kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Türkiye'deki Maybach'lı Azeri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Türkiye'nin gündemine giren süper otomobil Maybach'ın Türkiye'de ilk meraklılarından birisi Azerbaycan dışında büyük işlere imza atan Azeri bir işadamı. Üstelik bu süper oto kendisine hediye edilmemiş ve nakit sayarak sahibi olmuş ve İstanbul'a getirmiş.
Bilindiği üzere Başbakan Erdoğan, THY'ye alınan uçaklarla birlikte başbakanlık için bir iş jetinin hediye edilmesini teklif etmiş, ancak THY'nin uçak alımında sıkı pazarlık yapması sebebiyle Airbus bu teklifi kabul etmemişti. Ancak, başbakanlık için büyük gövdeli jeti alım çalışmaları halen daha devam ediyor. Airbus ve Boeing'in jetinden birisi tercih edilecek. Fakat, Airbus modelinin daha şanslı olduğunu, THY teknik ekibinin yaptığı çalışmalardan biliyorum. Şu an Avrupa'daki çeşitli uçak sahipleriyle hem pazarlık hem de teknik araştırmalar devam ediyor.
Hasılı Başbakanlığa büyük gövdeli bir iş jeti yolda sayılır. Uçağa aynı konforla gidebilmek için de Almanya'da Airbus uçaklarının alım sözleşmesine imza koyulduktan sonra Almanya Başbakanı Schröder'in Başbakanlığa hediye ettiği Maybach olacak. Böylece fiyatı 1.5 trilyon lira olan Mercedes'in Maybach modelinden Türkiye'de 2'si hediye olmak üzere toplam 3 tane bulunacak.
Maybach sahipleri arasında Başbakan Erdoğan, dün Hürriyet'tin ' Maybach'lı ilk Türk' diye haberleştirdiği ve İsveçli bir şirketin kendisiyle yapmak üzere Maybach hediye ettiği Yılmaz Aras ve Azeri işadamı Mübariz Mansimov. Görüldüğü üzere burada asıl ilgi çeken isim Maybach'a para sayan Mansimov. Peki Türkiye'de önemli işlere imza atan, pahalı otoya binen Mansimov kimdir? Önce Azeri kardeşlerimizin izahatındaki şu satırları birlikte okuyalım;
'Volgaqrad gemiqayırma zavodunda "Palmali' Türkiye şirketinin sifarişi ile tikilmiş, çayda ve denizde üzmek üçün nezerde tutulan quru yük gemisi suya bıraxılıb. Aralıq, Qara ve Xezer denizlerinde işeyecek gemiye Azerbacyan'ın keçmiş Prezindenti Heyder Aliyev'in adı verilib. Zavodun direktoru Aleksey Litra deyib ki, su tutumu 6.9 min ton ve uzunluğu 140 metre olan gemini Odessa konstruktorları layiheleşdirib.
Gemi qumçınpıl, taxıl, odun, mineral gübreler, beynexalq standarta uyqun konteynerler, hemçinin çox tehlüke doğuran yükler daşıya biler. İkiqat gövdeye malik gemi keçen il quvveye minmiş BevnelxelpDeniz Konvnsiyasının taleblerine uygundur. Yüksek manevrliye malik gemi az qala yerindece 360 derece döne bilir.
Bu, 2007'ci ildek Türkiye şirketinin sifariş etdiyi 6 quru gemisinden ve 5 özü hereket eden neft daşıyan barjadan birincisidir. 2003'üncü ilin Martında bağlanmış ve müqavilenin deyeri 40 milyon dolardan yuxarıdır. İndi Volqoqrad zavodunun tersanelerinde tikintisi başa çatmaqda olan daha iki quru yük gemisi mayda sifarişçiye tehvil verilecek.'
Metnin anlaşıldığını sanıyorum. Özetlersek, Mübariz Mansimov Türkiye'de iş yapmasına, Anadolu'yu kendisine merkez mesken etmesine rağmen pek tanınmıyor. Ağırlıkla deniz ve hava taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Palmali Şirketler Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve kırkına varmamış bir girişimci.
Yanılmıyorsam, Türkiye'ye ilk Maybach'i yaklaşık bir yıl önce getiren de o binen de o. Sadece Maybach'ı değil dünyada sadece 370 adet bulunan Rolls Royce Fantom'u da kısa süre önce getiren de yine Mübarız Mansimov. Haydar Aliyev hayranı olan Mansimov'un diğer bir özelliği ise Azerbaycan dışında yaşayan en zengin işadamlarından birisi olması.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Müjde! Maliye ses verdi   / 24-11-2004
 İş bilmezlik   / 22-11-2004
 MÜ'de kavgaya devam   / 20-11-2004
 Ankara ses vermiyormuş   / 20-11-2004
 Mısır'da kabahat bizimkilerin   / 17-11-2004
 2. Alemdaroğlu vakası   / 15-11-2004
 Felluce'nin Arafat'la ilgisi   / 13-11-2004
 Hızlandırılmış trene devam ancak,   / 10-11-2004
 Uçakta protokol sıkıntısı   / 08-11-2004
 Halka arzdan kontrat devrine BOTAŞ   / 06-11-2004
SERVET YILDIRIM
Türkiye Avrupa'dan ne kadar uzak?
Fransa'nın eski...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkiye'deki Maybach'lı Azeri
Başbakan Recep Tayyip...
Türkiye'de Beckham arayan adam
Beckham'ı dünya markası yapan Stephen Curnow bugünlerde bir Türk...
AIDS bulaştırdığı eşini kümeste ölüme terk etti
Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan AIDS'li...
İlk yerli füze sistemi Erdoğan'dan tam not aldı
İlk yerli füze sistemi Erdoğan'dan tam not aldı
Aselsan tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma...
Babacan'dan kişi başına gelir müjdesi
Babacan'dan kişi başına gelir müjdesi
Türk-İtalyan Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin bu...
IMKB
E: 23,293 D:% -0.73
DOLAR
S: 1,422,000 D:% -0.35
EURO
S: 1,885,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.