kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Askerdeyken 'aydınlandı'
Ya İzmir beni yutarsa!
Askerdeyken 'aydınlandı'
Said Nursi gibi, o da materyalizmle savaştı
Ege halkı ilgisiz, gönlü bize kapalı

Askerdeyken 'aydınlandı'

Gülen askerde son derece entelektüel, inançlı ve hem Doğu, hem de Batı klasiklerini bilen bir komutanla tanıştı. Bu tesadüf zihninde devrim yarattı.

Kasım 1961'de acemilik devresi için Ankara Mamak'a gitti. Görev yeri İskenderun'du. Buranın sıcağı ve nemi onu hasta etti. Hava değişimi için Erzurum'a geldiğinde vaazlar verdi. Tekrar İskenderun'a döndüğünde de vaazlarına devam etti. Hatta bir vaazı nedeniyle mahkemeye verildi. Aklandı ama disiplin cezası alıp 10 gün askeri hapishanede yattı. Yine hastalandı. Hastaneye yatırıldı. Neticede 34 gün önce terhis edildi. Gelelim onun fikri dünyasını etkileyen kişiye... Gülen'in gençken dini kitaplar dışındaki eserlere de meraklı olduğunu görmüştük. Bu ilgisi devam ediyordu.

BATI FELSEFESİ ÖNEMLİDİR!
Anılarında anlattığına göre İskenderun'daki birliğin komutanı entelektüel bir insandı. Telsizci olan Fethullah'a ilgi göstermişti. Sohbetler edecek, birlikte fotoğraf çektirecek kadar samimi olmuşlardı. Bir subay ile bir erin olağan ilişkisinin dışındaydı bu. Komutanın iki özelliği vardı. Bir kere tasavvuf bilgisi gayet sağlamdı. Doğu ve Batı klasiklerini okumuştu. İran şairlerini de biliyordu. Ancak komutanın asıl hedefi Fethullah'ı Batı klasikleriyle tanıştırmaktı. Mesela Rousseau'nun eğitimle ilişkili görüşlerini sergilediği 'Emile' adlı kitabını neredeyse zorla okutmuştu. Voltaire'i, Kant'ı, Schiller'i okuması için teşvik etmişti. Takiyettin Mengüşoğlu'nun Batı felsefesinden yaptığı çeviriler, Gülen'in elinden düşmez olmuştu. Tabii Doğu klasiklerini de okuyordu. Böylece Fethullah Gülen genç yaşında, biraz da şans eseri başka bir düşünce alemiyle karşılaşmıştı. Ama zaten 'dışa açılmayı' arzuladığı için, kendi temel İslami fikirleri değişmemek şartıyla, bu yeni alemin içine girebilmişti. 1963'ün mart ayında Fethullah Gülen askerliğini tamamladı. Erzurum'a gitti. Ailesiyle hasret giderdi.

KOMÜNİZMLE MÜCADELE
Bu dönemde yeni Anayasa yürürlüğe girmişti. Sol fikirler, sol değerler, sosyalizme talep yükselmeye başlamıştı. Milliyetçi ve İslami kesim bundan rahatsız oluyordu. Erzurum'da Celaleddin Atamanalp'in önderliğinde, Mehmed Kırkıncı Hoca'nın katkılarıyla 'Kömünizmle Mücadele Derneği' kurulmuştu. O sırada kentte olan Fethullah Gülen de onlara katılmıştı. Solcular dini bir üstyapı kurumu olarak görüyorlardı. 'Din halkın afyonudur' diyorlardı. Sol düşüncenin babaları materyalistti ve Tanrı'ya inanmıyordu. 'Karşı cephe' ise 'Sol eşittir dinsizlik' formülünü öne sürüyordu. Bediüzzaman nasıl materyalizmle ve 'toplumlar ilerledikçe din ortadan kalkacaktır' diyen pozitivizmle mücadele etmişse... Fethullah Gülen de dinsizliğe, ateizme kökten karşıydı. Bu fikri hayatı boyunca korudu.

KENDİ ÇIKARINI DÜŞÜNMEDİ
Bir yıl kadar Erzurum'da yaşayan Fethullah Gülen daha sonra Edirne'ye gitti. Temmuz 1964'te Darülhadis Camii'nde kuran kursu öğretmeni ve fahri imam olarak çalışmaya başladı. Daha sonra profesör olan Suat Yıldırım ile ortaklaşa ev tutmuşlardı. Bu arada camide büyücek bir oda yaptırdı. Burada talebelere ders vermeye başladı. Gülen'in bir yönü burada iyice ortaya çıkmıştı. Darülhadis Camii'nin imamı yaşlı ve hastaydı. Fethullah onun yerine görev yapıyordu. Müftülük maaşı ikiye bölüyor, yarısını yaşlı hocaya, yarısını vekil hocaya veriyordu. Gülen ise kendisine verilen parayı olduğu gibi yaşlı imama teslim ediyordu. Bu ve benzeri özverili davranışları elbette takdir ediliyordu. Bir yıl sonra Gülen, Kırklareli merkez vaizliğine tayin edildi. Cuma günleri ve Ramazan boyunca vaazları sürdürdü. Etkili konuşması sayesinde camiye gelenlerin sayısı arttı, çok sayıda dost edindi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kıyametin Ertesi Günü
 Phuket adası değil, hayalet kasabası!
 Eğitim sistemimiz sınıfı geçemedi
 Öğretmenler müfredatı tartıştı
 Eğitim-Sen Başkanı'nın üç yıl hapsi istendi
 Tarlaya düşen füzeyi protesto davası başladı
 Ağa zulmüne savcılık el koydu
 İki Türk'ten daha haber alınamıyor
 Van'daki taramaya Meclis el koydu
ERDAL ŞAFAK
Sıra kime geldi?
Viktor Yuşçenko, Kiev'de...
ÖMER LÜTFİ METE
Ey şanlı TC, devletsen yalanla!
ABD'de (Sacramento)...
UMUR TALU
Patronun oyunu
Onlarca yıl "önce safrayı, yani işçiyi...
'Mavi devrim' alarmı
Ukrayna'da başkanlık seçimini muhalif lider Yuşçenko farklı kazandı.
O delikte değil bir evde ele geçirildim
Devrik Irak lideri Saddam, avukatına "çukurda ABD askerlerince...
Aslana çek bir Arjantin
Aslana çek bir Arjantin
Galatasaray Başkanvekili, 10 numara arayışında öncelikli hedeflerinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu