kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Petkim'de erteleme yok'

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Borsa'daki düşüşe bağlı olarak Petkim hisselerinin halka arzında bir erteleme olup olmayacağına ilişkin olarak, ''Şu an ertelemeyi gerektirecek bir durum söz konusu değil'' dedi.

Petkim'in halka arzına ilişkin, ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz ve Finans Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Öztürk ile bir basın toplantısı düzenleyen Kilci, Petkim'de 30 Mart-6 Nisan tarihlerinde ön talep, 13-15 Nisan tarihleri arasında da kesin talep toplanacağını hatırlattı.

Petkim ilginin ön talep sırasında görüleceğine işaret eden Kilci, ''Beklentimiz olumlu yönde'' değerlendirmesinde bulundu. Petkim'in Türkiye için son derece önemli şirketlerden biri olduğunu, yeni yatırımlarla gücünün daha da artacağını kaydeden Kilci,öngörülen takvim çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Metin Kilci, THY halka arzının ardından Petkim'de daha da iyisini elde etmeye çalıştıklarını kaydederek, ''Umarım Petkim'in halka arzı son derece olumlu sonuçlanacaktır'' diye konuştu.

Tahsisat önceliğinin kimlerde olacağına ilişkin soruya karşılık Kilci, ön talepteki grupların paylarına göre bir belirlemenin yapılacağını belirterek, ''Henüz o noktaya gelmedik. Ön talepte aldığımız neticeyle şekillenmiş olacak'' dedi.

TÜPRAŞ'TA NEDEN HALKA ARZ DENENMEDİ?

Tüpraş'ta geçtiğimiz haftalarda Borsa'da yapılan satış hatırlatılarak, neden halka arzın denenmediği yönündeki soruya karşılık da Kilci, bütün şirketlerin satışlarının farklı değerlendirildiğini söyledi.

Tüpraş'ın Borsa'daki derinliğinin iyi düzeyde olduğunu kaydeden Kilci, ''Yapılması gerekenin o olduğunu düşündük. Petkim'de ise Borsa derinliğinin artırılması temel hedefimiz'' diye konuştu.

Telekom özelleştirmesine ilişkin bir soruya karşılık da Kilci, bilgi odası sürecine bir yatırımcının katılmadığını, bir yatırımcının da çekildiğini daha önceden açıkladığını kaydetti.

ÖİB BAŞKAN YARDIMCISI İLTER


ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter de Petkim'de yatırımlar ile kapasite artarken, sabit giderlerde düşüş olacağını, toplam içinde yüzde 10'lar seviyesinde olan işçilik giderinin daha da aşağı geleceğini kaydetti. İlter, Petkim halka arzında özellikle yurtdışından büyük bir talep olduğunu da vurguladı.

PETKİM GENEL MÜDÜRÜ


Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz da kuruluşta 3 yıldır süren yatırımların kalbi niteliğindeki Etilen Fabrikası'nın yarın devreye alınacağını açıkladı. 80 milyon dolarlık doğalgaz dönüşümü ve elektrik üretim kapasitesini artıracak sözleşmenin de imzalandığını anlatan Yavuz, bunun sonucunda enerji maliyetinin yüzde 30-40 düşeceğini ifade etti.

Türkiye pazarının petro kimyada dünyanın 5 cazip pazarından biri durumunda olduğunu anlatan Yavuz, Petkim'in geçen yıl Türkiye ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabildiğine dikkat çekti.

Kapasitede yüzde 20'lik artışa karşın pazarın büyümesi nedeniyle Petkim'in pazar payının yüzde 35'e çıkacağını da anlatan Yavuz, ''Bulunduğu alan itibariyle Türkiye'de potansiyel büyüme noktasında geleceğini tarif edebilecek Petkim gücünde başka bir busines (iş) yoktur'' dedi.

FİNANS YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ


Finans Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Öztürk de Petkim hisselerinde 8 Nisan'da tahtanın kapatılarak 10 gün öncesi fiyat üzerinde (+)(-) yüzde 20 marjı ile ÖİB'nin belirleyeceği fiyattan satışın yapılacağını açıkladı.

Halka arz için çok katılımlı bir konsorsiyum kurduklarını, yurtiçi satışlarda 45 kurum ve 6 eş lider olacağını anlatan Öztürk, yurtdışında da CA-IB adlı uluslararası aracı kurum ile konsorsiyum oluşturulduğunu kaydetti.

YURTDIŞI ROAD SHOW HAFTAYA BAŞLIYOR


Petkim halka arzında yurt dışı road show'a (tanıtım toplantıları) gelecek haftadan itibaren başlanacağını da açıklayan Öztürk, yurtdışı kurumsal yatırımcılara CA-IB ile satışın gerçekleştirileceğini kaydetti. Petkim çalışan ve emeklileri için halka arz işlemlerinin Finansbank, Finans Yatırım, Oyak Yatırım ile Vakıfbank ve Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirileceğini de anlatan Öztürk, yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcılara ise tüm konsorsiyum üyelerinin satış yapacağını açıkladı.

Yurtdışı yatırımcılarla yapılan görüşmelerde ilginin yüksek olduğunu gördüklerini kaydeden Öztürk, yüksek yüzdede bir yurtdışı satış olacağını beklediklerini kaydetti.

Borsada Petkim'in halka arzı esnasında pek düşüş beklemediklerini de söyleyen Öztürk, ''Başarılı bir halka arz olacağına inanıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, yurtdışı road show'ların öncelikle Londra, Frankfurt, Viyana, Stockholm ve Newyork'tan başlayacağını ifade ederken, ön pazarlama sürecinde olunduğunu, buradan alınacak tepkilere bağlı olarak bu isimlerin değişebileceğini kaydetti.

HALKA ARZ SIRASINDA BORSA BEKLENTİSİ

Bir gazetecinin halka arz sırasında Borsa'da düşüş olmayacağı yönündeki öngörüsünün nereden kaynaklandığını sorması üzerine de Öztürk, endeksin 25 binlerin altını gördüğünü hatırlatarak, FED'in faiz artırımının ardından fonların bir süre ABD'de kaldığını, daha sonrasında yeniden gelişmekte olan piyasalara yöneldiğini kaydetti.

Aynısının bu kez de gerçekleşeceğini öngördüklerini, satışların ve düzeltmenin geçen hafta olduğunu ifade eden Öztürk, bundan sonra çok ekstrem bir durum olmadığı sürece daha fazla düşüş olmayacağı beklentisinde olduklarını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Turizm cari açığın can simidi
 Darphane'de altın mesaisi
 Wolfowitz yoksullukla savaşacak
 Turkcell satışında opsiyon tartışması
 Tekfen, Hazar'ı üs seçti, gözdesi Kazakistan oldu
 1 kaz tüyü mont, 12 tenis topu lütfen!
 Yazıcı gürültüsüne AB kriteri geliyor
 Petkim peşin fiyatına beş taksitle satılacak
 Abramovich, dünyanın en çok para harcayan zengini
 Wal-Mart'ın stratejileri İstanbul'da anlatılacak
 Yenilenen VW Passat ağabeyini aratmayacak
 Tüketiciler bastırdı 'bize özel' navigasyon için düğmeye...
 THY'den indirimli Kazablanka seferi
 Koç, golf oynayarak stres attı
 İthalatta haksız rekabete fren
GAZİ ERÇEL
Sıcak paranın miktarı
Sıcak para tartışmaları bitmiyor.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Turkcell'in satışında madalyonun öteki yüzü
Tarihi satın...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Vergi dışı kaynak için Odalar Birliği'nde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yeni TCK kalite getirecek ama
Bir çok meslektaşımın...
Bayrak yakılması olayının ardında ne var?
Türkiye son bir haftayı "Bayrak yakılması" tartışmalarıyla geçirdi.
Sakıp Ağa'nın ödülü Cüneyt Gökçer'in
Merhum işadamı Sakıp Sabancı anısına bu yıl birincisi verilen 'Bir...
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sert çıkış: "Kim...
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Büyük Üstat Paşakay: "Ayrılmayı isteyen Masonik bilgiyle donatıldığı...
IMKB
E: 24.842 D:% -2,59
DOLAR
S: 1,380 D:% 1,996
EURO
S: 1,780 D:% 1,512
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu