kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2005'te şirket evlilikleri 10 milyar doları bulacak

Geçen yıl Türkiye'de 2.5 milyar dolarlık şirket evliliğinde yabancı payı düşük oldu Türk Telekom, Milli Piyango, Erdemir gibi satışlarla bu yıl yabancı rekoru da kırılacak.

Geçen yıl Türkiye'de gerçekleştirilen 91 şirket birleşmesinin değeri 2.5 milyar doları buldu. Bu rakam son yılların en büyük işlem hacmi olarak belgelendi. 2003 yılında 1.4 milyar dolar, 2002 yılında ise sadece 614 milyon dolarlık satın alma ve birleşme oldu. Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young tarafından açıklanan rapora göre 2005 yılında şirket birleşme ve satın almaları 10 milyar doları bulacak. Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, Türk Telekom, Telsim, Milli piyango, Erdemir, Tüpraş, çimento fabrikaları ve Star gibi özelleştirmelerle 2005'te son 10 yılın toplamından bile daha büyük rakamlara ulaşılacağını söyledi. Dünyada birikmiş bir sermaye fazlasının olduğuna işaret eden Deldağ, AB sürecindeki gelişmelerle Türkiye'nin bu fonlardan daha büyük pay alacağını öngördüklerini ifade etti. Rapora göre geçen yıl Türkiye'deki satın almaların çoğunu yine Türkler yaptı. 91 operasyonun sadece 18'inde yabancı şirketler yer alırken 73 şirket Türkler tarafından satın alındı. 2005'te ise satın almalarda yabancıların payı daha büyük olacak. İşte 2005'in ses getirecek operasyonları:


Yapı Kredi
Bu yılın ilk büyük şirket satışı önceki gün açıklanan Yapı ve Kredi Bankası'nda oldu. Bankanın yüzde 57'lik hissesi 1.6 milyar dolara Koç Grubu'na satılması ile ilgili görüşmelerin olumlu sonuçlandığı açıklandı. Bankacılık sektöründe bu satışın yanı sıra iki satış daha bekleniyor. Bunlardan Şekerbank'ın Robabank'a satışının da nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor. Ayrıca Doğan Grubu'na bağlı Dışbank için ortak arayışları da devam ediyor.

Milli Piyango
2005'in en çok ilgi çeken özelleştirmelerinden biri de Milli Piyango İdaresi'nin ihalesi olacak. Kurumun talipleri arasında yer alan Rotschild Ailesi de dahil Doğuş Grubu, Oyak, ABD'li Gtech ile İsveç- Avusturya ortaklığını temsil eden Tattersall's'in de arasındaki bulunan 8 grubun ilgilendiği belirtiliyor.

Tekel Tütün
Tekel'in tütün ve sigara bölümü de ikinci kez ihaleye çıkacak. Kurumun içinde bulunduğu süreci, Tekel bayilerinin kurduğu ortak girişim grubunun yanı sıra, Philip Morris, JTI, BAT gibi Türkiye'de faaliyet gösteren sigara şirketleri de yakından takip ediyor.

Türk Telekom
İhale süreci başlayan Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satış ihalesi için ön yeterlilik alan firmalar arasında Belgacom SA de droit puplic, Doğan Şirketler Grubu, Emirates Telecom- Cetel Çalık Enerji-Dubai İslamic Bank ortak girişimi, Koç-Sabancı Ortak Girişimi, Mepa İnşaat, Multi Global Link, Oyak, Saudi Oger Ltd, SK Telecom Co., Telecom İtalia İnternational, Turkish Privatizantion Investors, Turktell Bilişim Servisleri liderliğindeki 14 üyeli ortak girişim grubu yer alıyor.

Petkim
İki kez ihaleye çıkmasına rağmen sonuç alınamayan Petkim'in satışı da bu yıl içinde tamamlanması planlanan özelleştirmeler arasında. Kurumun ilk talibinin İran milli petrol şirketi olduğu belirtiliyor.

