kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çanakkale şehitleri üç filmle birden anılacak
Çanakkale şehitleri üç filmle birden anılacak
Örnek: Gelibolu'yu 200 bin kişi izler

Çanakkale şehitleri üç filmle birden anılacak

33 bin 665 Anzak askerinin şehit olduğu Çanakkale Savaşları'nın 90'ıncı yıldönümü üç filmle anılacak. 'Gelibolu' 18 Mart'ta vizyona girecek, 'Gelibolu Rüzgarı' nisanda çekilecek, üçüncü filmin senaryosu ise bitme aşamasında Savaşta şehit veren devletlerin arşivlerini açtığı filmlerden 'Gelibolu'; İngiltere, Avustralya ve ABD'de gösterilecek. Yeni Zelanda'da nisanda yapılacak anma törenlerinde ise Başbakan Helen Clark'ın katılımıyla filmin galası yapılacak.

Çanakkale Savaşları'nın 90'ıncı yıldönümü, biri belgesel olmak üzere 3 filmle anılacak. 213 bin 882 Türk askeriyle 26 bin 94'ü Avustralyalı, 7 bin 571'i Yeni Zelandalı olmak üzere 33 bin 665 Anzak askerinin ve 200 bin üzerinde İtilaf Devletleri askerlerinin şehit olduğu Çanakkale Savaşları'nı anlatan filmlere en önemli destek de Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinden geldi. Kültür Bakanlığı'nın maddi desteği olmayan filmler arasında çekimleri tamamlanan 'Gelibolu' isimli belgesel, Türkiye'de Çanakkale Savaşları'nın yıldönümü olarak belirlenen 18 Mart'ta vizyona girecek.

ÜÇ ÜLKEDE GALASI OLACAK
'Atatürk', 'Nemrut' ve 'Hititler' adlı belgesel filmlerinin de yönetmeni olan Tolga Örnek tarafından çekilen 'Gelibolu'nun galası ise 15 Mart'ta Lütfi Kırdar Gösteri ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek. Belgeselin ayrıca 13 Nisan'da İngiltere'nin Londra Kraliyet Savaş Müzesi'nde, 18 Nisan'da Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington Ulusal Müze'de ve 21 Nisan'da Avustralya'nın başkenti Sydney War Memorial'de de birer galası yapılacak. 6 Haziran'da ise ABD'nin New York kentinde özel gösterim düzenlenecek. Altı yıllık bir araştırmanın ardından belgesel film olarak çekilen 'Gelibolu'nun danışmanlığını Dr. Feza Toker'in başkanlığında 25 kişilik bir ekip üstlendi. Volker Tittel'in görüntü yönetmenliğini, Oliver Munch'un sanat yönetmenliğini ve Karl Heinz Boching'in özel efekt yönetmenliğini yaptığı 'Gelibolu', Türkiye'de 18 Mart'ta ve 60 salonda gösterime girecek. Seslendirmesini ise Tolga Örnek'in bir önceki belgeseli 'Hititler'i de seslendiren Jeremy Irons yapacak.

BAŞBAKAN DA KATILACAK
Türkiye'de 35 mm 'high definition' formatında çekilen ilk belgesel film olma özelliğini taşıyan 'Gelibolu', İngiltere Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya Savaş Müzesi, Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı ve Türk Askeri Müzeleri'nin sağladığı arşiv kaynaklarıyla çekildi. Bu arada 'Gelibolu'nun 18 Nisan'da Yeni Zelanda'da gerçekleşecek galasının önemli bir de konuğu olacak; başkent Wellington'daki Ulusal Müze'de yapılacak galaya Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark katılacak. Clark'ın bir konuşma yapacağı törende, daha sonra Çanakkale şehitleri için saygı duruşunda bulunulacak.

DİĞER İKİ FİLM DE ÇEKİLECEK
Diğer filmlerden 'Gelibolu Rüzgarı'nın çekimleri ise nisan ayında başlayacak. 'Mumya Firarda'nın yönetmenliğini de yapan Erdal Murat Aktaş'ın çekeceği 'Gelibolu Rüzgarı' isimli sinema filmi için alt yapı çalışmaları tamamlandı. Aktaş, bugünlerde oyuncu kadrosunu hazırlıyor. 'Gelibolu Rüzgarı'na Avustralya Film Komisyonu hem maddi destek sağladı hem de kaynak araştırmasına yardımcı oldu. Türk ve Avustralyalı oyuncuların rol alacağı film, önümüzdeki sonbaharda vizyona girecek. Yönetmen Aktaş, neden Çanakkale Savaşları'nın filmini çektiğini şöyle açıkladı: "Genç nesillere Çanakkale Savaşları'nı; cephede savaşan insanları anlatmak istedim. Orada yaşanan gerçek bir yaşam öyküsünü sinemaya taşıyarak, 'Vay be ne büyük bir mücadele verilmiş' demelerini istiyorum." Bu arada Çanakkale Savaşları'yla ilgili üçüncü filmi Yılmaz Erdoğan çekecek. Senaryosu üzerinde çalışmalarını sürdüren Erdoğan'ın, filmin çekimlerine ne zaman başlayacağı henüz belli değil. Filmin bu yıl vizyona çıkması bekleniyor.

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Eş seçme kriterleri
 Versace'nin yeni yüzü: Madonna
 Semra Hanım'a 'afişli' protesto
 1 YTL'ye tiyatro
 Memiş Hoca uyarıyor
AYŞE ÖZYILMAZEL
Tuğçe; ex-aşkına neler ettin?
Benim kafam bu işlere...
GÜLSE BİRSEL
Benim balonlarım vardı!
Gazeteciler bilir. Bu mesleğin...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Sumaklı dolma

Sumağa 1,5 su...
" Her an çılgınca şeyler yapabilirim "
Hande Yener: Çılgınlık yapabilmek için potansiyelim var. Aklıma eseni...
Fidel Castro'dan torpilli Türk filmi
Fidel Castro'dan torpilli Türk filmi
Öger Prodüksiyon tarafından Küba'da çekilen Şans Kapıyı Kırınca,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.