kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şanlıurfa Kadın Platformu üyelerinden basın açıklaması
CHP'nin Kızıltepe Raporu

CHP'nin Kızıltepe Raporu

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde, Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesiyle ilgili iddialara ilişkin, partisine mensup 3 hukukçu milletvekilinin hazırladığı raporu açıkladı.

Raporda, ''silahlı bir çatışma olmadığı ve maktullerin üzerine yakından ve tek taraflı yoğun ateş açıldığı ve ölümlerin bu şekilde olduğu'' kanaatine varıldığını belirten Anadol, ''CHP olarak, olayın en kısa sürede yargıya intikal ettirilmesini ve varsa suçluların cezalandırılmasını istiyoruz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Anadol, TBMM'de, Kızıltepe'de inceleme yaparak raporu hazırlayan Adana Milletvekili Tuncay Ercenk ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Mardin Milletvekili Mahmut Duyan da katıldı. Bu arada, raporu hazırlayanlardan Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer'in ise bölgede kaldığı belirtildi.

Kemal Anadol, yapılan inceleme sonucu ''ölümlerin silahlı bir çatışma sonucu meydana gelmediği'' kanaatine varıldığını bildirdi. Küçük bir çocuğun ''terörist'' diye ilan edilemeyeceğini ifade eden Anadol, ''Terörle mücadele başka şeydir, 12 yaşında bir çocuğun terörist ilan edilmesi çok başka bir şeydir'' diye konuştu. Olayın yargıya intikal ettirilerek gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Anadol, hem yöre halkının devlete olan güveninin zedelenmemesi ve hukukun üstünlüğünün gösterilmesi hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin saygınlığı açısından bunun, büyük önem taşıdığını söyledi.

Raporda, yapılan temas ve inceleme hakkında bilgi verilirken, ''kaymakamın olayı sonradan öğrendiği ve daha önce bu tür operasyonlarla ilgili önceden bilgi verilmesine karşılık, bu olayla ilgili herhangi bir bilgi verilmediği'' ifade edildi. Güvenlik güçlerince tek taraflı ateş açılması sonucu öldürüldüğü iddia edilen Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın, 10 gün sonra ifadesine başvurulduğu belirtilen yakın komşusu Ali Altındağ'ın, ''ilk gördüğünde maktullerin ellerinde silah olmadığı ancak, daha sonra ellerinde silah gördüğü'' yolundaki ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca, ''Uğur Kaymaz'a isabet eden kurşunların tamamının arkadan girdiği ve bunlardan 6'sının sırtta, yukarıdan aşağı doğru düzgün biçimde sıralı olduğu'' belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde ise ''Kanaatimiz'' ara başlığı ile varılan sonuç, şöyle ifade edildi:
''Anlatılardan ve tespitlerimizden, ölümlerin bir silahlı çatışma sonucu meydana gelmediği, maktullerin üzerine yakından ve tek taraflı yoğun ateş açıldığı ve ölümlerin bu şekilde olduğu,
Maktullerin terlikli olması, tankerin yakıt yüklü olması ve ne tankerde ne çevrede kurşun izi olmamasının, maktul yakınlarının iddialarını doğruladığı, Küçük yaştaki çocuğun terörist olarak eğerlendirilemeyeceği,
Çocuktaki mermi girişlerinden bazılarının düzgün ve sıralı olması
da bir çatışma ihtimalinin olmadığı, çünkü, çatışma durumunda her iki
taraf da hareket halinde olacağından mermi girişlerinin düzgün ve
sıralı olamayacağı,
Çatışma ve operasyonlara giden güvenlik güçlerinin genel olarak uzun namlulu silahlar kullandıkları halde, bu olayda 9 mm'lik MP 5 ve Uzi marka otomatik tabancalar kullanıldığı,
Olaydan sonra yapılan savcılık araştırmasında, olay anında evde ailenin dışında kimsenin bulunmadığı,
Güvenlik güçlerinde olay yerinde bir çatışma yaşandığına ilişkin herhangi bir iz bulunmadığı,
Mardin Valisi'nin, olayın detayları ortaya çıkmadan '2 terörist ölü olarak ele geçirildi' şeklindeki açıklamasının ortamı daha da gerdiği,
Olayın çok kısa zamanda yargıya intikal ettirilmesi ve yargılamanın kısa sürede sonuçlandırılması konusunda bölge halkının çok büyük beklentisi olduğu, tarafımızdan tespit edilmiştir.''

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Kemal Anadol ve milletvekilleri, yapılacak yargılama sonucunda tüm gerçeklerin açığa çıkacağına inandıklarını ifade ettiler. Ahmet Ersin, operasyonun 155 Servisi'ne yapılan bir ihbar üzerine gerçekleştirildiğinin ifade edildiğini; evin daha önce herhangi bir şekilde gözetim altına alınmadığının da anlaşıldığını söyledi.

Kemal Anadol ise ''Biz de bir yargısız infazda bulunmak istemiyoruz. Olayın bir yargısız infaz olup olmadığı, yargılama sonucu ortaya çıkacaktır'' görüşünü dile getirdi. Anadol ayrıca, bölge milletvekili Mahmut Duyan'ın, yapılacak duruşmaları izleyeceğini ifade etti.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CMK TBMM'den geçti
 Tarihte eşi olmayan hızla reform yaptınız
 ABD: Ekümenik tepkisini not ettik
 Erdoğan'dan AP Başkanı Borrell'e 'Kürdistan' uyarısı
 Ankara: Ancak Birleşik Kıbrıs'ı tanırız
 Abdullah Gül: Bu iş 17 Aralık'ta biter
 İşte tartışmalı Avrupa Parlamentosu Raporu
 Çankaya, AB'den tarih bekliyor
 Hakkâri'de beklenen karar
YAVUZ DONAT
Düğünde düdük satanlar
Yozgat yöresinde yaygın bir...
Tıklayın güzelimizi birinci yapın!
107 genç kızın katıldığı Miss World'de dereceler ilk kez internetten...
Sibel hayaline kavuşuyor
Kansere inat gülümseyen Sibel Kalaycı'nın ahşap ev hayalini, bir...
Kemikleri bulunca dünyalar benim oldu
Kemikleri bulunca dünyalar benim oldu
Dilber Şimşek, toplu mezardaki kemikler arasında kazak parçasını...
Putin gelmeden önce mıntıka temizliği yapıldı
Putin gelmeden önce mıntıka temizliği yapıldı
Rusya lideri Putin'in Türkiye'ye ziyareti öncesi üst düzeyde güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu