kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Başbuğ ve Erdoğan farkı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında ettiği sözler, Kerkük konusunda Ankara'da bir haftadır yükselen tansiyonun zirve noktası oldu. Bu anlamda Erdoğan, hem kamuoyu ve AKP tabanı, hem de önceki günkü basın toplantısındaki sıkıntılı havayı yansıtıyordu.
Başbakan, doğrudan Washington yönetimine sitem niteliği taşıyan ifadeleriyle, birkaç konuya itiraz ediyor. Son günlerde yabancı gazetelere verdiği demeçlerden de biliyoruz ki, Erdoğan'ın itirazları, ABD'nin Kürt grupların Kerkük'ün demografik yapısının değiştirilme çabalarına seyirci kalması, Irak seçimlerinde Sünnilerin yeterince temsil edilmemesi, seçimlerin yapılış tarzı ve Irak'taki Amerikan güçlerinin PKK'ya operasyon işini "bir başka bahara" ertelemesi.
Erdoğan benzer şikayetleri geçen hafta Davos'ta yabancı gazetecilerle yaptığı sohbette de dile getirmiş, hatta Reuters haber ajansı, Başbakan'ın 27 Ocak'ta (Irak seçimlerinden önce) seçimlerin "demokratik olmadığı" yolundaki demecini "flaş haber" olarak geçmişti. Başbakan'ın ekibinin haberi düzeltme çabalarına rağmen, Reuters Erdoğan'ın seçimle ilgili tutumunu tüm dünyaya bu başlıkla duyurdu. Önceki gün Newsweek ve Wall Street Journal'a da verdiği demeçler de, uluslararası kamuoyunda büyük yankı buldu.
Neden? Çünkü Erdoğan'ın Irak seçimleriyle ilgili mesajları, Arap liderlerinden daha keskin, Avrupalı meslektaşlarındansa kat kat olumsuz. (Örneğin Fransa, Almanya ve Rusya dahil savaş aleyhtarı ülkelerin liderleri, seçim sonuçlarını tatminkar bulduklarını belirtirken, Jacques Chirac George Bush'u telefonda kutladı; Fransız Dışişleri bakanı Michel Barnier ve Vladimir Putin ise seçimleri "demokrasi için ilk adım" olarak nitelendirdi.)
Türkiye'nin ise, kendine has çok özel koşulları olması, Ankara'yı seçimler konusunda isteksiz, Kerkük konusunda endişeli kılıyor. Hükümet ayrıca Irak seçimlerinde şanssız duruma düşen Sünni-Arap azınlığa diğer etnik gruplardan daha büyük önem atfediyor.
Aslında hükümet davranmadan önce, benzer kaygılar Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen haftaki basın toplantısına da yansımıştı. Ancak içerikteki benzerliğe karşın, Başbuğ'un ifade ve üslubuyla Erdoğan'ınki arasında, diplomatların gözünden kaçmayan ciddi farklar var.
Genelkurmay İkinci Başkanı'nın basın toplantısını dinleyenlerin geçen hafta en çok vurguladığı nokta, Başbuğ'un Kerkük ve PKK endişelerini dile getirirken ABD'yle ikili ilişkiler konusunda kullandığı "özenli" üslup oldu. Başbuğ, ABD'nin PKK "ataleti" konusunda TSK'nın son derece haklı sitemlerini dile getirdikten sonra, "Ama Türk Amerikan ilişkileri tek konuya endekslenmeyecek kadar geniş kapsamlıdır" dedi. General'in aynı ifadeyi tam dört kez kullanmış olması, Washington'da da beklenen etkiyi yarattı; duyduğumuz kadarıyla ABD hükümetince de TSK'nın "yıpranan ikili ilişkileri yeniden tazelemek" arzusunun dışavurumu olarak yorumlandı.
Hükümet ve TSK arasında, Irak seçimleri ve Türkiye'nin ne yapacağı konusunda da farklı üsluplar olduğu söylenebilir. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kerkük konusunda bu hafta "Gerekirse önlemlerimizi alırız" ve "Seyirci kalmayız" ifadelerini kullandılar. Başbuğ'un seçim değerlendirmesi ise, uyarıların yanında seçimlerin iyi geçmesi temennilerini de içeriyordu., TSK, Irak'ta yeni hükümet ve Washington'la ilişkilere olumsuz yansıyacak tehditkar ifadelerden özenle kaçındı. Özellikle Orgeneral Başbuğ'un Atatürk'ün "Musul'a girmek" konusunda TBMM kürsüsünden yaptığı "Alırız almasına ama sonra ne olacak" konuşmasını okuması, TSK'nın, "beyanatlar"dan ziyade Kerkük konusunda "sonuç almaya" niyetli olduğunun göstergesi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya Erdoğan "Haçlı Seferi" deseydi?   / 30-01-2005
 CHP'den Irak'a: İki seçimin anatomisi   / 29-01-2005
 Başbuğ'un yolsuzluk vurgusu   / 27-01-2005
 CHP daha özgürlükçü olmalı   / 24-01-2005
 İran'la neler olabilir?   / 19-01-2005
 Abizaid burada PKK sandıkta   / 12-01-2005
 Sıkıcı bir yazı   / 10-01-2005
 Yağmur ve Cohen'in kemikleri   / 08-01-2005
 Bir kadın vekil linç edildi   / 03-01-2005
 Kabine değişikliği fantezisi   / 30-12-2004
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Başbuğ ve Erdoğan farkı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın...
MUHARREM SARIKAYA
Irak'ta çözümü Anayasa sağlar
Hafta sonu Irak'ta yapılan...
YAVUZ DONAT
Demirel: "İki testi çarpıştı..."
Süleyman Demirel...
Urla'da bir köy var içinde de gerçekler
Çocuk Köyü'ndeki peşkeş çekilen kızlar, uyuşturucu gibi iddiaları...
Oxford'lu genç gasp kurbanı
Tatil için ailesinin yanına gelen Oxford'lu genç sokak ortasında...
Kerkük Sancısı
Kerkük Sancısı
Talabani: Kerkük, Kürt ve Türkmenler arasında kardeş kent olacak.
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
Başbakan Erdoğan, Irak'taki seçim sonrası yaşanan Kerkük ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu