kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Benim balonlarım vardı!

Gazeteciler bilir. Bu mesleğin bütün keyfi, prestiji ve heyecanı dışında bazı 'lolipop' yanları da vardır: Sinema-tiyatro biletleri, restoranlarda gazeteci olduğunuz öğrenildiği zaman gösterilen ihtimam ve yılbaşı hediyeleri mesela! Firmalar, özellikle ürünlerini tanıtmak ve dergicilere bir selam göndermek amacıyla, yılbaşlarında coşarlar. Olan muhaberat servisine olur! Yüzlerce çiçek, çikolata, ajanda, atkı, çanta vs. arasında boğulur muhaberat bölümünün emekçileri! Üstüne üstlük telefon edip, "Biz bilmemnereden arıyoruz, bir kutu lokum yollamıştık, acaba falanca hanımın eline ulaştı mı?" türü sorularla muhatap olurlar. Dergi çalışanlarını hediyeler konusunda fikir teatisinde bulunurken görürsünüz: "Sana pembesini mi göndermişler? Aaa şuna gelen ajanda bize niye gelmedi?" gibilerinden. Yanılmıyorsam aziz dostum Mansur Forutan'ın bu konuyu derinlemesine işleyen bir yazısı vardı geçmiş yıllarda. Benimse konum farklı. Bu yıl, gazetecilik geçmişim boyunca, (ki şimdilerde 13. yılımı falan idrak ediyor olmalıyım) aldığım en güzel kurumsal yılbaşı hediyesini aldım! Sağolsun Penguen dergisindeki mizahçı arkadaşlar, ki hepsinin hastasıyım, nefis bir file yollamışlar bana! Filenin muhteviyatını şöyle özetleyebiliriz:
Lastik top, emzik şeker, açılır kapanır bardak, kaynana dili, top çiklet, mızıka, balon, topaç, horoz şekeri, bilye, düdük, Mabel çiklet, şemsiye çikolata... Ayriyeten, pompasını sıkınca su fışkırtan bir plastik yüzük ve üfleyerek topunu havada tuttuğunuz bir 'ağızlıklı basket potası' da var bu muhtelif çap ve ebatlardaki oyuncakların arasında! Allah tuttuğunuzu komik yapsın! Bir filenin içinde, toplasan 20 Yeni Türk Lirası falan tutacak bir sürü ıvır zıvır sayesinde, SPA'ya gitmiş gibi oldum ayıptır söylemesi! Fileyi elime aldıktan bir saat kadar sonra, kendimi halının üzerinde resmen 'oyuncak oynarken' yakaladım! Ağzım da açık. Şahane bir aptallık gelmiş üstüme, bir eğleniyorum ki, kendi kikirdememe uyanmışım! Bir mızıkaya saldırıyorum, bir topaca! Fark ettim ki, 70'li yıllarda doğduğum halde, bana bu oyuncaklardan çok azı alınmış zamanında! Fazlaca pedagojik özen sahibi anne babanın zararları... Daha çok 'Barbie bebek getirtelim, elektrikli tren alalım, legoları yığalım beyni gelişsin' bakış açısı hakim olduğundan, bu şahane saçmalıklardan, galiba sadece mızıkayla bilye vardı bende, bir de arada uçan balon diye tuttururdum!
Zaten belli bir yaştan sonra, oyuncaktan çok, kitap çocuğu olduğum ortaya çıktı. Misafirliğe gidilen teyzeler, ablalar, "Ay ne güzel, ver eline bir kitap, unut" derlerdi, sanki ben duymuyormuşum gibi! "Kitap okuyoruz ama sağır değiliz, heeey" gibilerinden sinir sinir dönüp bakardım! Ama hayatımın ilk oyuncak bebeğiyle tanışma anım, ben hatırlamasam da, Super 8 formatında kaydedilerek ölümsüzleşmiş! Gülse, ikinci yaşını kutladığı, daha doğrusu, başka insanların onun ikinci yaşını kutladığı, kendisinin pek de farkında olmadığı doğum gününde... Dantelli, fistolu, kırmızı kareli bir elbise giydirilmiş, yere, halının üzerine oturtulmuş. Karşıdan komşu teyze, hediyesini çıkartıp, Gülse'nin görebileceği bir açıdan sallıyor: Sarı saçlı bir bebek. Etrafta yeğenler, komşular, abla, ağabey, vesaire, herkes tepki bekliyor. Çığlık mı atacak, ilgilenmeyecek mi, gülecek mi? Gülse bebeği görür görmez, öngörülenlerin hiçbirini yapmayıp, histeri krizine kapılmışçasına titremeye başlıyor! Kollarını uzatıp, parmaklarıyla bebeğe 'gel, gel' yapıyor ama neşeden eser yok! Daha çok büyük bir hırs, sabırsızlık ve sinir! Tır tır tır diye gürültü yapan, sessiz bir kayıtta, açıklanması zor bir duygu fırtınası görülüyor. İki yaşın tüm duygusal birikimi, bir anda ortaya dökülmüş ve öylece kayıtlara geçmiş! Misafirler sırıtmaya çalışıyorlar ama bir yandan da "Çocukta var mı bir tuhaflık?" düşüncesi, uzaktaan, bir gölge halinde, kafalardan geçiyor! Gülse hâlâ titriyor ve en sonunda bebek eline verilince, oyuncağına sımsıkı sarılıyor! Bu olaydan 30 yıl sonra, yine bir halının üzerinde otururken, benzer bir heyecan yaşadım! Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Metin Üstündağ, henüz tanışmadığım Yiğit Özgür ve bütün Penguen'ciler... Allah müstahakkınızı versin!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Açık teşekkür!   / 08-01-2005
 Yılbaşı hediyesi krizi!   / 26-12-2004
 Büyüye inanır mısınız?   / 25-12-2004
 Suçlular aramızda, mesela ben!   / 19-12-2004
 Şöhret olmak acı ister!   / 18-12-2004
 Kadın oyuncuların en büyük derdi!   / 12-12-2004
 Vesikalık fotoğraf hakkınızda ne söylüyor!   / 11-12-2004
 Dizideki elbiseyi bana yollar mısınız?   / 05-12-2004
 Jerry Seinfeld'e teşekkürlerle!   / 04-12-2004
 Bugün de 'ince kalmanın sırları'!   / 28-11-2004
AYŞE ÖZYILMAZEL
Tuğçe; ex-aşkına neler ettin?
Benim kafam bu işlere...
GÜLSE BİRSEL
Benim balonlarım vardı!
Gazeteciler bilir. Bu mesleğin...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Sumaklı dolma

Sumağa 1,5 su...
" Her an çılgınca şeyler yapabilirim "
Hande Yener: Çılgınlık yapabilmek için potansiyelim var. Aklıma eseni...
Fidel Castro'dan torpilli Türk filmi
Fidel Castro'dan torpilli Türk filmi
Öger Prodüksiyon tarafından Küba'da çekilen Şans Kapıyı Kırınca,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.