kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hakan & Utku @ SABAH
 
Yeni Türk Lirası soruları
Y.U.H. (Yaşanmış Ultra Hadiseler)
Tarihte Bugün

Yeni Türk Lirası soruları

* Eski ve yeni liraların birlikteliği ne kadar sürecek? 1 yıl süreyle birlikte yaşayacaklar. Sonra evleri ayıracaklar. Yeni lira kaptan köşküne kurulacak. Eski Türk Lirası için ise küçük, nohut oda bakla sofa, darphaneden bozma bir huzurevi kuruldu, orada yaşayacak. Hani eski yıl yaşlı dede, yeni yıl bebekmiş hesabı

-Yeni paraların bazıları eskisine benziyor mu cidden? Benziyor tabii. Nasıl benzemesin, ana bir baba bir. Önemli olan sonları benzemesin. Hem eski bir kalpazan sözünde de dendiği gibi paralar çift yaratılmıştır. Benzerlik olacaktır. Farklı olacak diye üçgen basacak değildiler ya.

-Yeni banknotlarla eskilerinin ebat olarak farkları var mı peki? Var. Yenisi eskisini döver. Boyu boyumuzu huyu huyumuza uygun siz hiç merak etmeyin... Ama değişmez gerçek şudur ki; boyu değil, işlevi önemli... Daha da önemli olan Şampiyonlar Ligi. Sen Dolar'ı dövebiliyor musun? Dövemiyorsan konuşmayacaksın...

-Eski para yenisiyle değiştirilecek diyorlar... Doğru diyorlar. Merkez Bankası, eski paraları toplamaya başlayacak. 'Götürürler merkeze' durumu yani... Yerde para bulsak Merkez stüdyolarımıza döneceğiz'. Eski alışkanlıkları bırakıp yeni alışkanlıkları elde edeceğiz.

-Şu fiyatları yuvarlama mevzusu nedir kuzum? Önce şu kuzum ağızlarını bir bırakalım. Adam gibi konuşalım, terslik olmasın. Gelelim soruya. Yuvarlama mevzusu biraz karışık. Millet daha şimdiden fiyatları yuvarlamaya başladı. Çığ gibi üstümüze üstümüze gelecek zamlı yeni fiyatlar. Herkes de yukarıya yuvarlıyor. Aşağıya doğru yuvarlamak daha kolaydır halbuki. Demek ki, mevzu para olunca fizik kuralları da ihlal edilebiliyormuş.

-YTL hesabında zorlanan ne yapacak? 'Alo benim kafam karıştı, TL'yi YTL'ye çeviremiyorum' servisini arayacak. Oradaki görevliler kişiyi önce sakinleştirecek sonra hesabı yapacak. Ayrıca bu süre içinde serbest çevirmenler ek iş olarak bu işi yapacak. Ama bizim tavsiyemiz, herkesin bir hesap makinesi edinmesi. Aa yok ben hesap makinesi de kullanamam diyorsanız, o zaman yanınızda bir torba dolusu kuru fasulye taşıyacaksınız. İlkokuldaki gibi matematik hesaplarını bu yolla yapacaksınız.

-Maaşlar ne zaman YTL ile ödenecek? 1 Ocak'tan itibaren maaşlar gıcır gıcır YTL ile ödenecek. Dolayısıyla çalışan kesimin psikolojisi biraz bozulacak. Kimse bu paraları harcamaya kıyamayacak. Ekonomi altüst olacak. Bu yüzden ekranlardan; 'Üzülmeyin, çok bastık. Herkese yetecek kadar var' başlıklı toplu terapiler yapılması planlanıyor. Daha ocak bitmeden eline buruş buruş yırtık pırtık YTL geçenlerin psikolojisi içinse araştırmalar sürüyor.

-Madeni paralar kaç çeşit? Ay amma çok sordunuz be kardeşim. Çok çeşit var işte. Şıngır şıngır. 6 çeşit yeni madeni para var. Sen 6 sıfır at, 6 tane madeni para çıkar. Pantolon cepleri delinecek halkımızın terzi masraflarını kim karşılayacak kardeşim?

-Madeni paralar Euro'ya mı benziyor ne? Ahaaa!! Sizden de bir şey kaçmıyor. Evet benziyor. Döviz büfeleri uyanmadan ocak ayının ilk on günü içinde madeni paralarınızı döviz büfelerine götürüp, Euro gibi bozdurursanız zengin olabilirsiniz. Acele edin, bunu deneyenler çıkacaktır. Tek akıllı siz değilsiniz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Genimle oynama!   / 28-10-2004
 O sebzelerin ismini ver Erman!   / 27-10-2004
 15 milyonla neler neler yapılır?!   / 26-10-2004
 Aslanın ateşsiz meşalesi   / 25-10-2004
 G.O.R.A'yı ilk seans seyretmek için neler yapılabilir?   / 22-10-2004
 Yılın araştırması: Topçu top mudur?   / 21-10-2004
 Kerry-Bush (televizyon savaşları)   / 20-10-2004
 Kilo almış Gılgamış   / 19-10-2004
 Orgazm üzerine komik bir hikaye   / 18-10-2004
 YTL'den sonra yurdum insanı replikleri   / 14-10-2004
AYŞE ÖZYILMAZEL
Ustalarım dostluk mesajı verdi, tribünden ses...
HAKAN & UTKU
Yeni Türk Lirası soruları
* Eski ve yeni liraların...
AYŞE TÜTER
Ramazan Sofrası
Köfteli tarhana
Tarhanayı...
Parantez ve çarpık bacaklar estetik bir görünüme kavuşuyor
Parantez ve çarpık bacaklar estetik bir görünüme kavuşuyor
Doğuştan olan kemikeksiklikleri, çarpıkayaklar ve çarpıkbacakların...
Altıoklar kendi patronu oldu
Altıoklar kendi patronu oldu
Yapımcılara projelerini ve istediği oyuncuları kabul ettirmede sorun...
Ramazanlık Gülben Feshane'yi coşturdu
Ramazanlık Gülben Feshane'yi coşturdu
Geleneksel Ramazan konserlerinin değişmez adresi Feshane'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.