kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kerkük'deki durum kaygı veriyor
Özel Kuvvetler'deki yolsuzluk davası
ABD - PKK konusu
'Kıbrıs önümüzü tıkayan bir engel değil'
Afganistan görevi Nato yükümlülüğü
TSK'da şeffaflık ve yolsuzluk konuları
Yunan basınındaki Kardak haberleri gerçekleri yansıtmıyor

Kerkük'deki durum kaygı veriyor

Genelkurmay II. Başkanı İlker Başbuğ,aylık olağan değerlendirme toplantısında Kıbrıs'tan Kerkük'e, Irak'tan irtacai hareketlerle mücadeleye ABD ile ilişkilerden yolsuzluklara kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Başbuğ Kerkük'teki durumun kendilerini endişelendirdiklerini söylerken, Kıbrıs'ın engel olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Irak'taki seçim sonuçlarının Kerkük'te ciddi sorunlar yaratırsa, bunun Türkiye için de ciddi bir güvenlik sorunu haline dönüşebileceğini belirterek, Kerkük'le ilgili az olmakla birlikte yine de ümitleri korumaya çalışmak gerektiğini söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlenen aylık basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, Kerkük'te Türkiye'nin isteğinin dışında gelişmeler yaşandığını belirterek, ''ABD'ye karşı bir güvensizlik hissediyor musunuz?'' sorusunu yanıtlarken Orgeneral Başbuğ, Irak'taki yaşamın ve şartların normal olmadığını ve gerçekten zor bir durum olduğunu kabul etmek gerektiğini, kontrolün tam olarak Irak Geçici Hükümeti ile koalisyon güçlerinin elinde olduğunu söylemenin zor olacağını dile getirdi.

Kerkük'ün demografik yapısıyla ilgili rakamlara bakıldığında Irak Geçici Yasası'nın 58. maddesinin dışında gelişmeler olduğunu gösterdiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, BM'ye akredite olan insan hakları gözetim örgütünün 1991-2000 yılları arasını kapsayan rakamlarına göre Kerkük'ten 100-120 bin kişinin ayrıldığını, bunların da sadece Kürtler olmadığı ve bu rakamın içinde Türmenler ve Asurilerin de bulunduğunu gözler önüne serdiğini anlattı.

Irak TicaretBakanlığı'nın gıda karnelerine bakıldığında ise Kerkük'e gelen Kürtlerin 350 bine yaklaştığının görüldüğünü ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Bu iki değerlendirme, Kerkük'teki nüfus hareketlerinin 58. maddenin dışına taştığını gösteriyor. Yine de bu rakamlar teyide muhtaç... Irak'taki durumun normal olduğunu, herşeyin kontrol altına olduğunu söylememiz mümkün değil'' diye konuştu. Bu hususu defalarca gerek kamuoyuna gerekse bir araya geldikleri ABD'li yetkililere ilettiklerini belirten Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

'Tablo biraz endişe verici boyutta. Önemli olan, Irak'ta bir seçim yapılacaktır. Temennimiz o ki, bu seçim beklenen şekilde olsun. Bu seçim sonuçlarının Irak'taki bütün taraflar tarafından kabul edilmesi çok önemli. Seçim sonuçları bütün taraflarca benimsenmezse, daha önce belirttiğimiz endişelerimizin gerçekleşmesi söz konusu olur. Bununla ilgili olarak devletimiz bütün girişimlerini yaptı. Dışişleri Bakanımız da BM Genel Sekreteri'ne bir mektup yazdı.''

Orgeneral Başbuğ, bu andan itibaren yapılabilecek olanın olayı takip etmek ve seçim sonuçlarının Irak'taki tüm taraflarca kabul edilecek bir şekilde olmasını temenni etmek olduğunu kaydetti.

'KERKÜK'TE YANLIŞ ADIMLAR ATILMAMALI'

Bir başka gazetecinin ''30 Ocak'taki seçimlerin sonucuna göre Kerkük'te bir çatışma ihtimali var mı?'' sorusunu yanıtlarken,
Orgeneral Başbuğ, Irak'a istikrar getirmek için adımlar atılırken, bazı grupların Kerkük'ün demokgafik yapısını değiştirme çabası içinde olduğunu Temmuz 2004'te dile getirdiklerini ifade ederek, bunun Türkiye'nin güvenliği açısından da ciddi endişeler yaratabileceğini söyledi.

Kerkük'ün nüfus yapısındaki değişimin sadece seçim sonuçlarında değil, uzun vadede Kerkük'ün geleceğiyle ilgili bir konu olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, ''Bu sadece Irak için değil, bölge için de risk taşımaktadır. Bizim temennimiz bu istikamette yanlış adımların atılmamasıdır'' dedi.

Irak'ta 1950'lerde yapılan seçimde Kerkük'te büyük bir Türkmen nüfusun bulunduğunun görüldüğünü ifade eden Orgeneral Başbuğ, bu ay yapılacak seçimlerin ardından diğer grupların bu sonuçları kabul etmeme ihtimalinin bir çatışmaya neden olabileceği endişesini taşıdıklarını söyledi.

Türkiye olarak hayati önem verilen iki temel konunun, Kerkük'ün Kürt bölgesine dahil edilmemesi ve Irak'ta yaşayan Türkmen soydaşların siyasi haklarının savunulması olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, diplomatik kanalları kullanarak, dostça düşüncelerini ve olabilecek tehlikeleri ilgililere iletmekten başka şu anda bir hareket tarzlarının bulunmadığına işaret etti. Orgeneral Başbuğ, ''Sonuç, orada ciddi sorunlar yaratırsa, bu gerçekten Türkiye için de ciddi bir
güvenlik sorunu haline dönüşebilir. Bizim temennimiz böyle bir dönüşümün olmamasıdır. Kerkük'le ilgili az olmakla birlikte yine de ümidimizi korumaya çalışmamız gerekir'' dedi.

KİLOMETRE TAŞI OLABALİR

Genelkurmay II. Başkanı İlker Başbuğ, egemenliğin Iraklılar'a devri konusunda seçimlerin önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti. Orgeneral Başbuğ, Kerkük'teki durumun, Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünü dahi tehdit ederek, bölgede büyük bir güvenlik sorunu yaratacağından endişe duyduklarını ifade ederek, 'Böyle bir gelişme, Türkiye için de önemli bir güvenlik sorunu oluşturacaktır' dedi. Orgeneral Başbuğ, basını bilgilendirme toplantısında, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orgeneral İlker Başbuğ, Irak'ta devam eden ve kendilerinin de dikkatle izledikleri konuların başında, seçim süreci ve sonuçları, özellikle Musul ve Kerkük'te meydana gelen gelişmelerin yer aldığını belirtti. Musul'daki durumun, geçmiş duruma göre, bugün büyük çatışma ihtimali taşımadığını ifade edebileceklerini kaydeden Orgeneral Başbuğ, Irak geçici yasasının 58. maddesinin, Saddam Hüseyin döneminde değiştirilen Kerkük'ün demokratik yapısının, eski duruma dönüştürülmesine olanak tanıdığını anımsattı. Orgeneral Başbuğ, 'Ancak bugün Kerkük'te yaşanan durum, değişikliğin bu çerçevenin dışına taştığını göstermektedir. Kerkük'e göç ettirilen yüzbinlerce Kürt göçmenin, seçmen listelerine kayıt ettirildiği ve geri kalanların da kaydedilmeye çalışıldığı medyada da açık bir şekilde yer almıştır. Bu kayıt işlemleri dün itibariyle sonuçlanmıştır' diye konuştu. Bu durumun Kerkük'e ilişkin seçim sonuçlarını tartışmalı bir duruma sokabileceğini, Kerkük için adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını neredeyse olanaksız bir hale getirebileceğini defalarca söylediklerine işaret eden Orgeneral Başbuğ, bundan önceki çeşitli brifinglerde, bu konunu önemine dikkati çektiklerini kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Daha da kötüsü bu gelişmelerin Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünü dahi tehdit ederek, bölgede büyük bir güvenlik sorunu yaratacağından endişe duymaktayız. Böyle bir gelişme Türkiye için de önemli bir güvenlik sorunu oluşturacaktır. Irak'taki seçim sürecini yakından takip ediyoruz. Egemenliğin Iraklılar'a devri konusunda seçimler, önemli bir kilometre taşı olacaktır. Başta Sunni Araplar olmak üzere, seçimlere yüksek oranda katılım, bir noktada seçimlerin meşruiyetine büyük katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede her türlü önlemin alınmasının önemi açıktır.

Seçim sonrasındaki Irak'taki gelişmelerin olumlu yönde olabilmesi için önemli ölçüde seçim sonuçlarının, tüm Irak halkı tarafından kabul edilmesine, tüm etnik kesimlerin adil bir şekilde temsil edildiği bir uzlaşı hükümeti kurulmasına ve bu hükümetin başarılı olacağına Irak halkının inanmasına, ayrıca diğer bir faktör Irak güvenlik kuvvetlerinin etkinliğinin süratle artırılarak, koalisyon kuvvetlerinin sorumluluğunu tedricen devr almadaki başarı derecesine, hazırlanacak anayasa üzerinde taraflar arasında sağlanacak uzlaşıya bağlı olduğunu değerlendirmekteyiz.

Seçim sonrasında Irak'taki tarafların özellikle koalisyon kuvvetlerinin geleceğine ilişkin verecekleri işaretlerin, yapacakları açıklamaların, söz konusu sürece büyük etkisi olacağına da inanmaktayız.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hakkari 7 defa sallandı
 Türkiye'den ABD'ye PKK uyarısı
 İşadamları Aceh'te Türk bölgesi kuruyor
 Kaçaklar Savaş Ay'a teslim oldu
 Hakkâri'de yedi ayrı deprem: 2 ölü, 22 yaralı
 Katil ilaç Türkiye'de 2.5 milyon kutu sattı
 Büyükanıt'tan güvence
 Papadopulos Kıbrıs için Atina'dan destek istedi
 'Roboakut' depremde çok can kurtaracak
 İlk 500'e bile giremedik
 Milli Eğitim'de kadının adı yok
 Dersimiz deprem
 Antalya'da tsunami izi
 3 bin 764 Iraklı kayıt yaptırdı
 16 askeri personel hakkında dava
 İskeçe Türk Birliği AİHM'ye gidecek
 Kore şehitleri aynı üniforma ile anıldı
 Arslan, yeniden Emniyet Genel Müdür Yardımcısı
 Beyaz kâbus yurdu esir aldı
 Kaçak yapılaşmada Sultanbeyli önde
 Çocuk Meclisi boş durmuyor
 'Belgüzar'da darp yok'
 Öğretmenlik başvuruları bugün
 Iraklı gözlemciye kapkaç
ERDAL ŞAFAK
Davos'taki dünya
Bir zamanlar Thomas...
UMUR TALU
Bir daha olmasın! (Yakın tarih medya dersleri 1)
Bir...
ERGUN BABAHAN
CHP gerçeği ve Baykal
Baykal, sadece Irak Savaşı...
Bush geliyorum demez!
Küresel ısınma yüzünden dünyayı 10 yıl sonra felaketlerin beklediğini...
Irak askerlerine işkence suçlaması
Art arda işkence fotoğrafları ortaya çıkan Amerikan ve İngiliz...
Bombalar Patlıyor
Bombalar Patlıyor
Galatasaray 3 saat süren pazarlık sonrası Hakan Yakın'la ön protokol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu