kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meclis'te gündem terör
Ağar: Artık dökülen kanın sorumlusu Başbakan'dır
Başbakan Trabzon'dan 'kardeşlik' çağrısı yaptı

Muhalefet Meclis'i terör için topladı

Terörü görüşmek için CHP'nin olağanüstü toplantıya çağırdığı Meclis, iktidara rağmen 187 vekilin katılımıyla toplanabildi.

AK Parti'nin sayısal üstünlüğünün hissedildiği Meclis'te, bu kez muhalefetin dediği oldu. CHP'nin, toplantıya çağırdığı Meclis, muhalefetin topyekûn blokuyla gerekli sayıyı buldu. Baykal, Erdoğan'ın Kürt sorunu' yaklaşımından sonra 17 kentte terör olayı çıktığını belirtti. Genel görüşme önerisi ise AK Parti oylarıyla reddedildi.

Meclis'te gündem terör

CHP'nin çağrısı ile muhalefet birleşti ve TBMM terörü konuşmak için olağanüstü toplandı. Kuliste bekleyen AK Partililer çoğunluk sağlanınca Genel Kurul'a girdi ve alkışlarla karşılandı.

AK Parti'nin sayısal üstünlüğüne karşı TBMM'de, bu kez muhalefetin dediği oldu. Yaklaşık 2.5 aydır tatilde olan Meclis, yeni yasama yılına 11 gün kala olağanüstü toplandı ve hareketli bir gün geçirdi. CHP'nin, terör konusu görüşmek için yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine, muhalefet kenetlenip tam kadro gelince Genel Kurul toplandı. Ancak AK Parti ikinci raundu kazandı, genel görüşme açılmasını reddettirdi ve Meclis tekrar tatile girdi.

3 MİLLETVEKİLİ FAZLASIYLA
Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında açıldı. CHP, Anavatan, DYP ve SHP ile bağımsızlar toplantıya tam kadro katıldılar. Yoklamaya katılan tek AK Partili Ertuğrul Yalçınbayır oldu. Muhalefet 3 milletvekili fazlasıyla toplantının açılmasını sağlayınca kuliste bekleyen bakanlar ve AK Partili milletvekilleri hızla salona girdi. Muhalefet milletvekilleri alkışlayarak, iktidar milletvekillerine, "Koşun koşun", "Sizi şöyle alalım" diyerek laf attılar. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan toplantıya katılmadı. Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy da havaalanına araba gönderilerek yetiştirildi. HYP Başkanı Yaşar Nuri Öztürk muhalefet cephesinden toplantıya katılmayanlar arasındaydı. Toplantı çoğunluk sağlanmasının ardından tartışmalı başladı. Görüşmelere geçildiğinde gerginlik daha da tırmandı. Söz alan muhalefet sözcüleri toplantıya katılmayan Başbakan Tayyip Erdoğan'a yüklendiler. CHP lideri Baykal, "Hizb-ut Tahrir lideri elini kolunu sallayarak dolaşıyor" deyince İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, örgüte yönelik yapılan operasyonları anlattı. Aksu, laf atılması üzerine örgütün liderinin yakında yakalanacağını söyledi.

BAYKAL-KAPUSUZ ATIŞTI
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un, terörün en yoğun olduğu 1994-1995 yıllarında SHP'nin iktidarda olduğunu belirtti ve grafikleri Genel Kurul'a gösterdi. Baykal ise "Başbakan aydınlara ayırdığı zamanın yarım saatini Meclis'e ayırmıyor. Sizin bu tavrınız toplumu kardeş kavgasına sürükler. Yazıklar olsun" diye bağırdı. Atışmalar sürünce sinirler gerildi. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan kürsüye yürüdü ve elindeki Anayasayı kürsüdeki Kapusuz'un önüne koydu. DYP lideri Mehmet Ağar da söz alarak, Kapusuz'un sözünü ettiği dönemde başarılı bir mücadele verildiğini söyledi. Ağar, "Yetki sizin. Devletin meşru güvenlik güçleri sizin emrinizdedir. Muhalefete 'önerileriniz nedir?' demek işin kolayıdır" dedi. Bazı AK Partili milletvekillerinin gülmesine sinirlenen Ağar, elini oturduğu masaya vurdu ve "Gülmeyin. Anadolu'da insanların ciğeri yanıyor. Bugün Ankara'ya gelemeyen belediye başkanları vardır. Anketlere güveniyorsanız da hemen seçime gidin" çıkışını yaptı. Meclis'te hükümet adına İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu konuştu. "Heyecanımızın düzeyi ne olursa olsun sakin ve sabırlı olmalı ve içine çekilmek istendiğimiz sinsi ve planlı oyunlara gelmemeliyiz" diyen Aksu, PKK'nın dağılma sürecinin hızlandığını yineledi. Aksu şöyle devam etti: "Devlet, terörle mücadele ederken hukuk devleti ilkelerinden taviz veremez, aksi takdirde terörün amaçlarına hizmet etmiş olur. Terörle mücadele kanunu ile ilgili çalışmalarımız, AB'ye uyum sürecinde yapılan demokratik atılımlara zarar vermeme hassasiyeti ile devam etmektedir."

BAYKAL'IN SÖZLERI
CHP lideri Baykal, hükümetin terör konusunda 'Zihin karışıklığı içinde olduğunu ve ne yapacağını bilemediğini' öne sürdü. Baykal "Başbakan'ın yeni yaklaşımından bu yana 17 ayrı kentte 20'den fazla büyük terör olayı olduğuna" dikkat çekti. Baykal, "Güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında olan olaylar, halkı doğrudan etkileyecek sistemli bir planın parçasıdır. Bu siyasi bir projedir ve bu proje Türkiye'nin Anayasal rejimini, millet tanımını ve devletin yapısını değiştirmek istiyor. Hükümet bunları doğru algılayamıyor" dedi.

MUMCU'NUN ELEŞTİRİSİ
Anavatan Genel Başkanı Mumcu ise Meclis'ten 'Milli bir duruş' çıkarılması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "(Terör ve kandan medet umma) sözünü muhalefet için söyleyen Başbakan gelsin burada konuşsun" Yapılan konuşmalardan CHP'nin Genel Görüşme açılmasına ilişkin verdiği önerge kabul edilmedi. Bu arada, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı rahatsızlandı. Araslı'ya ilk müdahale, kuliste bulunan CHP'nin hekim milletvekilleri tarafından yapıldı. Araslı'nın tansiyon problemi yaşadığı tespit edilerek, ambulansla Güven Hastanesi'ne gönderildi.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Bizi kullananlara Merkel örnek olsun'
 Yılın 'İyi Kalp Ödülü' Hikmet Çetin'in oldu
 Bakan'dan 'lojistik tepki'
 'AB'de Rumlar'a taviz yok'
MUHARREM SARIKAYA
Olağanüstü sonuçlar...
Meclis'in terör konulu olağanüstü...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Almanca dersler
Almanca ve İngilizce'de, "Chutzpah" veya...
YAVUZ DONAT
Değişimi iyi okumak
Almanya bizim "yakın...
Ankara'dan destek geldi
Eski sevgilisi Gökhan Demirkol'u tecavüzle suçlayan Gamze Özçelik'e,...
Dost eller uzandı
Kıraç beldesindeki zengin aileler 200 yoksul aileye maddi yardımda...
'Uyuşturucuya yönlendirildi'
'Uyuşturucuya yönlendirildi'
Ata'nın sevgilisi olduğu iddia edilen İlkay Özen, aralarında aşk...
AB deklarasyonda uzlaştı
AB deklarasyonda uzlaştı
Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi taslak metinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu