Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Pantolonlu köfte (8 kişilik) * 1 kg. patlıcan (ufak boy) * 500 gr. kıyma * 1 çay bardağı haşlanmış pirinç * 2 yumurta * 1/2 demet maydanoz * Tuz, karabiber * Kızartmak için sıvıyağ Sosu için: * 4 tane domates * 1 tatlı kaşığı ketçap * 1 kesme şeker * 4 diş sarımsak * Tuz Patlıcanları ortadan ikiye bölün. Üstünde ve altında 1 parmak kalınlığında kabuk kalacak şekilde soyun. Limonla ovup, tuzlu suda yarım saat bekletin. Bolca yıkayıp, sıktıktan sonra kabak oyacağı ile içlerini oyun. Kıymayı, yumurtayı, tuzu, karabiberi, maydanozu ve haşlanmış pirinci iyice karıştırıp, patlıcanların içine doldurun. Bol yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Bu arada sosu hazırlayın. Bunun için domatesi rendeleyin. 1 kaşık tuz, şeker, ketçap ve sarımsak ekleyip, ateşte iyice pişirin. Bu sosu arzu ettiğiniz başka yemeklerde de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız patlıcanları servis tabağına alıp, üzerine domates sosunu dökün. Kuskus makarna veya bulgur pilavı ve cacıkla servis yapın.
Kontes böreği (10 kişilik) * 300 gr. un * 150 gr. margarin * 150 gr. kaşar peyniri * 4 yumurta * 1 su bardağı süt * 4 sosis * 200 gr. lor peyniri * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, karabiber Bir çay bardağı unu ayırın. Kalan unun ortasını çukurlaştırıp; margarin, 1 yumurta, tuz ve ılık suyla yoğurarak hamur yapın. Buzdolabında 1 saat dinlendirin. Tepsiyi yağlayın. Peyniri küp küp doğrayın. Sosisleri robottan geçirin. 2 kaşık yağla sosisleri bir tavada sote edin. Dinlenen hamuru merdane ile açıp, fırın tepsisine yayın. Artan unu yumurta sarıları ile çırpın. Bu karışıma azar azar süt döküp, çırpmaya devam edin. İçine tuz ve karabiber koyun. Yumurta aklarını çırparak kar haline getirip, hazırladığınız karışıma azar azar ilave edin. Dinlenmiş hamuru merdane ile açıp, tepsiye yayın. Üzerine kavrulmuş sosis, küp küp doğranmış kaşar peyniri, en üste de yumurta aklarıyla hazırladığınız karışımı koyun. 180 derecedeki fırında 40 dakika pişirin.
Fırında biber dolması (6 kişilik) * 500 gr. dolmalık biber * 250 gr. kıyma * 2 orta boy soğan * 2 çorba kaşığı margarin * 1 su bardağı su * 1 domates * Tuz, karabiber Tohumlarını çıkardığınız biberleri yıkayın. Yemeklik doğradığınız soğanları yağla beraber ateşte kavurun. Kıyma ilave edip, suyunu salıp, çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber koyup, karıştırın. Hazırladığınız içi biberlere doldurun. Dilimlenmiş domatesle biberlerin üzerini kapatın. Dolmaları tepsiye dizip, 1 bardak su koyduktan sonra fırında suyunu çekene kadar pişirin.
|