kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Çevik Kuvvet polisi sevilmiyorsa suç kimin?

Çevik Kuvvetin sürekli zor şartlarda çalışması psikolojik ve fiziksel olarak yıpranmasına yol açıyor.Adını makul bir nedenle mahfuz tutacağım bir polis memurundan uzunca bir dert yanma mesajı geldi. Önce okuyalım, sonra yorumlayalım: "Sevgili Savaş Abi, son günlerde polis memurları hakkında çok sayıda yorum ve yayın yapılmaktadır.. Polisin sorunları az çok bilinmesine karşın ne Başbakanlık ne İçişleri Bakanlığı'nca hiçbir iyileştirme yapılmamaktadır. Özellikle biz "Çevik Kuvvet"te görev yapan polis memurları çok zor ve ağır şartlarda çalışmaktayız. Düşüncelerimiz şöyledir: 'Çevik Kuvvet amele ve joker kabul edilen birliktir. Angarya işleri yapan personelden oluşur.'

3 yıllık mahkumlar
Halk bize iyi bakmıyor, araçlarına almıyor, selam bile vermiyor. Kadınların şiddetle kaçınması gereken, bekar ve zampara erkekler olarak görülüyoruz. Bizi üç yıllığına hapse atılmış zavallı insanlar olarak görüyorlar. Sürekli bariyer taşımaktan bıktık. Hatırlı kişilere 'yalakalık olsun' diye savcının veya bir futbolcunun düğününe gidebiliyoruz.
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Önder Aytaç, İstanbul'da Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayanlara gösterdiği sert tavrı nedeniyle AB'nin gündemine giren Çevik Kuvvet'le ilgili soruları yanıtladı. Aytaç, Çevik Kuvvet'in toplumsal gösterilerde AB standartlarında görev yapabilmesi için şunları tespit etti:

Gergin ortam
Mutlu değiller: Çevik Kuvvet, iş yoğunluğu, yıpratıcı çalışma sistemi, sürekli olumsuz ve gergin ortamı nedeniyle sürgün yeri olarak algılanıyor. Çevik Kuvvet'in görev alanlarının ve çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, personelin yaptığı işin önemine inanmasını ve dolayısıyla iç mutluluğunu sağlamasını getirecek.

İç dünya
Fazla mesai: Çevik Kuvvet'in sürekli zor şartlar altında çalışması, bazen hafta sonu izninde bile sabahın erken saatlerinde göreve çağrılması ve bundan hiçbir ek gelir elde edememesi (fazla mesai ücreti gibi), profesyonel olarak güvenlik hizmeti sunma anlayışından uzaklaşmasına, psikolojik ve fiziksel olarak daha fazla yıpranmasına yol açmaktadır.

Grup
psikolojisi
Provokasyona açık: Genel yaş ortalamasının çok genç olması, Çevik Kuvvet personelini tahrik ve provokasyona yatkın hale getirmekte. Çalışma esnasında ya da dinlenme ortamlarında, sürekli kalabalık gruplar halinde bulunmaları grup psikolojisine daha kolay girmelerine ve grup psikolojisiyle hareket etmeye daha açık olmalarına bir neden teşkil etmekte. Her an yürüyebilirler: Sürekli yürüyüş ve miting gibi toplu eylemlerde görev alan Çevik Kuvvet, kendisine hiç de yabancı olmayan bu eylemi diğer birimlerden çok daha kolay gerçekleştirebilir.

Şef çok Kızılderili yok
Memur çok, amir az: İstanbul Çevik Kuvvet Müdürlüğü dikkate alınırsa; 1997'de her 20 kişilik gruptan bir amir sorumluyken, 2000'de her 60 kişiden bir amir sorumlu olmaya başladı. 1997'de her bir amir, memurunu özel yaşamına ve sorunlarına varıncaya kadar çok iyi tanırken, şimdi grup amirleri, memurun kendi grubunda olup olmadığını bile bilmekte zorlanıyor. Yani denetim ve ilgi mekanizması eskiye göre daha da olumsuzlanabilir bir durumda. Amir sayısının az olmasından dolayı denetim mekanizmasının eksikliği göze çarpmakta.

Sendika sanduka mı?..
Polis sendikalaşmalı: Maslow'un ihtiyaçlar piramidinde ilk sırayı 'karnını doyurmak' aldığından, Çevik Kuvvet'in ekonomik problemlerinin çözülmesine öncelik tanınmalı. İç mutluluğu sağlanmalı. Çalışma koşulları iyileştirilemiyorsa bile ek tazminat gibi uygulamalarla Çevik Kuvvet'te çalışmak cazip hale getirilmeli. Polislik mesleği profesyonelleştirilmeli, profesyonelleşme için gerekli ön şartlar (mesai saatleri, sosyal yaşam olanakları vb.) sağlanmalı. Polisin haklarını koruyacak bir sendikal etkinliği olmalı.

Emirleri verirken!..
Yönetici dikkat etmeli : Yönetici emir verirken sadece kendi içinde bulunduğu konumu düşünmemeli, emir uygulayıcılarının da içinde bulunduğu konumu dikkate alarak emri vermeli. Çevik Kuvvet sürgün yeri olmaktan çıkarılmalı. Çevik Kuvvet birimlerinin olduğu yerleşkelerin içinde kesinlikle polisin stresini atacağı sosyal etkinlik alanları olmalı."

Haydi yorumlayalım
Sevgili kardeşim. Şimdi kulağını aç beni iyi dinle. Bütün bu saydıklarında haklı olabilirsin. Ama bunların acısını yakalayıp araya aldığınız kişilerden çıkarır gibi şiddet uygularsanız vatandaşın sizi sevmesini daha çok beklersiniz. Bak maşallah Maslow'un ihtiyaçlar piramidini bile bilecek kadar bilgili bir kardeşimizsin. O zaman göstericilere karşı nasıl davranılması gerektiğini bilecek kadar da bilgin olmalı. Ağırlıklı olarak öyle bir imaj veriyorsunuz ki yukarıdaki bu son derece haklı isteklerinizi bile dile getirmek zorlaşıyor. Sizinle ilgili bir yazı yazan, bu çocuklara kulak verin diyen herkese (ben dahil) yüzlerce tepki mesajı geliyor. ''Sen bu işkencecilere, kadın dövücülere, halkı yerlerde sürükleyenlere neden söz hakkı veriyorsun. Polis yalakalığı yapmaya utanmıyor musun?" diye küfür kıyamet gidiyor okurlarımız. Lütfen bütün bunları da düşünün, kendinizi karşınızdakinin yerine koyun ve öyle davranın . Mesleğe girerken zorlukları, yıpratıcılığı ve başınıza gelebilecekler konusunda hiç mi öngörünüz yoktu? Böyle diyorum diye sen de bana kızabilirsin, ama haksızsın diyebilir misin? Allah'a emanet ol!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Burhan Ayeri de böyle yazarsa batsın bu dünya!..   / 15-03-2005
 Her organizmada özgün bir takvim gizliymiş!..   / 14-03-2005
 İki gönüllü doktor hasta çocukların kahramanı oldu   / 13-03-2005
 Uzaktaki yakın dosttan Tunus'tan yansımalar   / 12-03-2005
 İstanbul'da koşarayak bir gecenin anatomisi   / 11-03-2005
 'Pilot olmak kolay değil' diyenlerden yanıt var   / 10-03-2005
 Altaylı'yı çeçe sineği mi soktu?..   / 09-03-2005
 YÖK Başkanı Teziç Hoca ile ortak kararlar aldık!..   / 08-03-2005
 Özel uçuş okulları ölüme davetiye mi çıkarıyor?   / 07-03-2005
 Çatal yürekli kadın kaymakam ve şehit pilotlarımız   / 06-03-2005
MANSUR FORUTAN
Beleştepe
Modern yaşam gitgide minik yüreğimde...
MEHMET BARLAS
Reha Muhtar gün ortasında uyumayı
Amerika'nın ünlü Mayo...
REFİK DURBAŞ
Çanakkale: Acı ilaç...
Tom Usher,...
SAİT GÜRSOY
Ağzına sağlık Doğan Hoca
Güzel haberİletişim uzmanı...
SAVAŞ AY
Çevik Kuvvet polisi sevilmiyorsa suç kimin?
Adını makul...
HINCAL ULUÇ
Musa çözdü.. Ya Musacılar!..
Başta sevgili Savaş Ay,...
EMRE AKÖZ
Bir toplumsal fantezi
Geçmişi insanın peşini bırakmıyor!...
En iyisi biziz
En iyisi biziz
G.Saray'ın yükselen yıldızı Ayhan'dan iddialı sözler: "Zirvedeki tüm...
Sürpriz Nisan'da
Sürpriz Nisan'da
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Nisan başında bayan basketbolcuların...
Öğrenci affına yine evet
Cumhurbaşkanı Sezer'in, af niteliği taşıdığı halde nitelikli oy kabul...
'Beyler toplantı içeride...'
Başbakan Erdoğan, TBMM'de kuliste oturan AK Parti milletvekillerini,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu