kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer TCK'nın 1 Haziran'da yürürlüğe girmesini onayladı
Yeni TCK'ya 2 ay erteleme
Yeni TCK'ya karşı protesto yürüyüşü
Gazetecilerden TCK için çağrı

Yeni TCK'ya 2 ay erteleme

Hükümet, kamuoyunda tartışılan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ile birlikte Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK), Ceza İnfaz Kanunu, Kabahatlar Kanunu ile TCK ve CMK'nın uygulama yasalarının yürürlük tarihlerini 1 Haziran 2005'e erteleme kararı aldı.

Türk Ceza Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören teklif ile TCK'nın yanı sıra 10 yasada daha 1 Nisan 2005 olarak öngörülen yürürlük tarihi 1 Haziran 2005'e ertelendi. Genel Kurul'da verilen bir önergenin kabul edilmesi ile TCK'da değişiklik yapan yasanın da içlerinde yer aldığı ve Türk Ceza Kanunu'na uyumlu olarak çıkarılan toplam 11 yasadaki yürürlük tarihleri 1 Haziran 2005'e ertelendi. Bu yasalar şöyle:

''Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge İdare Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa, Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa, Türk Ceza Yasası, Türk Ceza Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasa, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yasası, İş Mahkemeleri Yasası, İcra İflas Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasa, Kabahatler Yasası.''

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Başbakan Tayyip Erdoğan, TCK'nın ertelenme kararıyla ilgili şunları söyledi:

"Bu yasa hazırlandığı sırada bütün ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini, değerlendirmelerini ve katkılarını istedik. Bu kurumlardan bazıları bize göre geç kaldılar. Birçoğu katkıda bulunmadı veya 'gözden kaçırdık' dediler. 1 Nisan yaklaştıkça bu kuruluşlar 'şu noksan, şu noksan' demeye başladılar. Özellikle son hafta bu iyice arttı'' diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonraki süreçte bu konuda değerlendirmeler yapıldığını ve ''makul, çözülmesi gereken eksikler varsa bunları ne kadar sürede giderebiliriz. Bunun üzerinde duralım ve böyle bir ertelemeyi yapalım'' dediklerini anlatan Erdoğan, ''Arkadaşlarımız sanıyorum dün o değerlendirmeyi yaptı. Bugün de bununla ilgili erteleme kararını parlamentodan geçireceklerdir'' dedi.

Bu düzenleme için 45-60 gün gibi bir süre gerektiğini belirten Erdoğan, bunun farklı yorumlara değil, aksine sivil siyasete verdikleri önemin ifadesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, aksi takdirde ''biz yaptık oldu'', ''1 Nisan ideal tarih'' diyebileceklerini söyledi.

Yürürlüğü ertelenmesi planlanan yasaların AB'ye sundukları ceza yasaları olduğunu hatırlatan Erdoğan, ''Herhalde en geç 1 Haziran'a kadar bu iş biter ve 1 Haziran'dan itibaren de yeni süreci başlatmış oluruz'' diye konuştu.

GÜL: ERTELEME TEKNİK SORUNLARLA İLGİLİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Abdullah Gül, TCK'nın yürürlüğünün ertelenmesinin tamamen teknik sorunlarla ilgili olduğunu belirterek, bu ertelemenin 45 gün mü 2 ay mı olacağının henüz kesinleşmediğini söyledi.

Gül, Ankara'da temaslarda bulunan Kongo Dışişleri Bakanı Rodolphe Adada ile düzenlediği ortak basın toplantısında, TCK'nın ertelenmesine ilişkin soruyu yanıtladı.

Gül, bu konuda son kararı TBMM'nin vereceğini belirtti ve dün gece, yurt dışında bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile temasa geçildiğini ve teknik sorunlar nedeniyle yürürlüğün ertelenmesi kararını verdiklerini kaydetti.

Abdullah Gül, bu erteleme kararında yasanın reform niteliğini pekiştirmesi amacıyla sivil toplum örgütlerinden gelen tavsiyelerin de etkili olduğunu kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ağca dinlenebilir
 'Evimin ışığı, sultanların yakışığı, cıvan oğlum...'
 Bartholomeos AİHM'ye gidiyor
 AB'ye 25 seks işçisi aranıyor
 Açıkta gıda satışına son
 Sklifas'a miras yasağı
 Aksu, Sütçüler Kaymakamı'na inceleme başlattı
 Çalınan aracı takip etmeyen 2 polis açıkta
ERDAL ŞAFAK
Bir kamptan öbürüne
Başbakan Erdoğan bu...
ÖMER LÜTFİ METE
Ya Allah düğmeye basarsa
İktidarın sergilediği sendeleme...
UMUR TALU
Kalem, hokka, mürekkep
Mesele insanların farklı fikirler...
Kıyamet alameti mi?
Depremlerin arttığına ve zamanlamasına dikkat çeken İngiliz yazar Hal...
Türkiye'yi suçlamadım
Irak'a Türkiye sınırından girememelerinin direnişi...
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Sabah Spor Ödülleri Töreni'nde Yılın Futbolcusu ve Yılın Sporcusu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu