kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Soçi'den sömürgeci kültürün ötesine

Başbakanla Soçi'ye giderken Enver Paşa'nın iki nutkunu hatırlıyorum. İlki 1920 tarihli Baku 'Şark Halkları Kurultayı'na sunduğu bildiri, diğeri de 1921 tarihli 'Üçüncü Enternasyonal'deki konuşma.
Her iki metnin de özü, sınır tanımaz batı sömürgeciliğine karşı doğu milletlerinin birlikte mücadelesidir. Özellikle Türk dünyası ile Rusya'nın 'ortak düşman'a karşı mutlaka samimi bir ittifak içinde bulunması, Enver Paşa'nın -belki fazlasıyla romantik- temennisiydi.
Anadolu hareketi ve Mustafa Kemal ile de iyi ilişkiler içinde bulunan Bolşevikler çeşitli sebeplerle Enver Paşa'yı ciddiye alsalar da Türk ve İslam dünyasına yönelik olarak Çarlığın sömürgeci ruhuna sadıktılar. Bu yüzden Türk-Rus ittifakı yolundaki hayalini çabucak yitiren Enver Paşa yeni Moskova ile de savaşmanın eşiğindedir. Paşa'nın Baku ve Rusya'daki izlenimlerinden vardığı yorumların bir kesitini -çok sınırlı bir sadeleştirme ile- hatırlamanın zamanıdır:
- Buraya gelmekten maksadım arkadaşlarımızla karar verdiğimiz üzere Türkiye ve bütün şark ve İslam aleminin can düşmanı olan Avrupa sömürgeciliğine, özellikle de İngilizlere, onların mahvına kadar devam edecek Sovyet ve komünist alemiyle işbirliği yapmaktır. İngilizler şarkta, şarkın kutsallarına saygı göstererek bazı memleketlere bağımsızlık vermekle onları kazanmaya çalışmakta, Rusya dahilindeki İslamları da bu surette kendisine çekmektedir. Sovyet hükümeti aynı şekilde ve daha da geniş olarak bu politikayı takip ederse, biz de ortak çalışmalarımızda muvaffak oluruz. Yoksa beraber çalışmakta fayda olmaz. Mesela Azerbaycan gibi evvelce İ'tilaf (devletleri) tarafından bağımsızlığı tanınmış bir memleketin bağımsızlığını yok edecek harekette bulunulursa, aynı şekilde Denikin'e karşı harbetmiş olan Dağistan ve Şimali Kafkasya ve saire ahalisine bağımsızlıkları verilmezse, tabii İngilizler aleyhine çalışmakta zorluklar çekilecek.
Ne ayıp değil mi?
- İngiltere hükümet-i fehimanesi için böyle de söylenir mi!
Dünün ve bugünün manda aydınlarına göre Enver Paşa tabii ki çılgının tekidir. Onlar için tek ülkü, gönüllü olarak uydulaşmaktır:
- Batı gelişmiştir, çağdaştır, galiptir ve haklıdır; öyleyse vahşi kapitalist sömürgecilik, seve seve hedefi olunacak bir ilerilik halidir.
Oysa Enver Paşa, aynı demlerde Anadolu direnişine önderlik eden Mustafa Kemal gibi bütün zerreleriyle 'ya bağımsızlıkya ölüm' diyen karakterin ölümsüz anıtlarındandır. (Bu iki yıldız asker, şahsi kariyerleri için kıyasıya rekabet ettikleri halde; tarihin kaydettiği en şanlı bağımsızlık destanlarından biri olan Trablusgarp direnişinde köklü yurt sevgisiyle ruh kardeşliğini örnekleştirirler.)


Bugün de Erdoğan, kafasının en arkasındaki loş girintilerde bir asır önceki bu 'ahval' ve 'şerait' ile günümüzü mukayese ederek yeni bir evrensel işbirliği çerçevesi geliştirmeyi denese ne olur? Acaba Putin, doksan yıl önceki Bolşeviklerin dahi genlerine sinmiş kapitalist batı icadı sömürgeci, yayılmacı, yutmacı ve kan emici dürtülerin şifreleriyle yerleşik stratejinin ezbercisi olarak mı davranır? Yoksa sömürgeci kültürün ürettiği aleni veya sinsi saldırganlık ve soygunculuk vizyonunu aşıp hakkaniyet zemininde iki büyük milletin denk saygınlıkta işbirliğini öngörebilecek çapta yaratıcı bir devlet adamı olarak mı?
Başbakanın bu seyahatinde kendi açımdan bu soruların cevabını bulup bulamayacağımı bilmiyorum. Ancak, bizim tarafta RusyaTürkiye ilişkileri için yeni ve farklı bir açılımın 'emel' olarak varlığı kesin. Şüphesiz Türkiye adına Putin'e takdim edilecek çerçeve; Erdoğan'ın tüccarlık birikimiyle de bağlantılı olarak kendi şahsi jargonu ve belli başlı danışmanlarının özel terimleri ile oluşacak 'ileri düzeyde bir işbirliği' önerisidir.
Bugüne kadarki çizgisiyle Putin, talihinin de yardımıyla Rusya için son derece ciddi işler başardı. Hepsinden önemlisi, 'küresel sermaye çetesi'nin Rusya'yı 'finans dolabı' ile rehine alma yönündeki yaman hamlesini büyük ölçüde savuşturdu. Ancak, mütevazı Rus milletinin karakterine aykırı olarak Çar'lardan Bolşevik liderlere intikal eden vahşi sömürgeci hırs, bütün sadeliğine rağmen Putin'in 'derin portresi'nde de okunabiliyor.
Umalım ki; tek merkezli küresel sömürü çağına girdiğimiz şu aşamada Moskova, Rusya için iyi olan ile Türkiye için iyi olanın neredeyse aynileştiğini kavrayıp, Ankara'ya yönelik çağdışı büyüklük kompleksini aşabilsin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Şiddet mi ihraç edeydik?   / 15-07-2005
 Terörün küresel efendileri   / 14-07-2005
 Srebrenitsa dersi   / 12-07-2005
 Demokrasinin bağırsağına Ay neşteri   / 11-07-2005
 G8 yahut sırtlanın merhameti   / 08-07-2005
 Bir İstanbul katliamı   / 07-07-2005
 Cadillac cihangirleri   / 05-07-2005
 Piri Reis ile Telekom   / 04-07-2005
 Hangi basın müşterisini aldatıyor?   / 01-07-2005
 Başörtünün baş sömürücüsü kim?   / 30-06-2005
ERDAL ŞAFAK
GKFD damgalı pasaportlar
Kuzey Irak'taki Kürt...
ÖMER LÜTFİ METE
Soçi'den sömürgeci kültürün ötesine
Başbakanla Soçi'ye...
MEHMET ALTAN
Kürt sorunu, PKK ve AB
Eski HADEP Genel Başkan...
Hedefte yine siviller 116 ölü
Iraklı direnişçiler ve koalisyon güçleri arasındaki "savaşta" ağır...
Ajanın 'intikamı'
1972 Olimpiyatı.. İsrailli atletleri öldüren Filistinli teröristler..
Ferman bekliyor
Ferman bekliyor
Karadaş ve Soley için olumsuz raporlar gelince Beşiktaş'ın yabancı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu