de, kitaplara, belgesellere, filmlere konu olur.
BBC'de gördüm. Bu olayın yıldönümü için özel bir sunuş hazırlayan Londra'daki "Ordu Müzesi"nin (National Army Museum) yöneticisi Alastair Masie, "İngilizler zaferleri kadar yenilgilerini de severler" demiş. Felaketle biten Hafif Süvari Alayı saldırısı da, İngilizler için "Muzaffer yenilgiye dönük açlığı tatmin ediyormuş". Bilirsiniz Kırım Savaşı'na Osmanlı İmparatorluğu da, İngiltere ve Fransa'nın yanında katılmıştı. 1856'da Paris Antlaşması ile biten o savaşın Kafkas cephesinde Şeyh Şamil'in kahramanlıklarını veya Florence Nightingale'in, o savaşın hasta ve yaralılarına şimdiki Selimiye Kışlası'nda baktığını hepimiz biliriz.
Bir başka iddia da, o savaş alanında İngiliz süvarilerinden önce Türk askerlerinin öldüğü şeklinde... İngiliz 5'inci Kanalı'nın "Savaş Dedektifleri"nin saptamalarına göre (Bunu daha önce Murat Bardakçı da yazmıştı) 1854'ün 25 Kasım günü Rus topçusunun ateşi altında ilk kalanlar Türk askerleriydi. Rus Ordusu'nun Don Kazakları Bataryası İngilizler'e karşı yoğun bir baskına girişmişlerdi ama hemen önlerinde Türkler vardı.
"Türkler, Rus top ateşine karşı ellerindeki tüfeklerle karşılık verirlerken İngilizler'e haber göndermişlerdi. İngiliz süvariler topçuları susturmak için hücuma geçtiler ama yanlış yere gittiler. Hatalarının farkına varıp geri döndükleri sırada Rus bombardımanı daha da yoğunlaşmış, Türk askerleri çaresiz bir vaziyette kalmış, İngiliz süvariler Rus topçusuna saldırıp susturmuşlar ama bu sırada ateş altında kalan 600 askerimizin tamamı şehit olmuş, İngilizler ise sadece 120 kayıp vermişlerdi."
Neyse.. Böyle şeyleri sadece İngilizler hatırlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Prens Charles'la Pera House'da birlikteydik   / 26-10-2004
 Halkla ilişkiler, ne savunma, ne de yalanlamadır   / 25-10-2004
 Eşcinsellik konusu da ilgi alanımızda artık!   / 24-10-2004
 Gonzalo ile Machuca'nın arkadaşlığı sürer mi?   / 23-10-2004
 İnsanın genleri ve diğer yaratıklar üzerine...   / 23-10-2004
 Gazetecinin "Forma aşkı", ya "Tetikçilik"e dönüşürse?   / 22-10-2004
 Türkiye'nin bugünü, kesinlikle dününden daha iyi!   / 21-10-2004
 Dinin kurallarına uyum, AB'ye uyumdan çok farklıdır   / 20-10-2004
 Dinleyiciler de icracılar kadar önemlidir...   / 19-10-2004
 Gazete sermayesi farklı olmak zorundadır   / 18-10-2004
MANSUR FORUTAN
Çok hır çıkacak, çook!
Gene kafam çok karışık. Şu YTL...
MEHMET BARLAS
Yenilgiler, zaferlerden daha ilgi çekicidir..
İngiliz...
HINCAL ULUÇ
Geriye yaşlanmanın minik sırrı..
"Siz benim...
EMRE AKÖZ
Yeni Lira'daki Atatürkler
Ocak ayından itibaren...
REFİK DURBAŞ
Şiirin onuru: Gülten Akın
İlk kitabı "Rüzgar...
SAVAŞ AY
Akdamar Adası'nda kaybolan Polonyalı...
Rafal Jedraszyk...
SAİT GÜRSOY
Haydi... Kitap Fuarı'na gidelim
TÜYAP ile Türkiye...
Krizin belgesi
Krizin belgesi
F.Bahçeli futbolcular Sakarya maçında gol sevinçlerinde doğumgününü...
Pierre engel değil
Pierre engel değil
Son iki haftada sergilediği yüksek performansla alkış alan Emre Aşık,...
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, basın toplantısına katılmaktan kaçınınca...
Entel devşirmeler antetli kağıda salyalarını akıttı
AKP'li Sarıbaş, "Entel devşirmeler amacına ulaştı, Kandil dağında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.