|
|
Zengin sofraların lüks tatları
Halkın bir kesiminin sadece ismini duyduğu, zengin sofralarının ise vazgeçilmezi olan; lakerda, havyar, trüf mantarı gibi lezzetler sonunda bir kitaba konu oldu. Deniz Gürsoy'un kaleme aldığı Zengin Sofraların Lüks Tatları, bu lezzetleri adabına uygun tüketmenin püf noktalarını anlatıyor.
Çilingir Sofrasında Rakı, Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri ve İnceliklerin Kadehindeki Şarap kitaplarından tanıdığımız Deniz Gürsoy, Zengin Sofraların Lüks Tatları adlı kitabıyla da büyük ilgi topladı. Oğlak Yayıncılık'tan çıkan kitap, yazarı Deniz Gürsoy tarafından "insanoğlunun ağzına çalınmış bir parmak bal" diye nitelendiriliyor. Kitap, halkın büyük kesiminin adını bile duymadığı; altın, havyar, trüf mantarı, kaz ciğeri, şampanya, pavurya, istiridye, somon füme, lakerda, pastırma, Fransız şarapları, ıstakoz, karides, salyangoz, kurbağa bacağı, peynir tabağı, çikolata, konyak ve malt viskisini ayrıntılarıyla ve yüksek sofra zevkine sahiplerin ağız tadına uygun olarak anlatıyor. Gürsoy'un böyle bir kitabı kaleme almasının öyküsü de hayli ilginç... Yabancı bir yiyecek içecek şirketinin Türkiye ve Romanya tepe yöneticisi olarak, yaklaşık 20 yıl boyunca, Avrupa'daki ağırlama sofralarına konuk olan Gürsoy, tanık olduklarını şöyle dile getiriyor:
AB'YE GİRERSEK İŞE YARAR "Avrupa'daki ağırlama sofralarına çok rahat uyum sağlayan Türkler gördüğüm gibi, bazılarının davranışının bizler adına kötü örnek olduğuna da şahit oldum. Bu kitabı da; Avrupa'da iş seyahatine, turistik yolculuğa çıkacak olanlar için, ağzının tadına para yatırmak isteyenler için, bir de Avrupa Topluluğu'na bir gün girersek, işe yarayabilir diye yazdım Dayanamadım; lakerda ve pastırmayı da bizden cabası diye kervana kattım."
Berrin ORUĞ / GÜNAYDIN
|