Digiturk
Çukurova Holding bünyesinde yer alan Digiturk'ün satışına ilgi şaşılacak derecede yüksek oldu. Yerli ve yabancı şirketlerin hücum ettiği şirketin yabancı talipleri arasında AIG Emerging Europe Infrastructure Fund, Advent International, CanWest/Global Yatırım Holding, Groupe Canal+ A.A, Gulf DTH LDC, Myriad International Holdings, News Corporation, Orbit Communications Company (BVI), Providence Equity Partners Ltd, RP Capital UK Limited, TF1, Viasat Broadcasting UK Ltd. yer aldı. Türk yatırımcılardan Akkök Grubu, Borusan, Doğan Yayın Holding, İnterkom Telekomünikasyon, İşNet, MyNet, Oyak Grubu, Park Holding ve Yaşam Televizyon da ilgilendiklerini açıkladılar.

Erdemir
Talibi en fazla olan şirketlerin başında. Hintli Mittal Grubu, Fransız Arcelor, İngiliz Corus, Severstal, Novelipetsk, US Steel ve Rus şirketleri şimdiye kadar niyetini belli edenler arasında.

Çimento fabrikaları
Sabancı Holding şirketlerinden Akçansa, Uzan Grubu'na bağlı çimento fabrikalarıyla şartlar uygun olduğu taktirde ilgileneceğini açıklamıştı. Toplam 10 fabrikadan oluşan grupla, Oyak, Fransız Lafarge ve dünyanın önde gelen çimento şirketleri de ilgileniyor.

Telsim
El konulan Uzan Grubu şirketleri içinde yer alan Telsim'in de bu yıl elden çıkarılması planlanıyor. İngiliz Vodafone, Norveçli Telenor, Kuveytli MTC ve Dubai sermayeli Hatchison gruplarının Telsim'le ilgilendiği biliniyor.

Tüpraş
İlk ihaleye katılıp kazanan ancak sonra ihale iptal edildiği için hüsrana uğrayan Tatar Tatneft-Zorlu ortaklığı kurumla hala ilgilendiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra Shell, BP. Rus TNK ve Kazak Salamat da ihaleyi yakından takip ediyor.

Star Medya Grubu
Star Medya Grubu'na yerli grupların dışında, Almanya'nın ikinci büyük kanalı SBS Broadcasting gibi pekçok yabancı da yakın ilgi gösteriyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Turkcell, Karamehmet'te kalacak
 En iyi yatırım değişken faizli tahvil
 Sigarada ÖTV oranı arttı 50 kuruşluk zam göründü
 SEKA'nın yükünü 70 milyona ödetemeyiz
 Vergide 10 yılın en iyi tahsilatı
 Ford'da tarihi rekorlar kırıldı bayiler Paris'le...
 Erdoğan'a hediye edilen tablet PC Türkçe bilmiyor!
 İhracat 2005'e artış hızını keserek girdi
 Hayali bono biliniyormuş!
 Uzanlar'ın tabloları satılıyor
 Erdoğan, beyaz ette komisyonu durdurdu
 İTO: Enflasyon binde 5 azaldı
 Babacan MUSİAD'ı kabul etti
 Akzo Nobel'e kartel suçlaması
 Bilgin: Turkcell'de yetkiliyiz demedik
 Hesap uzmanları, 'sosyal güvenliği masaya yatırıyor'
GÜNTAY ŞİMŞEK
Koray Aydın iyi aydınlatamamış
İstanbul'u bekleyen...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İhracatta duraklama inşallah geçicidir
Hem 2004 yılı dış...
Urla'da bir köy var içinde de gerçekler
Çocuk Köyü'ndeki peşkeş çekilen kızlar, uyuşturucu gibi iddiaları...
Oxford'lu genç gasp kurbanı
Tatil için ailesinin yanına gelen Oxford'lu genç sokak ortasında...
Kerkük Sancısı
Kerkük Sancısı
Talabani: Kerkük, Kürt ve Türkmenler arasında kardeş kent olacak.
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
Başbakan Erdoğan, Irak'taki seçim sonrası yaşanan Kerkük ve...
IMKB
E: 27.850 D:% 1,90
DOLAR
S: 1,333 D:% -0,225
EURO
S: 1,736 D:% -0,115
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu