kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
GURUNUN FOTOĞRAFI ÖNÜNDE SEANS Sahaja Yoga seansları, öğretinin kurucusu Shri Mataji’nin fotoğrafı önünde yapılıyor. Fotoğraflar: Celal YILDIZ - Murat KEKLİKÇİ
Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir
İntiharın eşiğinden döndü
Gandi'ye tavsiyeler veriyordu
'Boy uzatır yağ yakar'
Bedeni ve zihni eğitiyor

Yoga ile saf arzuyu bul

Sahaja Yoga öğretisine göre kişinin hem ruhu hem de tüm bedeni temizleniyor.

Günlük stresten uzaklaşıp sağlıklı bir beden için uygulanan Yoga, bir nevi ruhsal aydınlatma olarak görülüyor. Şu sıra popüler olan Sahaja Yogo ile uyur haldeki enerjiyi açığa çıkararak ruhun mükemmelleştiğine inanılıyor.

Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir

Sahaja Yoga
Yoga türleri arasında şu sıralar en popüler olanı Hintli Shri Mataji Nirmala Devi'nin tüm dünyaya tanıttığı Sahaja Yoga. Bu öğretiye göre omuriliğin altında uyur halde olduğuna inanılan kundalini' adı verilen enerji harekete geçirilerek, insanın hem ruhunu hem de bedenini temizlemesi isteniyor. Bu enerjiyle kişinin içinde gizlenen masumiyet, alçakgönüllülük, neşe, iletişim ve affetme nitelikleri kendini göstererek açığa çıkıyor.

Günlük gerilim, stres, sıkıntılar, bedensel dinçliğin azalmasına çare olarak görülen yoga, sadece nefes alma teknikleri, beden hareketleri olarak algılansa da artık "ruhsal aydınlatma" işlevi de görüyor. 'Yoga'nın önüne getirilen Sahaja, İntegral, Hatha kelimeleri ise amaçları farklılaştırıyor. Hindistan'da yaşayan Shri Mataji Nirmala Devi tarafından, tüm dünyaya armağan edildiğine inanılan Sahaja Yoga'nın, insanları ruhsal olarak aydınlattığına inanılıyor.

OMURİLİKTEN GELİYOR
Sahaja Yoga'yla 'saf arzunun gücü' anlamına gelen 'kundalini'nin, omuriliğin altından başın üstüne doğru yükseltilerek, kişinin hem ruhunu hem de tüm çakralarını temizlediği düşünülüyor. Amaçlanan ise, kişiyi ruhun mükemmelliğine taşıyıp, dikkati, geçmiş ve gelecekten alıp şu ana aktarabilmek. Dünya üzerinde milyonlarca kişi, Sahaja Yoga'nın huzur ve barışa en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde sorunlara bire bir çözüm olduğuna yürekten inanıyor. Shri Mataji'nin büyük bir fotoğrafı ile tütsü, Hint müziği ve mumlar, Sahaja Yoga'nın öğretildiği mekanlardan eksik edilmiyor. Eğitimlere katılanlara önce aydınlama meditasyonu yapılıyor, yani 'kundalini enerjisi' başın üzerine yükseltilip bağlanıyor. Ondan içlerindeki 'saf çocuğu' uyandırmasını istiyorlar. Bu yoga türünün, sol ve sağ yanı dengeleme, ayakları tuzlu suda tutma gibi teknikleri de bulunuyor. Tüm bunlar, y a p ı l ı r k e n Shri Mataji'nin fotoğrafının önünde mum yakarak ona doğru dönük olmak şart. Bu yöntemle, aşırı hareketlilik, stres ve yapmacık tavırlar nedeniyle tıkanan çakralar bir bir açılıp, temizleniyor. Çakralardan biri kuyruk sokumunda, ikincisi iki kasığın ortasında, üçüncüsü göbek deliğinde, dördüncüsü iki göğsün ortasında, beşincisi boynun ortasında, altıncısı alnın ortasında, yedincisi ise başın üstündeki bıngıldak noktasında bulunuyor. Meditasyon teknikleri sayesinde 'kundalini', vibrasyon adı verilen serin esintiler olarak hissedilmeye başlanıyor. Haftanın belli günlerinde iki saatlik seanslar halinde yapılan Sahaja Yoga, 18 yaşını geçmiş herkese ücretsiz olarak öğretiliyor. Nedeni ise Tanrı sevgisinin parayla verilemeyeceğini düşünmeleri.

DEPRESYONA BİRE BİR
Haftanın belli günlerinde bir araya gelen yogiler, eğitmenler eşliğinde 2 saatlik seanslarda, meditasyonlar yapıyor. Bir süre sonra kişi, meditasyonları kendi başına, istediği gibi yapabilecek konuma geliyor. Sahaja tekniğinin öğretildiği yerlerden biri de Kadıköy'deki Sağlıklı Yaşam Derneği. Dernek yetkilisi Sevgi Doronsinski, Sahaja Yoga'nın yararlarını, "Birbirinin yüzüne bile bakmayan çiftler, meditasyonlardan sonra yeniden iletişim kurmaya başlıyorlar. Depresyona girenler de bize geliyor. Meditasyon yaptıkça kundalini bunları dengeliyor. Hırs, kıskançlık, mutsuzluk, affedememe gibi duyguları yok ediyor" şeklinde sıralıyor.

Hazırlayan: Pervin METİN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bu vergi sistemiyle dürüstlük başa bela
 Milletvekili adayı kapkaç sanığı
 Tedbirinizi alın! Soğuk ve yağışlı hava geri geliyor
 Okul bahçesinde ölümle oynuyorlar
 Taksicilerden karanfilli eylem
 Şehir Hatları'nda sıkıntı yaşanıyor
ERDAL ŞAFAK
Tırnakları kaldırmak
KKTC Başbakanı Mehmet...
ÖMER LÜTFİ METE
'Bürokratik oligarşi'
Osmanlı'nın ' yenileyici...
UMUR TALU
Eşitlik arayışı
Tuhaftır, ayıptır, tehlikelidir.
ERGUN BABAHAN
Tartışalım
17 Aralık'ta Brüksel'de alınacak sonuç ne...
32 yıl sonra tarihi ziyaret
Rusya Devlet Başkanı Putin ve eşi dün akşam yoğun güvenlik önlemleri...
İngiltere'nin Clinton'ı
Önce evli olduğu halde başka bir kadınla aşk yaşadığı ortaya çıktı,...
Bosque out Tümer Met-in
Bosque out Tümer Met-in
Bosque'nin kulübeye hapsettiği Tümer, Samsun'dan sonra İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu