kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÇARŞI İZNİNDE SERBEST, KIŞLADA HÂLÂ YASAK.... Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, cep telefonu kullanmanın, kışla dışında ve izin zamanı serbest olmakla beraber telefon kullanılmasa bile kışla içine sokulmasının yasak olduğuna karar verdi. Dolayısıyla, telefon bulundurma suçundan ceza alan askerlerin Telefonu kullanmıyordum. Sadece yanımda bulunduruyordum şeklinde bir savunma yapması da mümkün olmayacak.
Mehmetçiğe 'cep' izni çıktı

Askeri Yargıtay, çarşı izninde cep telefonu kullanan iki askere verilen hapis cezalarını "Kişinin haberleşme özgürlüğü engellenemez" diye bozdu.

KIŞLADA YASAK
Buna göre erler 'cep'leri kışla dışındaki tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanacak. Kışla içi kullanmak da bulundurmak da yasak.


Mehmetçiğe cep telefonu müjdesi

Askeri yargı yeni bir içtihata imza atarak, kışla içinde kullanmamak koşuluyla, çarşı izni sırasında cep telefonuyla konuşmanın serbest bırakılmasına karar verdi. Daireler Kurulu'nun aldığı tarihi kararda, 'Kışla dışında, cep telefonuyla konuşmanın, askeri veya stratejik bir menfaati zedelemeyeceği kesindir' denildi.

Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler. Son dönemde çok sayıda askerin çarşı izninde cep telefonu kullandığı için mahkûm olması, askeri savcıları ve Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nı harekete geçirdi. Askeri Yargıtay'a yapılan iki temyiz başvurusunda, çarşı iznindeyken cep telefonu kullanan askerlere verilen cezaların kaldırılması istendi. Askeri Yargıtay'ın en kapsamlı karar organı olan Daireler Kurulu ve 4'üncü Dairesi'nden de, savcılıkların talepleri doğrultusunda 'beraat' kararı çıktı.

SADECE ÇARŞIDA
Askeri Yargıtay'ın içtihat niteliğindeki kararına dayanak olan olaylardan ilki 12'nci Hudut Bölük Komutanlığı'nda yaşandı. Er Ş.E. çarşıda cep telefonuyla konuşurken Bölük Komutan Vekili Teğmen İ.D. tarafından görüldü. Teğmen, er Ş.E'den cep telefonu ile konuşmamasını ve telefonu kendisine vermesini istedi. Ş.E. telefonun arkadaşına ait olduğunu söyledi. Teğmen, ısrar edince Ş.E paniğe kapılarak kaçmaya başladı. Teğmen İ.D. çarşıdabulunan onbaşı N.K.C'ye emir vererek Ş.E'yi yakalattı. Ardından da er Ş.E. hakkında dava açılmasını sağladı. Ş.E, dava sırasında, "Telefonu iki gün önce çarşıda satın aldım. Birliğe götürmedim. Bir bakkala rica ettim orada saklıyordum" dedi. Davaya bakan askeri mahkeme Ş.E.'yi cep telefonu ile ilgili emirlere itaatsizlik ettiği gerekçesiyle mahkûm etti. Dava Askeri Yargıtay'da ilgili daireye geldi. Daire Ş.E.'ye verilen cezayı yerinde buldu.Bunun üzerine Askeri Yargıtay Başsavcılığı harekete geçti. Dairenin kararının kaldırılması için Askeri Yargıtay'ın en üst karar mercii olan Daireler Kurulu'na başvurdu. Kurul, cep telefonu kullanımının yasaklanmasına dair emirlerin sadece 'kışla içinde' geçerli olduğuna karar vererek dairenin kararını kaldırdı. Kurulun, Ş.E.'ye verilen cezanın kaldırılmasına yönelik kararında şöyle denildi: "Çarşı iznindeyken cep telefonu ile konuştuğu belirlenen sanığın bu telefonu birliğe sokma niyetinde olduğunu gösterecek herhangi bir delil yoktur. Birliğe sokma niyetini taşımadığı sürece, sanığın kışla dışında cep telefonuyla konuşmasının askeri ya daHAFTA SONLARI CEPTEN ARAMAK SERBEST.... Askeri Yargıtay, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmanın yolunu açarken, Mehmetçiğe yakınlarıyla kolay haberleşme imkânı da tanımış oldu.stratejik anlamda herhangi bir menfaati zedelemeyeceği ortadadır." Daireler Kurulu, Bölük Komutan vekili teğmenin, er Ş.E.'ye müdahalesi için de, "Kışla hudutları dışında cep telefonuyla konuşmak şeklinde gelişen ve niteliği itibariyle herhangi bir suçu oluşturmayan eyleme yönelik müdahalenin, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 24'üncü maddesineki 'her üstün disipline aykırı gördüğü durum karşısında yetki kullanması' hükmüne uygun düşmediği de açıktır" dedi.

HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ
Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nun bu kararından sonra 4'üncü Daire'ye bir başka dosya daha geldi. Bu dosyaya göre de çarşı izni sırasında cep telefonu kullanan bir asker 25 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 4'üncü Daire'de, sanık askerin beraatin etmesi kararı verildi. Daire'nin karar metninde şöyle denildi: "Kışla dışında cep telefonu bulundurma veya kullanmanın, cep telefonu bulundurma veya kullanma yönündeki emirler kapsamında olduğunu kabul etmek, bu konudaki emirlerin amacına uygun olmadığı gibi, anayasal bir hak olan haberleşme özgürlüğüne de aykırı olacaktır."

Ersan ATAR / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kimseye suçunu sorma
 Susurluk sanığı özel timci barda öldürüldü
 İzmir'in simgesi kızları
 Adli Tıp Kurumu kan kaybediyor
 İstanbul'un fethi törenlerle kutlandı
 Kordon'a atlı polis
 Yücel Kop'un eski eşi kanser kurbanı
 Otogar-Bağcılar raylı sistemi 20 ay sonra hazır
ERDAL ŞAFAK
Laisite ve sekülarizm
Farkında mısınız;...
UMUR TALU
Kurmaca hayat
Bir filmden bahsedeyim.
Film olarak...
ERGUN BABAHAN
"Etkin pişmanlık"
Bilmemiz gereken gerçek, bankacılık...
MEHMET ALTAN
AKP rahmetli mi oluyor?
Türkiye'nin AB üyeliğinin...
ÖMER LÜTFİ METE
Müzmin sevindirik ve lazımlık
Bazıları hiçbir zaman...
Non-Non-Non (Hayır-Hayır-Hayır)
Beklenen oldu... Fransa'da anayasa referandumunu ilk sonuçlara göre...
'Uzun vadede yararınıza'
Avrupa, bir aydır Fransa'daki referandumla yattı kalktı.
Hüzüncü yıl
Hüzüncü yıl
G.Saray 100. yılında futbolda Avrupa'da yoktu ve yine Şampiyonlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu