kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Akdamar Adası'nda kaybolan Polonyalı...

Rafal Jedraszyk 27 yaşında Polonyalı bir araştırmacı. Osmanlı tarihi ile ilgili araştırma yapmak ve tez hazırlamak için 1999'dan bu yana defalarca Türkiye'ye geldi gitti. Ancak son gelişinde uğradığı Van'da adeta sırra kadem bastı. Yani tam 2 yıldır genç Polonyalı'dan tek bir haber bile alınamıyor. Diplomatik kanalların da desteğiyle karış karış aranmasına rağmen bulunamayan genç, ardında sadece soru işaretleriyle dolu bir kayboluş değil, oğlundan umudunu kesmeyen gözü yaşlı bir annenin inanılmaz çabalarının öyküsünü bırakıyor. Gelin bu öyküyü anlatayım size.

Üçüncü kez geldi
Polonya'nın Krakow kentindeki Jagiellon Üniversitesi'nde tarih bölümü öğrencisi olan 27 yaşındaki Rafal Jedraszyk 'Osmanlı Tarihi' ile ilgili araştırma yapmak ve tez hazırlamak için 1999'dan beri Türkiye'ye 2 kez geldi.
Son olarak 7 Mayıs 2002'de Polonya'nın Zakopane kentinden yola çıkan Polonyalı öğrenci Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'ı geçtikten sonra 11 Mayıs'ta Türkiye'ye ulaştı. Genç adam, Türkiye'den sonra Gürcistan, Ermenistan ve İran'a gitmeyi planlıyordu.
Bunun için Ankara'daki Polonya Büyükelçiliği'ne giderek Azerbaycan Büyükelçiliği'ne verilmek üzere bir referans mektubu başvurusunda bulundu. Aynı gün Polonya'da yaşayan Bronek isimli bir arkadaşına da bir kartpostal gönderen Jedraszyk, 20 Mayıs 2002'de Ankara'daki tren garından kendisini Tatvan'a götürecek trene bindi.

Bir daha haber alınamadı

Bitlis'in Tatvan ilçesinden Van'a geçen Polonyalı genç, daha sonra Van Gölü'nde bulunan ve tarihi bir kilisenin yer aldığı Akdamar Adası'na gitti. 24 Mayıs'ta, Polonya'nın Jaslo kentinde yaşayan ailesine telefon eden genç adam, her şeyin iyi olduğunu ve planladığı şekilde gittiğini söyledi. Van'ın Gevaş ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Narek Manastırı'na gitmeyi planlayan genç adamdan bu görüşmeden sonra bir daha haber alınamadı.

Yöre halkıyla sıcak ilişkiler

Polonyalı genç, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarihi mekânları gezerek yöredeki halkla görüşüp, bilgi topluyordu. Bu arada köylerdeki yaşam tarzını da araştıran ve bir belgesel hazırlamayı düşünen Polonyalı genç, yöre halkıyla sıcak ilişkiler kurup sık sık fotoğraf çektiriyordu.

İl il oğlunu arıyor
24 Mayıs 2002'den bu yana kayıp olan genç için Türkiye ile Polonya arasında yürütülen diplomatik ilişkilerden bir sonuç alınamayınca anne Krystyna harekete geçti. Yanına oğlunun en yakın arkadaşı Maviusz Karpiuski'yi ve Polonya'daki bir televizyonun kameramanını da alarak 10 gün önce Türkiye'ye gelen anne Krystyna, Polonya ve Türk makamlarından resmi izin alarak oğlunu aramaya başladı.
Anne, oğlunun 1999 ve 2001 yıllarında Türkiye'ye geldiğinde çektirdiği fotoğrafları da yanına alarak aramaya Mardin'den başladı. Yaklaşık 10 gündür, Mardin, Midyat, Bitlis'in Tatvan, Van'ın Gevaş, Bahçesaray, Çatak ilçeleri ile Akdamar Adası'nda araştırma yapan ve elindeki resimleri vatandaşlara gösteren anne, Van'da Vali Hikmet Tan ve Emniyet Müdürü Tacettin Kurt'la da görüşerek, destek istedi. Anne Krystyna, Van'dan sonra oğlunun gidebileceğini düşündüğü Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi ve Kars'taki tarihi Ani Harabeleri'ne gideceğini söyledi.

İnternetten destek arıyor
Oğlunu bulmak için her yolu deneyen anne, bir taraftan da internet üzerinden çağrı yapıyor. Anne Krystyna, internet üzerinden oğlunun resimleriyle birlikte değişik dillere çevrilebilen bir de metin yayınladı. Burada ekonomik destek de isteyen anne Krystyna Jedraszyk, "Bu yıl ağustos sonunda Rafal'ı aramak için Türkiye'nin doğusuna doğru yola çıkacağız. Yolculuğumuz boyunca bize bir televizyon kanalı eşlik edecek ve Türkiye'nin özellikle de doğu bölgesinin tarihi hakkında bilgi sahibi olacağız. Bu şekilde (çok şükür ki) herkes, Rafal'ın neden Türkiye'de seyahate bu kadar ilgi duyduğunu öğrenebilecek.
Fakat, bu seyahatin asıl amacı Rafal'ın kaybolma nedenini bulabilmek. Seyahatimizde zaten daha önce bize yardım teklifi sunan Türk otoriteleri ile çok yakın işbirliğinde bulunacağız. Sizlerden tüm saygımızla ricamız, bu olay her kim için önem arz ediyor ise bize finansal destek vermeniz...
Ayrıca eğer sizlerden birileri daha önce Türkiye'nin doğu bölgesinde gezi yaptı ise verebileceğiniz bilgiler için lütfen bizimle temas kurun.."

Gören beni arasın!..

Olayın haber kısmını takip edip bilgileri bana gönderen ise muhabirimiz Ercan Demirci. Belki bir yararı görülür açısından Rafal'in eşkalini "tip tarifini" de şöyle belirtiyor Demirci; "1.82 m boyunda, 65 kg ağırlığında, koyu renk kısa saçlı, 29 yaşlarında, açık renk asker pantolonlu, Alpinus marka ceketi var üzerinde, Alpinus marka sırt cantası ve çadırı yanında. Ayrıca Rusça konuşabilmekte. Ancak dilinde rekaket yani kekemelik var."
Şimdi herkese rica ediyorum. Gözü yaşlı bir anneyi mutlu edebilecek biri varsa çıksın ortaya. Yani bu genç Polonyalı'nın akıbetini bilen, onu gören duyan varsa durmasın haber iletsin bana. İnsanlık görevi değil mi zaten bu? Polonyalı'sı, Iraklı'sı, Türk'ü yok ki değil mi?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını   / 26-10-2004
 Peki şahit neredeydi sayın hakim bey?..   / 25-10-2004
 Rüzgâr saçlı kızı o gece nasıl tanıdım?..   / 24-10-2004
 İşte foto muhabiri!..   / 23-10-2004
 Babalar ve oğullar   / 22-10-2004
 Bir 23 Nisan'da acılara doğan Bahar bebek...   / 21-10-2004
 Dev adamın savaşı   / 20-10-2004
 Büyü de 'Baba'n sana!..   / 19-10-2004
 İstanbul Cerrahpaşa'da sabaha karşı saat 05.00   / 18-10-2004
 Yaşamdan dakikalar ve ölen biz!..   / 17-10-2004
MANSUR FORUTAN
Çok hır çıkacak, çook!
Gene kafam çok karışık. Şu YTL...
MEHMET BARLAS
Yenilgiler, zaferlerden daha ilgi çekicidir..
İngiliz...
HINCAL ULUÇ
Geriye yaşlanmanın minik sırrı..
"Siz benim...
EMRE AKÖZ
Yeni Lira'daki Atatürkler
Ocak ayından itibaren...
REFİK DURBAŞ
Şiirin onuru: Gülten Akın
İlk kitabı "Rüzgar...
SAVAŞ AY
Akdamar Adası'nda kaybolan Polonyalı...
Rafal Jedraszyk...
SAİT GÜRSOY
Haydi... Kitap Fuarı'na gidelim
TÜYAP ile Türkiye...
Krizin belgesi
Krizin belgesi
F.Bahçeli futbolcular Sakarya maçında gol sevinçlerinde doğumgününü...
Pierre engel değil
Pierre engel değil
Son iki haftada sergilediği yüksek performansla alkış alan Emre Aşık,...
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, basın toplantısına katılmaktan kaçınınca...
Entel devşirmeler antetli kağıda salyalarını akıttı
AKP'li Sarıbaş, "Entel devşirmeler amacına ulaştı, Kandil dağında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.