Lezzet Güneşi
Borçka Kaynar suya etleri katıp, 20 dakika pişirin, kendi suyunda soğutun, süzün ve haşlama suyunu kaynama noktasına kadar ısıtın, pancarları ilave edip, 15 dakika pişirin. Isıtılmış tereyağında soğanları yumuşayıncaya kadar soteleyin. Pancarlara, soğan, kalan sebzeler, defne yaprakları ve tuzu ilave edip, sebzeler yumuşayıncaya kadar 15 dakika pişirin. Etleri ve sirkeyi katıp, 5 dakika daha pişirin. Kremayı gezdirerek sıcak servis yapın.
MALZEMELER (10 kişilik) * 500 gram hindi göğüs kuşbaşı * 1500 ml. su (kaynar) * 3 adet orta boy pancar (küp doğranmış) * 100 gram tereyağı * 1 adet soğan (iri doğranmış) * 1 adet pırasa (1 cm. doğranmış) * 250 gram lahana (iri doğranmış) * 2 adet patates (küp doğranmış) * 2 adet havuç (küp doğranmış) * 1 adet kereviz (küp doğranmış) * 2 adet defne yaprağı * 1 çorba kaşığı sirke * 100 ml. krema * Tuz
Paklalı süzme Unun ortasını havuz şeklinde açın, yumurta ve tuzu ilave edip, una yedirin ve sert bir hamur yapın. Unlu düz bir yüzeyde hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika dinlendirin. Hamuru iki parçaya bölün, her bir hamuru unlu bir yüzeyde 40-45 cm. çapında yufka şeklinde açın. Yufkaları oklavaya rulo şeklinde sarı, oklavayı çıkarın. Rulo yufkaları keskin bir bıçakla 0,5 mm. kalınlığında kesin. Kesilen hamurları şeritler halinde unlu bir yüzeye açın, üzerlerine un serperek en az 2 saat dinlendirin. Isıtılmış yağda soğanları yumuşayıncaya kadar karıştırarak 5 dakika soteleyin. Havucu ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Mercimek, su ve tuzu ilave edip, mercimekler yumuşayıncaya kadar 20 dakika pişirin. Dinlenen makarnaları delikli kevgirde hafif sallayarak unları silkeleyin. Tuzlu bol kaynar suda 15- 20 dakika haşlayıp, süzün. Pişen ev makarnasını tabağın ortasına yerleştirin, etrafına da yeşil mercimeği yerleştirip, servis yapın.
MALZEMELER (4 kişilik) * 150 gram un (elenmiş) * 2 adet yumurta (çırpılmış) * 1 çay kaşığı tuz * 200 gram yeşil mercimek (haşlanmış) * 1 adet soğan (ince kıyılmış) * 3 çorba kaşığı tereyağı * 1 adet havuç (rendelenmiş) * 350 ml. su (ılık)
Vişneli ekmek kadayıfı Ekmek kadayıflarının üzerine 1200 ml. su gezdirin ve 20 dakika dinlendirin. Kağıt havlu ile fazla suyunu alıp, tepsiye yerleştirin. Tencereye kalan su, tozşeker, vişneler ve limon suyunu koyun. Kısık ateşte su kaynama noktasına geldikten sonra 15 dakika kaynatın. Hazırladığınız vişneli şerbeti ekmek kadayıfın üzerine yavaş yavaş dökün. Kısık ateşte, tepsiyi çevirerek 30-40 dakika pişirin. Ilınınca servis tabağına alın. Dilimleyerek kaymakla birlikte servis yapın.
Not: Kullanacağınız tepsi yüksek kenarlı, mümkünse kalın tabanlı ve ekmek kadayıfından en az 6-7 cm. büyük olmalı.
MALZEMELER (30 dilim) * 1 adet ekmek kadayıfı * 2200 ml. su * 750 gr. tozşeker * 500 gram vişne * 2 çorba kaşığı limon suyu * 3 rulo kaymak
|