kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Ekonomi öncelikli konu ama

Son günlerde mali piyasalar üzerinde hakim olan tedirginlik devam ediyor. Peki insanların anlamakta güçlük çektiği durum nedir? Her şey iyi giderken neden piyasalar geriliyor ve neden olumsuzluk yaşanıyor? Herkes bu soruların cevabını arıyor.
Öncelikle şunu belirtmemizde yarar vardır. Ekonomi söylendiği gibi kötü değil. Ancak her şeyin yolunda olduğunu söylemek de mümkün değil. O zaman bir analize ihtiyaç vardır.
İsterseniz olumlu verilerden işe başlayalım. Uzunca bir dönemden sonra ilk defa tek haneli rakamlarda seyreden enflasyonla karşılaşıyoruz. Birkaç yıl önce bırakınız bu durumu yaşamayı, bunu hayal etmek bile mümkün değildi. Faizler oldukça düştü. Bu da borçlanma maliyetimizi olumlu yönde etkiliyor. Toplam iç ve dış borç stokunun artışındaki yükselme hafifledi. Uluslararası derecelendirme kuruluşları peş peşe ülke notumuzu yükselttiklerini açıklıyor. Borçların çevrilmesinde sorun yaşanmadığı gibi vade uzuyor ve maliyet düşüyor. İhracatta oldukça artış var. Ve her şeyden önemlisi, tek parti iktidarı olmanın yarattığı istikrar sayesinde siyasi olumsuzluklar olmadığı için geleceğe güvenle bakılıyor.

Olumsuz göstergeler var
Peki hiç mi olumsuzluk yok? Elbette var. Bunları da sıralamakta yarar vardır. Cari işlemler açığı artıyor. Bunun çözüm yolları aranmalı ve tedbir alınmalı. Üretim artışı ve ihracat artışından kaynaklanan ilave döviz girişi olmadığına göre, sıcak para ile bu karşılanmaya çalışılıyor. Ancak sıcak paranın ömrü kısa olduğu için bu da köklü çözüm değil. İşsizlik çığ gibi büyüyor. 2.5 milyonu resmi, toplam 4.5 milyon işsiz olmasına rağmen yatırım yok. Özelleştirmede arzu edilen sonuçlar alınamıyor. Bürokrasi verimsiz çalışıyor.
İş aleminin önündeki engeller maalesef devam ediyor. Yeniden gündeme gelen operasyonlarla korkarım ki, iş alemi ürkütülür ve bürokrasi kilitlenir.

ABD ile sorunlar var
ABD ile ilişkilerde her ne kadar pembe bir tablo çizilse de gerçeği kabul etmek gerekir ki, işler tam anlamıyla yolunda değil. Karşılıklı olarak güven sorunu yaşanıyor. Öte yandan AB ile henüz tam anlamıyla işler yoluna konulmuş değil. AB üyesi olan Güney Kıbrıs'ın tanınması gündemdeki yerini koruyor. KKTC'nin durumu ortada. Sınır komşumuz Irak'ın durumu ve seçimler sonrası yaşanması muhtemel gelişmeler ve son günlerde ön plana çıkan İran ve Suriye ile ABD arasında yaşanan soğuk savaşı göz ardı edemeyiz. Bütün bunlar da ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor.

IMF ile sorunlar aşınmalı
IMF ile imzalanması beklenen üç yıllık stand-by anlaşması bir türlü onaylanmıyor. Her ne kadar hükümet yetkilileri bir sorun yok, en kısa zamanda imzalanacak dese de hepimiz biliyoruz ki, henüz IMF ile mutabakata varılmayan konular var. Gelir İdaresi Kanunu, Bankalar Yasası ve Sosyal Güvenlik Reform Yasası konusunda olumlu gelişme yok. IMF, 'bunlar olmadan imza olmaz' diyor. Bu yetmemiş gibi IMF ile yeni bir sıkıntı daha gündeme geldi. Teşvikli il sayısının 36'dan 49'a çıkarılması. Ekonomiden sorumlu Bakan Babacan; "Bu konuda kararlıyız, dönüş mümkün değil" dedikten bir saat sonra IMF'den cevap niteliğinde bir açıklama geldi. "Teşvikli il sayısının artması bütçe hedeflerini olumsuz etkiler" diye. Kısacası, teşvikli il sayısına IMF karşı.

Hükümet elini çabuk tutmalı
Hükümet IMF ile yaşanan çözümsüzlüğü süratle ortadan kaldırmalı. Gelir İdaresi Kanunu, Bankacılık Yasası ve Sosyal Güvenlik Reformu Kanunu için düğmeye basmalı. Bunların dışında Teşvikli İller Yasa Tasarısı'nı yeniden gözden geçirmeli. Teşvikli illerin artırılması içeride de tartışılıyor. Birçok il birbirine düşman kesildi. Kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıdır. Teşvikli il kapsamı genişledikçe, kapsam dışı kalan illerden bu illere akın başlar. Sonra bu illerde de işsizlik sorunu gündeme gelir.
Bütün bu açıklamalardan sonra görüyoruz ki, ekonomide olumlu gelişmelerin yanında tedbir alınması gereken konuların da var olduğu, ayrıca ABD ve IMF ile ilişkilerin belli bir düzene oturtulması gerekiyor. Hükümetin bunu bir kompleks yapmaması gerekir. Bizden söylemesi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Balıkçılıkta AB uyumu   / 17-02-2005
 Telekom'dan ne kadar şikayetçi varmış   / 15-02-2005
 Telekom kış uykusunda   / 12-02-2005
 Türkiye kaçak sigara ve içki cenneti   / 11-02-2005
 Tütün Üst Kurulu ne işe yarar?   / 10-02-2005
 Avrupa'nın en büyüğü oluyor   / 09-02-2005
 Philsa: Uygulama yasalara uygun   / 08-02-2005
 Halde meyve ve sebze daha ucuz   / 07-02-2005
 Doğuş Grubu 2005'ten umutlu   / 05-02-2005
 Şener'den cevap var   / 04-02-2005
İLKER SARIER
Edirne treninde Rimi Rimi Ley
Eurovision'da ülkemizi...
AYDIN AYAYDIN
Ekonomi öncelikli konu ama
Son günlerde mali piyasalar...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kâr realizasyonunun zamanı mı?
Piyasalarda her zaman...
GAZİ ERÇEL
Altyapı yatırımları ve IMF
IMF'nin, anlaşması olan...
Erbil'e silahlı saldırı
Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil, dün akşam Şişli'de çekimden dönerken...
Polis ekibi kavgayı ayırırken can aldı
Esenler'de kavga eden iki gruba müdahale eden polis ekibi, satır ve...
'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'
'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'
DR. Genco Yücel kalbi olanların sigarayı bırakma konusunda istekli...
Avrupa'nın en büyük imam okulu
Avrupa'nın en büyük imam okulu
1992 yılında Fransa'da açılan Avrupa'nın en büyük imam okulunda,...
IMKB
E: 26.951 D:% -0,18
DOLAR
S: 1,306 D:% -0,267
EURO
S: 1,705 D:% -0,205
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu