kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arafat sonsuza izdihamla uğurlandı
Yaser Arafat son yolculuğunda
Ramallah'ta patlama: 2 ölü
İsrail'de savaş durumu ilanı

Yaser Arafat son yolculuğunda

Filistin davasının efsanevi lideri Yaser Arafat'ın naaşı, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen cenaze törenin ardından son yolculuğu için Ramallah'a götürüldü. Kahire'deki törene Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gülve CHP Lideri Baykal'da katıldı..

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın naaşı, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen resmi askeri cenaze töreninin ardından Ramallah'a götürülmek üzere bir uçağa konuldu.

Kahire'deki El Meza askeri üssünde yapılan devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı törende, Arafat'ın Filistin bayrağına sarılı tabutu uçağa nakledilmeden önce Filistin ve Mısır milli marşları çalındı.

Gazetecilerin alınmadığı, yalnızca Mısır televizyonun naklen yayınladığı tören sırasında Arafat'ın kızı Zahva ile eşi Süha Arafat'ın gözyaşları döktüğü görüldü.

Mısır televizyonunda naklen yayınlanan törende, Zahva için ''Ağlama Zahva, baban hiç ağlamadı. O sabırlı ve dayanıklı bir adamdı.Ağlama Zahva, tüm Arap çocukları senin onurunu paylaşıyor'' sözleri duyuldu. Zahva, aynı zamanda Arafat'ın annesinin adıydı. Arafat'ın naaşı, bugün ilk olarak cenaze namazı için kırmızı halılardan geçirilerek camiye götürüldü.

Top arabasına konulan tabut tören alanına ilerlerken, bir çadırda toplanan liderler Arafat'ın ailesi ve Filistinli yöneticiler tarafından kapıda karşılandılar. Liderlerin, Filistin yönetimine ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e taziyelerini sunmalarının ardından El Meza askeri üssündeki törene geçildi.

Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yanı sıra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Brunei Sultanı Hasanal Bolkiah, Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve diğer devlet başkanları ile liderler katıldı. Bu arada, Filistin'de halk Arafat'ın defnedileceği Ramallah'ta kalabalıklar halinde toplanıyor.

KAHİRE'DEKİ TÖREN

Filistin lideri Yaser Arafat'ın cenaze töreni Kahire'de başladı. Kahire'de cenaze töreni yapılacak olan Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın naaşı camiye getirildi.

Camide devlet başkanları ve liderlerin katıldığı cenaze namazı başladı. El Ezher Şeyhi Muhammed Seyid Tantavi, camide namaza katılanlara hitaben, ''Arafat, yaşamı boyunca cesaret ve onurla halkına hizmet etti. Şimdi ruhu için dua edelim'' diyerek namazı başlattı.

Mısır İçişleri Bakanığı'ndan Ahmed Asım, törenin resmi askeri tören olduğu için halka kapalı olduğunu söyledi. Mısır televizyonunun canlı yayımladığı cenaze namazının kılındığı camiye, gazetecilerin girmelerine izin verilmedi.

Yalnızca birkaç dakika süren cenaze namazından sonra, Arafat'ın naaşı camiden çıkarıldı ve Mısır tören kıtasına devredildi. Arafat'ın naaşını taşıyan cenaze aracı, Galaa askeri kulübünde törenin yapılacağı yere hareket etti.

Bu arada CNN televizyonu, defin töreninin Ramallah'ta TSİ 16.00'da yapılacağını duyurdu.

MUKATA'DA DEFİN TÖRENİNE HAZIRLANDI

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın son 2,5 yıldır hiç çıkmadığı Ramallah'taki karargahı Mukata bu kez Filistin yönetimi liderinin daha uzun soluklu bir istirahatı için hazırlandı.

FİLİSTİNLİ YETKİLİLER, ÇADIRDA TAZİYELERİ KABUL EDİYOR

Filistin mücadelesinin sembolü Yaser Arafat'ın Filistin bayrağına sarılı tabutunu taşıyan atlı top arabası tören yerine ilerlerken, Filistinli yetkililer, Galaa askeri kulübündeki büyük çadıra gelen konukların taziyelerini kabul ediyor.

Kahire'deki cenaze törenine katılan devlet başkanları ve liderlerin taziyelerini, çadırın girişinde bekleyen El Fetih lideri olan Faruk Kaddumi, FKÖ liderliğine seçilen Mahmud Abbas ve Arafat'ın yeğeni Filistin'in BM temsilcisi Nasır El Kidva kabul ediyor. Arafat'ın naaşı Kahire'deki cenaze töreninden sonra Ramallah'a götürülecek.

TÖRENE TANRIVERDİ BAŞKANLIĞINDAKİ HEYET KATILACAK

Defin töreninde Türkiye'yi, Türkiye-Filistin Parlamento Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi başkanlığındaki 3 kişilik heyet temsil edecek. Heyette Tanrıverdi'nin yanı sıra AK Parti Mersin Milletvekili Mustafa Eyiceoğlu ve AK Parti Manisa Milletvekili Hakan Taşçı yer alıyor.

Türk heyeti sabah saatlerinde Tel Aviv'e geldi. Heyet, defin töreni için Ramallah'a geçecek. Öte yandan Arafat'ın karargahında defin hazırlıkları büyük ölçüde tamamlandı.

Karargahın 2002 martında önemli hasara uğrayan bölümü ve onu yeni yapılan binaya bağlayan koridor tümüyle yıkıldı. Yeni binanın üzeri Arafat'ın resimleri, kırmızı, beyaz ve yeşil renkli Filistin bayraklarıyla donatıldı.

İsrail helikopterlerinin Mukata'ya inememesi amacıyla karargahın bahçesinin sol tarafındaki alana ara ara yerleştirilen bidonlar, Arafat'ın cenazesini taşıyan helikopterin inebilmesi için üzerlerine Filistin bayrakları asılarak yeni karargah binasının önüne sıralandı. Bahçedeki 3 çam ağacının altında Arafat için yapılacak anıt mezar için çalışmalar da sabaha dek devam etti. Sabah saatlerinden itibaren çoluk çocuk, genç yaşlı Filistinliler de karargahın duvarlarının etrafında toplandı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD Musul'u da vuruyor
 Hollanda'da PKK'ya baskın
 Endonezya'da deprem: 6 ölü
 Direnişin sembolüydü
 Güle Güle Arafat
 Birleşmiş Milletler'den devlet başkanı protokolü
 Bush'tan Filistin devleti sinyali
 'Hayalet öfke' son 48 saatte
 'İşsizlik bu noktaya getirdi'
 Philip Morris gerçeği biliyordu
 Warhol tablosuna 22 trilyon Lira
 İngilizler 'kıtlama bisküvi'yi tartışıyor
 Öldü hâlâ 'yazıyor'
 Kameralı telefonla paparazzilik yasak
 'Nuri Alço'nun bittiği an!
ASLI AYDINTAŞBAŞ
O günler
Yaser Arafat'ı ünlü gazeteci Oriana...
İstanbul bizden daha çirkef
İstanbul bizden daha çirkef
Seyircimiz, İstanbul seyircisinden çok farklı değil. Ama İstanbul'da...
Daum'un alternatifi Terim
Daum'un alternatifi Terim
F.Bahçe yönetimi Alman hocaya sahip çıkar gibi görünse de tedbiri...
Baykal, Sarıgül'ün ihracını istedi
Baykal, Sarıgül'ün ihracını istedi
"Sarıgül artık magazin değil polisiye oldu" diyen Baykal, kesin...
40 gün 40 gece yas
Ebu Ammar'ını yitirerek öksüz kalan Filistin halkı 40 gün 40 gece...
Cenazeye Erdoğan ve Gül katılacak
Yaser Arafat için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenecek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu