kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turizm cari açığın can simidi

Geçen yıl 17.5 milyon turist Türkiye'ye 15.9 milyar dolarlık para girişi sağlarken, bu kaynak, 15.4 milyar dolarlık cari açığın daha da büyümemesi açısından turizm gelirinin önemini ortaya koyuyor.

Hazine Müsteşarlığı ''2004 Yılı Faaliyet Raporu''na göre, geçen yıl özel kesim tarafından sağlanan banka dışı sermaye girişi ise 8.3 milyar dolara ulaştı. Söz konusu sermaye girişi de, cari açığın finansmanında önemli rol oynadı.

Verilere göre 2004 yılında, önceki yıla göre Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 25.7 oranında arttı. Aynı dönemde turizm gelirleri de bir önceki yıla göre yüzde 20.3 oranında artarak 15.9 milyar dolara ulaştı.

Turizm gelirlerindeki bu artış, hizmetler dengesindeki gelişmelerin belirleyicisi oldu. Bu gelişmeler sonucunda, 2004 yılında cari işlemler dengesi 15.4 milyar açık verdi. Yabancı sermaye yatırımları da, önceki yıla göre yüzde 51.6 artarak 2.6 milyar dolara ulaştı.

Bu arada 2003 yılında 347 bin olan Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki (KİT) personel sayısı, 2004 yılında 27 bin azalarak 320 bine düştü.

FAİZ DIŞI FAZLA 25.6 KATRİLYON LİRA


Geçen yıl kamu kesimi faiz dışı fazlası yüzde 6.5 olarak hedeflenirken, bu dönemde konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlası 25,6 katrilyon lira düzeyinde gerçekleşerek, hedeflenenden 2.6 katrilyon lira fazla oldu.

Kamu net borç stokunun, Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranının 2004 yılında yüzde 65'e gerileyeceği beklenirken, aynı dönemde ıskontolu Türk lirası cinsinden iç borçlanma faizi yüzde 24.7'ye, yıl sonuna doğru ise ikincil piyasalardaki faiz oranları yüzde 20 seviyesinin altına indi.

Dış borçlanma maliyetlerinde belirgin bir iyileşme sağlanırken, 10 yıl vadeli dolar cinsinden uluslararası tahvillerin ihracındaki risk pirimi 2002 yılında 700 iken, 2004 yılı Kasım ayında 286 baz puana geriledi.

Benzer şekilde 2001 yılında ikincil piyasalarda 1158 baz puana kadar çıkmış olan 2030 vadeli dolar cinsinden tahvilin risk pirimi, 2004 yılı sonunda 299 baz puan seviyesine düştü.

Büyüme, 2004 yılının 9 aylık döneminde yüzde 9.7 oranında gerçekleşirken, 2004 yılında enflasyon yüzde 9.3'e geriledi. 2004 yılında ihracat yüzde 32.8 artarak 62.8 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde ithalat yüzde 40.1 artarak 97.2 milyar dolara yükseldi.

KİT'LERİN GÖREV ZARARI

Faaliyet raporuna göre 2004 yılında KİT'lere, 556 trilyon liralık görev zararı için bütçeden aktarım yapıldı. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 2004 yılında 81 ilde 1.5 milyon yoksul aileye, 1.1 milyon ton ücretsiz kömür dağıtıldı. Bu kuruluşlara görevin kısmi karşılığında 60 trilyon liralık görev zararı ödemesi yapıldı.

TCDD'YE 141 TRİLYON LİRALIK GÖREV ZARARI ÖDEMESİ

TCDD'ye 2004 yılında, ekonomik olmayan hatların karşılığında 141 trilyon liralık görev zararı ödendi. Diğer yandan, maaş ve ücret ödemeleri için TCDD'ye 539 trilyon lira TTK'ya 382 trilyon lira sermaye transferi yapıldı.

Hazine, Halk Bankasına 2004 yılında esnaf ve sanatkarlara verilen krediler çerçevesinde 79 trilyon lira aktardı. Doğrudan Gelir ödemeleri çerçevesinde 2004 yılında çiftçiye 2 katrilyon 48 trilyon liralık ödeme yapıldı. Aynı dönemde prim destekleri için 326 trilyon lira ödeme yapıldı.

Raporda Hazine'nin, uygulanan programın hazırlanması, yürütülmesi ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonundan sorumlu kuruluş olarak ekonomi politikalarının hayata geçirilmesi ve izlenmesinde etkin görev aldığı vurgulandı.

Hazine'nin KİT'lerin fiyatlama, üretim ve yatırım kararlarına ilişkin temel ilkeleri belirleme, istihdam ve yönetim politikalarının uygulanması ve izlenmesinde aktif rol aldığı ifade edilen raporda, bankacılık, telekomünikasyon, petrol ve enerji gibi kritik sektöre yönelik politikaların oluşturulmasında Hazinenin önemli görevler üstlendiği kaydedildi.

HALKBANK VE ZİRAAT BANKASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Raporda, Hazine Müsteşarlığı'nın mali sektör reformu kapsamında, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının özelleştirilmeye hazırlanmasına ilişkin strateji ve detaylı eylem planı üzerinde yürütülen çalışmalara, doğrudan ve önemli katkılarda bulunduğu da kaydedildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Petkim'de erteleme yok'
 Darphane'de altın mesaisi
 Wolfowitz yoksullukla savaşacak
 Turkcell satışında opsiyon tartışması
 Tekfen, Hazar'ı üs seçti, gözdesi Kazakistan oldu
 1 kaz tüyü mont, 12 tenis topu lütfen!
 Yazıcı gürültüsüne AB kriteri geliyor
 Petkim peşin fiyatına beş taksitle satılacak
 Abramovich, dünyanın en çok para harcayan zengini
 Wal-Mart'ın stratejileri İstanbul'da anlatılacak
 Yenilenen VW Passat ağabeyini aratmayacak
 Tüketiciler bastırdı 'bize özel' navigasyon için düğmeye...
 THY'den indirimli Kazablanka seferi
 Koç, golf oynayarak stres attı
 İthalatta haksız rekabete fren
GAZİ ERÇEL
Sıcak paranın miktarı
Sıcak para tartışmaları bitmiyor.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Turkcell'in satışında madalyonun öteki yüzü
Tarihi satın...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Vergi dışı kaynak için Odalar Birliği'nde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yeni TCK kalite getirecek ama
Bir çok meslektaşımın...
Bayrak yakılması olayının ardında ne var?
Türkiye son bir haftayı "Bayrak yakılması" tartışmalarıyla geçirdi.
Sakıp Ağa'nın ödülü Cüneyt Gökçer'in
Merhum işadamı Sakıp Sabancı anısına bu yıl birincisi verilen 'Bir...
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul'da kapkaç bitmez
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sert çıkış: "Kim...
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Bir Mason isterse tabii ki istifa edebilir
Büyük Üstat Paşakay: "Ayrılmayı isteyen Masonik bilgiyle donatıldığı...
IMKB
E: 24.842 D:% -2,59
DOLAR
S: 1,380 D:% 1,996
EURO
S: 1,780 D:% 1,512
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu