kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Otomobilde kampanya dönemi
Otomotiv ihracatında tarihi rekor
Otomobilde kampanya dönemi

Otomobilde kampanya dönemi

Stoklarını eritmek isteyen otomotiv firmaları, kredi faiz oranları ve döviz kurunda yaşanan düşüşleri de fırsat bilerek çeşitli indirim kampanyaları uyguluyorlar. Binek otomobilde yaşanan daralmanın önüne geçebilmek ve satışları canlı tutmak isteyen otomotiv üreticileri, 10 bin YTL'ye varan indirimlerle tüketicileri, plazalara çekmek istiyorlar.

Çukurova Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Süleyman Onatça, piyasayı diri tutmaya çalışan otomotiv sektörünün temsilcilerinin zaman zaman çeşitli indirim kampanyaları düzenlediğini söyledi.

Geçen yıl Kasım ayında 2005 model araçlar için siparişler verildiğini ve firmaların bunları satmak zorunda olduğunu ifade eden Onatça, yıl sonu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için kredi faiz oranlarının düşmesi ve vadelerin uzatılmasından da yararlanarak ardı ardına indirimler uygulandığını belirtti.

Onatça, Ağustos ayından itibaren yeni modellerin pazara girmesinin beklendiğini, bu nedenle 2005 modellerin elden çıkarılmaya çalışıldığını, bunun da müşteriler için cazip fiyatlarla piyasaya yansıdığını anlattı.

İlk 6 ayda, otomotiv piyasasında yaklaşık yüzde 30 daralmanın öngörüldüğünü belirten Onatça, yıl sonunu en az daralma oranıyla kapatmak isteyen sektör temsilcilerinin indirimlere hız verdiğine dikkati çekti. Kampanya indirimlerinde döviz kurunda yaşanan düşüşün de etkili olduğunu vurgulayan Onatça, şunları kaydetti:

''Piyasadaki araçların çoğunluğu ithal. Bu nedenle döviz kurundaki düşüş, fiyatları doğrudan etkiliyor. Ayrıca kredi kullanımının kolaylaştırılmasıyla, başta konut ve otomotiv sektörünün hareketlilik yaşamaya başladı. Firmalar da kredi alımındaki bu hareketlilikten en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyorlar.

Bir diğer önemli konu ise 1 Ağustos'tan itibaren faturası kesilecek araçların 2006 model olarak tescil ettirilmesi. Yeni modellerin piyasaya girmesiyle 2005 model satışında yaşanacak durgunluk, bu sayede engellenmeye çalışılıyor. Şu anda yaşanan indirimler Ağustos ayında bitebilir. Bu nedenle kampanyalar, otomobil sahibi olmayı düşleyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.''

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ


Onatça, geçen yıl yaşanan hurda indirimiyle rahat nefes alan sektörün, indirimlerin aniden kaldırılmasıyla sıkıntılı günler yaşadığını, bu nedenle çok sayıda firmanın stok eritmek için kar payını düşürmek durumunda kaldığını söyledi.

Sektörün istikrarlı bir yapıyı arzu ettiğini anlatan Onatça, geçen yılın ilk 6 ayında 235 bin 673 satış yapılırken, bu yılın aynı döneminde 186 bin 803 rakamına ulaşılabildiğini belirtti. Bu düşüşün beklenildiğini ve ''doğal'' karşılandığını belirten
Onatça, tüm sektörün beklediği standartlar bulunduğunu ifade ederken, şöyle devam etti:

''Otomotiv sektöründe çok yüksek oranda vergi uygulanıyor. Bu oranlarla Avrupa'nın çok çok üstündeyiz. Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 16 civarında ÖTV uygulanıyor. Bizde ise devletin cari açığını kapatmak için saldırı yaptığı yer lüks tüketim oluşturuyor. Lüks tüketimin ilk sırasında ise otomotiv sektörü geliyor. Ancak, bu durum da sektörde dalgalanmalara neden oluyor. Firmalar bir yıl iyi, diğer yıl kötü satış yapmak istemiyor. İstikrarlı bir yapı ve vergi sisteminde adalet sağlanmalıdır. İstikrar olmazsa, hiçbir sektörde problem bitmez. Üstelik otomotiv sektöründe vergi kaçırma gibi bir sorun da yok. Garantili bir sektör. Bu nedenle vergi oranlarında iyileştirmeler yapılabilir.''

KAMPANYALAR


İndirim yapan bazı firmaların uygulamaları ise şöyle: Hyundai'nin 86 bin 914 YTL olan Sante Fe 2.7 modelinin fiyatı kampanya ile 76 bin 914 YTL'ye, Accen Admire 1.3 ise 25 bin 750 YTL'den 5 bin 750 YTL'lik indirimle 20 bin YTL'ye düşürüldü.

Peugeot 206 CC 2.0'ın 49 bin 130 YTL olan fiyatı 45 bin 500 YTL'ye, 307 CC Sport 2.0 modeli ise 75 bin YTL'den 66 bin YTL'ye iniyor.

Toyota, RAV-4 2.0 Extra'nın 83 bin 467 YTL olan fiyatı, kampanya süresince 73 bin 500 YTL'ye, Terra 1.6'nın 34 bin 933 YTL'lik fiyatı, 30 bin 500 YTL'ye, Avansis Elegant ise 58 bin 504 YTL'den 54 bin 400 YTL'ye düşüyor.

Daihatsu 28 bin 950 YTL olan Terios DX MT'nin fiyatını, 24 bin 950 YTL'ye indirirken, Citroen C2 SX 1.4i modeli 33 bin 515 YTL'den 29 bin 886 YTL'ye geriledi.

Opel Zafira 1.6 Edition modelinde 40 bin 748 YTL olan araç, 36 bin 498 YTL'den satılırken, Ford'un Yeni Focus Trend 4K 1.6i modeli 33 bin YTL'den 32 bin 500'e indirilmiş durumda.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 LPG'ye zam yapıldı
 Faiz oranları değiştirilmedi
 Petrol fiyatlarında gerileme
 Halkbank'ta maaş eşitlendi sorun bitti
 Krueger 'prim affını' affetmedi
 Daral getiren bürokrasi!
 TOKİ'nin en iddialı projesi
 Audi'nin motoruna ödül
 F1 Türkiye'ye 6 hafta kaldı
 Makyajlı Mondeo Türkiye'de
 100 bininci Logan üretildi
 Tasarruflar YTL'ye kaydı
 Eti Alüminyum'un satışı onaylandı
ŞELALE KADAK
Otomobil uçar gider
Otomobil tutkunlarına merhaba. Bu...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Rejim, mejim bahane koltuk şahane
'Esnaf...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sonbahara yığılan riskler fırsata dönüşür mü?
Bu soruya...
GAZİ ERÇEL
Esnafın 'para yok' şikâyeti haklı
Anadolu'yu dolaşın,...
Kalp krizi ikisini de aynı gün vurdu
AKP milletvekili Melik M. Özmen ile AKP Diyadin İlçe Başkanı Kasım...
Herkes uçağa binecek
Ulusal Havacılık Şenliği'nde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım...
Çocuklar kobay mı oluyor?
Çocuklar kobay mı oluyor?
Avukat Hülya Gülbahar, Adalet Alt Komisyonu'ndan sessizce geçirilen...
Okuyan kız âşık olur töreye kurban gider
Okuyan kız âşık olur töreye kurban gider
UNICEF ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre,...
IMKB
E: 27.808 D:% -0,12
DOLAR
S: 1,344 D:% -0,260
EURO
S: 1,612 D:% 0,218
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu