kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BUZDOLABI RESTİ....   Erdoğan, Brükseldeki kritik AB zirvesine gitmeden önce zirvenin kriterlere uygun sonuçlanmasını umduğunu söyledi. Başbakan, Aksi taktirde Bu işi buzdolabına koyar gideriz diye konuştu.
En gergin gece

Erdoğan, AB zirvesine 24 saat kala Brüksel'de kurmaylarıyla Türkiye'nin önüne konan seçenekleri değerlendirdi. Bir diplomat, "Sürekli yeni şeyler çıkıyor. Tam sinir savaşı" dedi.

Türkiye'nin kaderini belirleyecek AB zirvesine 24 saat kala Brüksel'e gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, beraberindeki üç bakan, dış politika kurmayları ve Türk diplomasisinin en parlak isimleriyle kapanarak Avrupa'nın Türkiye'nin önüne koyduğu seçenekleri değerlendirdi. Gece boyu süren istişarelere katılan üst düzey bir diplomat, "Sürekli yeni şeyler çıkıyor. Tam bir sinir savaşı" diye konuştu. Toplantıya katılan üst düzey diplomat ve danışmanların bir bölümü, "her şeye rağmen" zirvenin Türkiye için bir "fırsat penceresi" olduğunu savunarak, Avrupa ile ilişkilerin kopmaması gerektiğini vurguladı. Diğer bir grup ise özellikle "Kıbrıs ve özel statü" konusundaki olumsuz önerilerin kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

HAVA 'NEŞELİ' DEĞİL 'AĞIR'
Türkiye'den ve Avrupa'nın çeşitli başkentlerinden gelen gazeteciler Conrad Oteli'nin lobisinde beklerken, yukarıdaki heyetin havası "neşeli" değil "ağır" diye tanımlandı. Başbakan Erdoğan diplomat ve kurmaylarından brifing alırken, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac" ın açıklamaları heyete moral verdi. Gece boyu süren istişarelerin yanı sıra gün boyu Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, kritik telefon görüşmeleri yaptı. Başbakan Erdoğan'ı Ankara'dan ayrılmadan kısa bir süre önce arayan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs konusunda Türkiye"nin tutumuna destek verdi. Blair Ankara"nın Kıbrıs Rum Kesimi'ni "çözümden önce tanımama" tutumunu haklı bulduğunu belirtti. Blair, buna karşın Kıbrıs konusunda bir orta yol bulunabilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ile de bir telefon görüşmesi yaptı.

POWELL GÜL'Ü ARADI
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, ABD yönetiminin destek mesajını yineledi. Powell, birkaç gün önce ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman tarafından Başbakan Erdoğan'a iletilen "Her türlü yardıma hazırız" mesajını tekrarladı. Buna karşın, üst düzey bir kaynak, bu aşamada ABD'nin doğrudan devreye girmesinin AB ülkelerini rahatsız edebileceğini söyleyerek, "Henüz böyle bir şey istemeyiz" dedi. Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıs trafiği kapsamında Hollandalı muhatabı Bernard Bot ile iki telefon görüşmesi yaptı. Gül, Kıbrıs için uyum protokolünün imzalanmasını öngören paragrafın "imzalamayı müzakere etme" olarak değiştirilmesini istedi. Gül ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Fischer ve KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile de görüştü. Erdoğan ve Gül bugün ise Hollandalı muhataplarıyla öğle yemeğinde buluşacak. Erdoğan'ın Chirac ve Schröder ile 3'lü görüşme yapması da bekleniyor.

O BİR EFSANE: Güçlü bir imajı olan Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de efsane bir kişiliğe dönüştüğü belirten Fransız Le Figaro gazetesi, şaşırtıcı bir kapasiteyle günde 10 saat çalışmayla, 340 maddeyi yenileyerek kendi deyimiyle "sessiz bir devrim" yaptığını yazdı.

AB YOLU UZUN: Türkiye'nin AB yolunun uzun ve zor olacağını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Fisher, Bild gazetesindeki makalesinde müzakerelerin başlamasıyla Avrupa için yeni bir sayfa açılacağını vurguladı.

UNANİSTAN'DAN DESTEK: "Yunanistan artık Kıbrıs'ı şımartmayacak" başlıklı makalede Herald Tribune gazetesinde, Türkiye üyeliğine tam destek veren Yunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Valinakis'in "pek çok AB üyesi Yunanistan'ın arkasına saklanıp, Bu kanlı Yunanlılar bizi engelliyor, diyordu" sözlerine yer verdi.

KIBRIS TANINACAK MI?: Uluslararası haber ajansı Reuters dün geçtiği bir haberinde şu ifadelere yer verdi: Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimini'ni tanıdığı anlamına gelen Ankara Anlaşması'nı 10 yeni üyeye uyarladığını ya zirve günü açıklayacak ya da tarih vermeden niyet açıklayacak...

Bülent AYDEMİR-Evren MESCİ/BRÜKSEL

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çiçek'ten itiraf: Siyasiler olarak af bizim hatamız
 Benim hâkim olduğumu hiç kimse unutmasın
 Vekile faks: Patatesiniz gelmiştir...
 Köşk istemişti saray yavrusu geldi
 Dişçide yapılan iğne Yılmaz'ı hastanelik etti
 Korkut Eken'e 'Böcek'ten beraat
 Ekümenlik tartışmaları yine alevlendi
 Başbakan yeni bir uçak daha denedi
 Chirac televizyonda Türkiye'yi savundu!
ÖMER LÜTFİ METE
Bir sonraki kurtarıcı Uzan mı?
Bir siyasetçiyi sevip...
YAVUZ DONAT
AB ve Bursalı çaycı Mehmet
Kahramanmaraş' tan Ali Rıza...
Volkan'ın üç organıyla üç can kurtuldu
Geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki...
Sanık ayağa kalk!
20 yıldır üyelerden aidat toplayıp tek çivi bile çakmayan kooperatif...
'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
G-Mall yangını durumu görüntüyle kurtarmaya çalışan kafa yapısını bir...
'Dekor fiyasko bina hatalarla dolu'
'Dekor fiyasko bina hatalarla dolu'
Yangın yerinde Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu