kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Yemeklerden sonra acuk radyasyon almaz mıydınız?

Neredeyse ağlayacak. Hani ak kağıda mektup yazsa gözyaşları kağıdı ıslatıp, mürekkebi dağıtacak. Maillerde bu sorun yok şükür ki Ama cümlelerin kurulmasından sıkıntıyı anlıyorum elbette. Konu mühim. Konu radyasyon konusu. Ve bakın nelerle cebelleşiyor bir kısım insanımız ve başına neler geliyor?
"Sevgili Savaş Abi lütfen bu konuda bizlere yardımcı ol. Radyasyonla uğraşanların mesailerinin 5 saatten 8 saate çıkarılması ile ilgili yasa tasarısı hazırlıyorlarmış. Gerekçeleri teknoloji ilerlemiş artık, çalışanlar radyasyon almıyormuş. Avrupa'da 8 saat çalışıyorlarmış.

Yoğunluk ne?

Şimdi sormak istiyorum. Avrupa'daki teknolojinin ne kadarı Türkiye'ye getirilmiş. Özellikle Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinde bulunan radyoloji departmanlarının durumunu ve hasta yoğunluğunu biliyorlar mı? 5 saatte radyoloji teknisyeni toplam 100 hasta çekiyor. Bir hastaya istenen film sayısı 2-3 olduğunda her hasta başına 3 kere X ışını alsa toplam 300
X ışını demek oluyor.Avrupa'da bir radyoloji teknisyeni toplam 8 saatte 25 hasta alıyor. Şimdilerde performans sistemi çıktığından bazı hekimler -onların da suçu yok, kurum para kazansın ki nöbet parasını döner sermayesi alsın diye- daha fazla film istiyor.

Portable cihazlar

Özellikle anjiyo, bilgisayarlı tomografi, skopi ile yapılan mide, kalınbağırsak grafilerinde sürekli bir radyasyona maruz kalmak söz konusu. Ne kadar kurşun önlük giyerseniz giyin radyasyona maruz kalıyorsunuz. Bir de portable cihazlar var ameliyathanelerde, yoğun bakımdaki ve yerinden kalkamayan hastaların filmlerini çekmek için kullanılan cihaz...

Manyetik alan

O zaman hastanın yanında yatan diğer hastalar da, teknisyen de alenen radyasyon almakta. Radyasyon sadece ultrasonda yok. İsminden de anlaşılacağı gibi ultra sound yani kulağın duyamayacağı kadar yüksek sesle görüntü alınması. Bir de manyetik rezonans görüntülemede yok. Orada yüksek manyetik alan kullanılıyor.

Hava üflemesi

Bilimsel kitaplarda "herhangi bir yan etkisi olup olmadığı bilinmiyor" diye yazar. Avrupa'da bir radyoloji departmanı kurulduğunda sıkı bir denetlemeden geçiyor. Radyasyonun yayılmasını önlemek için binalarda tüm şartlar hazırlanıyor. Duvarlar 2 mm kalınlıkta kurşun veya 25 cm dolu tuğla ile kaplı, taban ve tavan kurşunla kaplı ayrıca odalarda üstten hava üflemeli alttan hava çekmeli havalandırma sistemleri kuruluyor. Çünkü iyonizan radyasyon havadan ağır olduğundan yere
çöker.

Duvar örülmüş

Depremle karşı karşıya olan bir ülkede binaların sağlamlığı tartışılırken nerede dolu tuğla ile kaplı duvar örülmüş röntgen bölümü? Çalıştığım hastanede havalandırma diye bir şey söz konusu değil. Dozimetrelerimiz ayda bir Atom Enerji Kurumu'na gitmesi gerekirken 3 ayda bir gidiyor. Radyasyonun erken etkisi kan elemanlarından anlaşılır. 5 yıldır burada çalışıyorum. Kimseye kan sayımı yaptırılmadı.

Yandakilere de radyasyon
Taban veya tavanda herhangi bir kurşun kaplama söz konusu değil. Ruhsatı var mı var. Ama bugüne kadar bir denetleme yapılmadı. Ruhsatlar 5 yıllık. 5 yılda yeni cihazlar geldi ama hâlâ eski ruhsatla çalışılıyor. Ne gelen var ne giden. Burada hâlâ bir cihaz var biliyordur Atom Enerji Kurumu. Yan odada kalanlar üst katta çalışan personel arkadaş radyasyon aldığının farkında bile değil.

Solüsyon kokluyoruz

Bir başka sorun da filmleri banyo ettiğimiz cihazlar. Daha 3 yıl öncesine kadar el banyosu yapar o banyo solüsyonları asit ve bazdan ibarettir. Bunları direkt solurduk. Ciğerlerimiz parçalanırdı. Şimdilerde otomatik makineler geldi ama yine solüsyonları biz hazırlıyoruz. Havalandırma olmadığı için solüsyon kokularını solumaya devam ediyoruz.

Razıyız!..

'Radyasyonla uğraşanlara nöbet tutturulamaz' diyor yasa, nöbet tutuyoruz. 'İcapçı olarak çalışır' diyorlar. Düşünseniz ya ben evimden hastaneye gelene kadar acil filmi çekilecek olan hastanın durumunu. Biz de nöbetimizi tutuyoruz. Çalışma koşulları Avrupa standartlarında olsun, bir röntgen teknisyeni 8 saate 30 hasta çeksin ben ve diğer meslektaşlarım da 8 saate razıyız.

Yasa çıkartırlar

Ama hastanelerin hali ortada, yoğunluk ortada, durum bu halde olmasına rağmen nasıl olur da böyle bir yasa çıkarırlar? Hastaneler yoğun olduğundan özel yerlerle anlaşma yapıyorlar. Kurumlar tam kapasite çalışıyor, yetmiyor. Bu kadar çok görüntüleme merkezi niye açılıyor? Çünkü talep çok yoğunluk çok.

Adalet bu mu?
Şimdi sormak lazım yöneticilere, gelin siz radyasyona maruz kalın. Hangi mantık ve zeminde bu yasayı hazırlamışlar. Her şey oldu bittiye getirmeye çalışılıyor. Çalışan bir tane radyoloji teknisyeninin fikri alınmış mı? SSK hastanelerinin devri de böyle bir oldu bittiye getirildi. Şimdi ortalık daha karışık. Hiçbir zemin hazırlanmadan böyle bir şey yapılması hangi adalet anlayışına sığar?
Saygılarımla
Serdar Güneş / İstanbul."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir polis memuru başbakana açık mektup yazdı..   / 23-03-2005
 Bir de benden dinleyin Sayın Bakan Akşit!..   / 22-03-2005
 Dünya Şiir Günü'yse çorbaya tuz atmak lazım!..   / 21-03-2005
 Vali Bey'le önce Siyaset Meydanı sonra Şah çorbacı!..   / 20-03-2005
 Basketbol Federasyonu'ndan müjdeli haber geldi!..   / 19-03-2005
 Öğrenciler jandarmaları neden öptü?   / 18-03-2005
 Meğer dostun gülü yarelemiş Mehmedimi!..   / 17-03-2005
 Çevik Kuvvet polisi sevilmiyorsa suç kimin?   / 16-03-2005
 Burhan Ayeri de böyle yazarsa batsın bu dünya!..   / 15-03-2005
 Her organizmada özgün bir takvim gizliymiş!..   / 14-03-2005
REHA MUHTAR
'Güzele karşı çaresiz kalan yiğit' kim?..
"Bu son...
MANSUR FORUTAN
2005 ilkbahar-yaz aşkları
Soğuk hafiften kıçı...
MEHMET BARLAS
Türkiye yine köşeye mi sıkıştırılıyor?
Toplumun değişik...
MAHMUT ÖVÜR
Bu sahiller ne olacak?
Havalar ısınıyor. İstanbullular...
SAVAŞ AY
Yemeklerden sonra acuk radyasyon almaz...
REFİK DURBAŞ
Eş durumunda atama...
Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil...
HINCAL ULUÇ
Spor
Yazarımız Hıncal Uluç, yurtdışında olduğu için bu...
EMRE AKÖZ
'Almanlar' nerede?
Ermeni Tehciri (1915) konusu...
İşte dev jüri
İşte dev jüri
İş, sanat, spor ve basın dünyasının önemli isimleri, SABAH...
Yıldırım Düştü
Yıldırım Düştü
Fenerbahçe Başkanı, dün yaptığı açıklamalarda Galatasaray'dan...
Sezer: Kimse bana oraya gitme diyemez
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, önceki gün bir araya geldiği tüccar...
Hepsi okumuş kızlar orduda astsubaylar
Kırsal kesim ve özel bölgelerde asayiş can ve mal güvenliğinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu