kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Sanayinin tacını yabancı giymek üzere, bizim özel sektör nerede?

TOBB'un genel kurulları bir yandan ekonominin bir yandan siyasetin arenası gibi geçer. Ekonominin arenası olması doğal, siyasetin arenası olması ise siyasilerin yaptıkları konuşmalardan. Genelde iktidar ile muhalefet partilerinin Meclis ve seçimler dışında karşı karşıya geldikleri tek yer TOBB Genel Kurulları'dır. Pazar günkü son genel kurulda da
Başbakan Erdoğan ile ana muhalefet partisi lideri Baykal'ı karşı karşıya getiren bir şirket tartışmasıydı. Bu şirketin adı Erdemir'dir. Bir süre önce "Kim bu şirketi alırsa Türkiye'nin sanayi kralı olur" diye yazı yazdığımız şirket.
Özelleştirme sürecinde hisselerin yüzde 52.36'sı blok olarak satışa çıkarılıyor. Tartışmanın konusu şirketin yabancılara satışı üzerine. Erdemir'i bizzat yerinde gören Sayın Baykal, "Yabancılara satılmasın" diyor. Başbakan da "Siz zaten bu şirketin kuruluşuna da karşı çıkmıştınız" diye yanıtlıyor. Başbakan'ın yanıtı arasında, bu şirkete yabancıların yanısıra yerli sermaye gruplarının da teklif verebileceği ifadesi yok.

Kimler talip
Çünkü Erdemir ile ilgilenenler çok büyük ölçüde yabancılar, yerli ayak çok zayıf. Hatta önceki hafta ikincisi yapılan Türkiye Yatırım Konseyi'ne katılan 19 uluslararası şirketin üst düzey yöneticileri arasında Erdemir'in taliplileri de vardı. "Çok ilgiliyiz", "Erdemir gözbebeğimiz" dediler. Peki Erdemir ile ilgilenen yabancılar kim?

* Dünyanın en büyük çelik üreticisi
İngiliz Mittal Steel.
*Dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi
Lüksemburg merkezli Arcelor,
* Dünyanın en büyük yedinci çelik üreticisi
İngiliz-Hollanda'lı Corus,
* Dünyanın en büyük sekizinci çelik üreticisi
ABD'li US Steel.

Neden talipler
Talip oldukları Erdemir ise dünyanın 33. çelik şirketi. Yılda 3.6 milyon ton kapasitesi var. Bunu, 2009 yılında 10 milyon tona, 2020'de 15 milyon tona çıkartmayı planlamış. Planlamış çünkü yerli üretim yerli tüketimi karşılamaya yetmiyor. Erdemir üretiminin 500 bin tonunu 21 ülkeye ihraç ederken iç tüketime 3 milyon ton kalıyor. Türkiye'nin yıllık tüketimi ise 7 milyon ton. İthalatla karşılanan 4 milyon ton için yaklaşık 3 milyar dolar ödeniyor. İşte uluslararası şirketleri Türkiye'ye çeken nedenlerden biri iç pazardaki üretim açığı. Kim Erdemir'i alırsa Türkiye pazarını da kapatmış olacak.

* Kaldiki AB süreciyle birlikte Türkiye pazarın önümüzdeki 10 yılda büyük bir ivme kazanacağı tahmin ediliyor. 2004 yılında kişi başına çelik üretimi Türkiye'de 218 kg iken gelişmiş ülkelerde 400 kg. Bu da, Türkiye'deki gelişme potansiyelinin büyüklüğünü ve yabancıların ilgisinin başka bir nedenini gösteriyor.

* Türkiye pazarı yanında dünya demir çelik sektöründe konsolidasyon yani satın alma ve birleşmeler çok yaygın. Nitekim Erdemir'e talip olan yukarıda adları sayılan şirketler de başka şirketlerle birleşerek, başka çelik şirketlerini satın alarak bugünkü büyüklüklerine geldiler. Erdemir'in de Romanya'da çelik şirketi, Türkiye'de İskenderun Demir Çelik'i satın almasında olduğu gibi. Konsolidasyon trendi de Erdemir'e ilginin ana nedenlerinden biri.

Satış için ideal zaman
Erdemir, ciro açısından Türkiye'nin en büyük altıncı şirketi ve bu büyüklükteki sanayi şirketleri arasında halka en açık olan bir kuruluş. Sermayesinin blok olarak satışa çıkarılacak yüzde 52.36'sı dışında kalan yüzde 47.64'ü halka açık. Bu nedenle şirketi satın alacaklar değerinin yaklaşık yarısını ödeyecekler. Çünkü halka açık hisseler için SPK çağrı muafiyeti tanıdı. Erdemir bu yönüyle de Türkiye'nin blok satışı için en cazip sanayi şirketidir . Çin faktöründen dolayı son iki yılda üretiminde, kapasite kullanımında, cirosunda ve kârında rekor artışlar sağlayan şirket için, eğer özelleştirilecek ise bunun en ideal zamanıdır. En yüksek fiyata satılabilir.

Altın hisse fiyat düşürür
Yukarıda ismi geçen dünya devlerine bakınca ve ilgilenen yabancı sayısının 39 olduğunu duyunca Erdemir'in satışı şimdiye kadar yabancı iştahının en büyük olduğu satış olacaktır. Böyle bir iştah karşısında, üstelik halka açık kısım için çağrı muafiyeti tanındıktan sonra, satış işlemini yapmak çok kolay olabilir. Kısa vadeli bakış açısıyla Erdemir belki en kolay ve en kârlı satış olabilir. Ancak Erdemir kolay gibi görünse de, en zor ve en riskli satışlardan biri olmaya adaydır. Bunu anlamak için sadece bunca dünya devinin niye Erdemir ile ilgilendiklerini düşünmek yeterlidir. Riskleri bertaraf etmek veya kamuoyu baskısını azaltmak için altın hisse uygulaması ise geçmişte hiçbir işe yaramayan, ancak şirketin satış fiyatını düşüren bir uygulamadır.

Hedef ne?
Eğer Erdemir'i satacaksak tam satalım, o zaman çoğumuzun dudağının uçaklayacağı rakamlar bile ortaya çıkabilir. Bunun için borsa fiyatına bakmayalım. Çünkü borsa fiyatı şirketin anahtarının teslim fiyatını yansıtmayabilir.
Asıl olan Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerinin ne olduğunu, bu çerçevede sanayide nasıl bir strateji izleyeceğini bilmesidir. Buna göre sanayinin bu tacını kimin giyeceğine karar vermek kolaylaşır.
Sonuç
"Anlamadığımız şeyler bizim olamaz"
Goethe

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Faiz düşüşü ile istihdam vergilerini düşürme fırsatı   / 10-05-2005
 Sadece cari açık değil, herşey rekor   / 09-05-2005
 Türk döneri Almanya'dan çıkıp dünya markası oluyor   / 06-05-2005
 En büyük projeye yeni bir hamle gerek   / 05-05-2005
 Her mayısta piyasalar dönüyor, bu gelenek acaba tekrarlanacak mı?   / 04-05-2005
 Çin, ekonominin lokomotifine set çekti, başka çıkış yolu var mı?   / 03-05-2005
 Yabancıların düğünü var "beşibiryerdesi" de bizden!   / 02-05-2005
 Kuşadası örneğine bak, borsada yerli-yabancı tercihini anlarsın   / 29-04-2005
 Yabancılar borsaya yerliler arsaya mı?   / 28-04-2005
 Para seyahat eder, yabancı payı artar   / 27-04-2005
İLKER SARIER
Bordomavililer çıldırmış olmalı
Seyretmesi mutluluk ve...
YAVUZ SEMERCİ
Devrimlerin bekçiliği RTÜK'e mi kaldı?
Atatürk ilke ve...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Arka bahçede kimler var?
Hafta sonu Ankara'da yapılan...
GAZİ ERÇEL
Büyümeye endeksli tahvil
Uluslararası sermaye...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sanayinin tacını yabancı giymek üzere, bizim özel sektör...
R.G. şimdi de oğlu için azap çekiyor
Kayınpederi ve kayınbiraderleri tarafından burnu kesilen R.G "Oğlumu...
'Uzaylılar'ın şifre defteri!
Kripto analistler, Roma'da bulunan 500 yıllık Voynich el...
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Ankara'nın Polatlı ilçesi Anadolu Meslek Lisesi'nde ilginç bir...
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Milletvekilleri bugün başlayacak olan 'TBMM Spor Oyunları'nda...
IMKB
E: 24.784 D:% 0,33
DOLAR
S: 1,362 D:% 0,110
EURO
S: 1,749 D:% 0,201
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu